Hud

Soleksem: kviser og kløe etter soling

Opplever du små kviser eller blemmer, rødme og kløe i huden etter en dag i solen? Da kan det være soleksem du har fått.

Av Mariann HæstadSykepleier hos Maja

Hvorfor oppstår soleksem?

Dersom du har fått soleksem (også kalt solallergi) trenger det nødvendigvis ikke alltid bety at du har vært for lenge i solen. Man er ikke helt kjent med hva som forårsaker soleksem, men vi vet at UVA og UVB strålene forårsaker en lokal betennelsesreaksjon som gjør at immunforsvaret tolker det som en allergi.

Noen har også en hud som er mer sensitiv for reaksjoner, for eksempel på grunn av antibiotikabehandling eller enkelte typer nervemedisin.

Hvordan vet jeg om jeg har soleksem?

Det er vanlig at huden kan reagere ekstra etter en lang periode uten sol, derfor kommer soleksem lettest på våren og starten av sommeren. Utslettet kan oppstå noen timer etter soleksponering eller opp til to døgn etter. Huden kan bli rødlig med små blemmer eller kviser som klør. Dersom du klarer å unngå solen vil plagene avta i løpet av en ukes tid.

Oftest vil soleksem oppstå på bryst/rygg da disse ikke har blitt eksponert så mye for sollys resten av året. Utslettet kan likevel også oppstå på resten av kroppen.

Er jeg utsatt for å få soleksem på ny?

Ja, dersom du har hatt en episode med soleksem kan du ha økt risiko for nytt eksem dersom du ikke beskytter deg godt nok mot solen (plagg og solkrem).

Hvordan behandles soleksem?

Hovedregelen ved soleksem er å unngå solen. Ubehaget vil forverres i varmen, så det kan være lindrende for huden med f.eks aloe vera eller med kalde omslag. Utslettet kan også dempes med reseptfri kortisonkrem.

Kløen kan lindres med allergitabletter og/eller kløestillende medisin.

Kan jeg forebygge soleksem?

Soleksem kan forebygges ved å være forsiktig og beskytte deg mot solen. Eksponer deg gjerne gradvis for solen når sommeren nærmer seg. Husk at solstrålene også kommer gjennom tynne klær og vann, så bruk beskyttende klær og god solkrem.

Det er viktig at du smører på nok solkrem og at du lar den tørke på huden i minst 30 min før du går ut i solen. Smør deg også med jevne mellomrom, spesielt ved bading.

Dersom du er usikker på om utslettet du opplever er soleksem, anbefaler vi at du får dette konstatert av en lege. Ring oss gjerne over video her.

Kilde: https://nhi.no

Oppdatert 30.12.22 av sykepleier Mariann

Lyst til å lære mer?

Hud

Hudpleie ved sesongendring

Vi går fra fuktig sommer til tørr høst og vinter, hvordan reagerer huden egentlig på det? Her har vi samlet litt informasjon om årsaker og behandling av tørr vinterhud.

Les merLesetid: 2 minutter
Hud

Påske + sol + hud = ?

Solstråler i ansiktet kan være utrolig digg etter en lang vinter, men det er nå på våren du må være ekstra forsiktig (spesielt dersom du er under hudbehandling). UV-strålene er faktisk mye sterkere enn vi tror, noe som øker sjansen for solskader.

Les merLesetid: 3 minutter