Døgnåpen tjeneste alle dager hele året. Gjennomsnittlig svartid på 15 minutter 🌸 (ved stor pågang må noe lenger behandlingstid forventes)
Her har vi samlet de vanligste spørsmålene vi får. Hvis du ikke får svar på det du lurer på, kan du sende oss en mail på hei@maja.no eller ringe en lege over videokonsultasjon. Videokonsultasjon gjelder kun for de problemstillingene vi tar for oss i Maja.no.
Husk at du ikke bør sende sensitive opplysninger på e-post og at vi ikke kan besvare medisinske spørsmål på e-post.
Kviser er dessverre en kjent bivirkning av gestagen-preparater (minipiller, høydoserte minipiller, hormonspiral og p-stav).
I noen tilfeller kan det hjelpe å bytte gestagen-preparat da kvinner reagerer ulikt på de ulike preparatene. Hos noen kan det være aktuelt å bytte til østrogenholdig prevensjon etter rådføring med lege.
Når man bruker p-piller som inneholder østrogen vil dette bygge opp livmorslimhinnen slik at den blir tykkere. Når man tar «pillefri» uke eller «sukkerpiller» vil slimhinnen avstøtes slik at man får en bortfallsblødning. Dette er ikke som en vanlig menstruasjon, og det er ikke farlig å «hoppe over» disse blødningene.
Nei, prisen inkluderer legekonsultasjonen og en eventuell e-resept, men ikke selve prevensjonsmiddelet. Det betaler du for når du henter det ut på apoteket.
Dersom du er mellom 16 og 22 år vil du få økonomisk støtte ved kjøp av prevensjonsmidler. Les mer her om statens bidragsordning her.
Her er en oversikt over pris på de ulike prevensjonsmidlene 🌸
Prevensjonsmidler gir god beskyttelse, hvis man tar de riktig.
P-stav er den prevensjonsmetoden som gir best beskyttelse mot graviditet! Dette er fordi man eliminerer brukerfeil, som for eksempel å glemme å ta pille til riktig tid.
Våre leger hjelper deg med alt innenfor prevensjon. De kan forskrive både p-piller, p-ring, p-plaster, p-stav, p-sprøyte eller spiral ved indikasjon.
Etter innsetting av p-stav er det vanlig å få uregelmessige og uforutsigbare blødninger i starten. Dette gir seg ofte innen 3 måneder og mange opplever da bortfall av menstruasjon. Varighet på disse blødningene varierer fra kvinne til kvinne.
Ved langvarige uregelmessige blødninger på p-stav kan man gå på en "microgynon-kur" for å stabilisere blødningene. Les mer om det her.
For preparater som inneholder østrogen (p-piller, p-ring, p-plaster) må man måle blodtrykket før man starter opp med prevensjonsmiddelet.
Gestagenpreparater (f.eks Cerazette, Slinda, Desogestrel orifarm, Vinelle og Desirett) krever ikke blodtrykk før oppstart.
Blodtrykket kan enkelt måles gratis hos våre samarbeidsapotek, hos fastlege eller hos helsesøster. Hvis du ikke har målt blodtrykket ditt og ønsker vanlige p-piller kan du få resept på dette innen 5 minutter etter blodtrykket er registrert inn til oss.
Book gjerne tid for blodtrykksmåling på forhånd ved å ringe apoteket eller ved å booke gjennom helseboka her.
Dersom det er behov for at du kontrollerer blodtrykket, vil vi sende deg en sms som du kan vise frem til apotekeren. Blodtrykket kan enkelt registreres på vår hjemmeside slik at legen kan ta en rask vurdering av verdiene.
Det er ingen bevis for at noen form for p-piller på generell basis vil føre til vektoppgang.
P-sprøyte er det eneste prevensjonsmiddelet som er blitt forbundet til en mulig vektøkning.
Gestagenpreparater inneholder ett av flere ulike typer gestagener (men ikke østrogen). De fleste gestagenpillene har som hovedvirkning å hindre sædcellene fra å trenge inn i livmoren, og de hindrer ofte eggløsning.
Grunnen til at mange mister mensen på gestagenpreparater er at livmorslimhinnen blir tynnere og holder seg på et stabilt nivå (i motsetning til ved normal syklus). Den tynne livmorslimhinnen er også i mindre stand til å ta i mot et befruktet egg.
Behandling med p-piller (med antiandrogen effekt) kan ha god effekt på akne som kommer av hormonell ubalanse.
Prevensjonsmidler som ofte kan ha effekt er Slinda, Yasminelle, Yaz eller Yasmin som inneholder drospirenon. Drospirenon har en “anti-androgen” effekt.
På generelt grunnlag anbefales det å starte på p-piller 1. menstruasjonsdag for å være beskyttet. Begynner man utenom dette bør man bruke tilleggsprevensjon (f.eks kondom) i 7 dager. for å være sikker mot graviditet.
Snakk gjerne med våre leger på video dersom du er usikker.
Dessverre kan migrene med aura i kombinasjon med østrogen-holdig prevensjon gi en forverring av migrene og økt risiko for hjerneslag (blodpropp).
Derfor skal man ikke bruke kombinasjonspreparater hvis man har migrene med aura.
Trygge alternativer kan være gestagenpiller, p-stav, p-sprøyte og hormonspiral.
Dersom du bytter fra en kombinasjonspille eller gestagenpille til en kombinasjonspille kan du bytte når du vil, uten opphold.
Dersom man bytter fra kombinasjonspille til gestagenpille kan man også hoppe rett over når man ønsker, men gestagenpiller skal gjerne startes på ved menstruasjonens første dag.
Husk at det kan være andre retningslinjer for akkurat ditt preparat, så sjekk alltid pakningsvedlegg eller felleskatalogen.no
Ring oss over videokonsultasjon dersom du ønsker samtale med en lege.
Absolutt! Vi gir prevensjonsveiledning daglig, og brenner for å finne riktig prevensjon til hver og en.
Alle som får hjelp hos Maja.no får én gratis telefonsamtale med legen inkludert, for spørsmål eller bekymringer.
Dersom du bare vil diskutere litt frem og tilbake før vurdering kan det være at videotjeneste er det beste alternativet for deg.
Ta kontakt med oss via skjema eller via vår videotjeneste, så høres vi!
Diane gir økt risiko for blodpropp (høyere enn de andre p-pillene). Derfor skal man bruke dette i korte perioder, og ikke mer enn et år om gangen. Man bør følges opp av lege under behandling. Vi skriver derfor ikke ut dette preparatet.
PS! Det finnes andre p-piller med god effekt på akne, lavere risiko for blodpropp enn Diane, og som kan brukes mer enn et år om gangen. Ta kontakt med lege for vurdering om dette er aktuelt for deg.
P-stav inneholder gestagen som gjør livmorslimhinnen tynnere, og dette fører til at mange opplever bortfall av menstruasjon på sikt. Det skal nevnes at mange opplever
uregelmessige blødninger i starten, mekanismen bak dette er ikke kjent. Slike blødninger pleier å gi seg etter noen måneder.
Dersom du opplever plagsomme blødninger, kan vi hjelpe deg! Les mer her.
Da kan du først forsøke en såkalt "microgynon-kur" som kan være med på å stabilisere blødningen. Husk at andre bakenforliggende årsaker først må utelukkes før du prøver ut denne kuren.
Du kan enkelt bestille p-pillene dine på alle nettapotek som støtter reseptvarer (Farmasiet, Vitusapotek o.l.), eller gå innom ditt nærmeste apotek. Vi sender resepten digitalt slik at du kun trenger å vise legitimasjon.
Dersom du må ta blodtrykk før du får resept på preparatet, kan dette gjøres på samme turen til apoteket (det kan måles gratis på alle vitusapotek og enkelte Ditt apotek).
Book gjerne tid for blodtrykksmåling på forhånd ved å ringe apoteket eller ved å booke gjennom helseboka her.
Vi i Maja har et sterkt fokus på prevensjon, og du kan være trygg på at våre leger har svært god kompetanse på kvinnehelse generelt og prevensjon spesielt.
Alle våre leger gjennomgår regelmessig opplæring og holder seg oppdatert på den nyeste og mest robuste forskningen på feltet.
Hvis du ikke har brukt prevensjon tidligere varer resepten i 3 måneder. Etter det kan du fornye, eller endre din resept.
Årsaken er at legen må vite at du ikke opplever ubehagelige bivirkninger, og at du tar prevensjonen som du skal. Fornying av resept hos oss koster 249,–.
Hvis du har brukt prevensjon tidligere eller fornyer et preparat du allerede står på, varer resepten fra oss i ett år.
Alle p-piller og minipiller som er markedsførte i Norge per i dag inneholder laktose. Mengden laktose i tablettene er så lavt at det ikke vil ha betydning for de aller fleste med primær laktasemangel. Det kan være gunstig å ta laktoseholdige preparater samtidig med mat.
Et alternativ til p-piller som ikke inneholder laktose kan være p-plaster, p-stav, p-sprøyte, spiral eller kondom.
Skulle du oppleve bivirkninger, kan du benytte deg av din videokonsultasjon med lege, som er inkludert for alle med Maja-resept.
Legen vil da komme med en anbefaling om hva du skal gjøre videre. I noen tilfeller vil man bli rådet til å bytte prevensjonstype, mens det andre ganger er lurt å vente til bivirkningene går over.
Kombinasjonpreparater inneholder gestagen og østrogen. Denne kombinasjonen hindrer eggløsning og gjør det vanskeligere for sædcellene å trenge inn i livmoren.
Livmorslimhinnen blir noe fortykket mens du går på prevensjonen, når du legger inn pause eller tar "sukkerpillene" vil hormonendringene gjøre at denne brytes ned igjen og gir en blødning.
Ingenting tilsier at man må ha menstruasjon. Forskning viser at såkalt kontinuerlig bruk av p-piller er et like godt og trygt alternativ som den vanlige sykliske bruken, og i tillegg slipper du å ha menstruasjon!
Gestagenpreparater kan gjøre at du mister mensen helt på sikt, dette er ikke farlig og menstruasjon vil stabilisere seg igjen ved prevensjonsslutt.
Ja, det kan du! 👌
Dersom du ikke har hatt bakteriell vaginose før og gjenkjenner symptomene, vil skjemaet sende deg videre til bestilling av en pH test! Denne sender vi hjem til deg i posten slik at du får målt pH i fred og ro. Dersom din pH er høy kan du sende inn bilde av testen for vurdering av resept.
Prisen totalt vil bli lik som ved bestilling av resept direkte.
Bakteriell vaginose er en ubalanse i skjeden som gir endret og økt utflod med karakteristisk vond lukt. Tilstanden oppstår ofte etter samleie eller menstruasjon, på grunn av endringer i skjedens bakterieflora.
Bakteriell vaginose kan ofte ramme kvinner uten å gi symptomer, men dersom symptomene oppstår er de generelt veldig plagsomme.
Utfloden til kvinnen kan være tyntflytende, øke i mengde, lukte råtten fisk og være grålig i fargen. Symptomene blir ofte sterkere etter mensen eller samleie.
Dersom du har hatt bakteriell vaginose tidligere kan du enkelt starte en digital legekonsultasjon på hjemmesiden vår for behandling. Dersom symptomene er nye for deg kan du klikke deg inn på skjemaet for å få en pH test hjem i posten.
Om symptomene er forenlige med bakteriell vaginose kan legen skrive ut behandling i form av vagitorier (stikkpiller til skjeden). Førstevalget i behandling er antiseptiske vagitorier (tidligere var det antibiotika men resistensutviklingen gjør at dette ikke er førstevalget).
Antiseptisk behandling har vist gode resultater og er like effektiv som annen behandling.
Husk at man ikke alltid trenger å behandle dette da det ofte kan gå over av seg selv. To kjappe tips: Ikke spyl skjeden og unngå såpe nedentil.
Du kan enkelt bestille preparatet ditt på alle nettapotek som støtter reseptvarer, eller gå innom ditt nærmeste apotek og hente det ut. Vi sender resepten elektronisk, slik at du kun trenger å vise legitimasjon når du går på apoteket.
Du svarer på relevante spørsmål med informasjon om deg og din helse. En av våre leger vil gå gjennom din forespørsel og tar en medisinsk vurdering, før du får tilsendt grundig informasjon om videre plan. Dersom vi trenger mer informasjon vil legen kontakte deg.
Husk at dette preparatet kan gi økt risiko for blodpropp og det kan derfor hende at du blir spurt om å måle blodtrykk dersom det er lenge siden sist. Les mer om blodtrykksmåling her.
Preparatet kan, som alle andre medikamenter, gi bivirkninger.
Det skal heller ikke brukes hvis det er mulighet for graviditet, eller hvis man har forhøyet risiko for blodpropp. Dersom du ikke har registrert en blodtrykksverdi hos oss kan det hende at du får beskjed om å gjøre dette før oppstart. Du vil få grundig informasjon om mulige bivirkninger som kan oppstå.
Legen vil gjøre en individuell medisinsk vurdering. Dersom noe skulle tilsi at du ikke kan få resept, vil du få informasjon om dette. Da betaler du heller ikke noe.
Preparatet inneholder gestagenet noretisteron. Dette er et medikament som brukes for å forskyve menstruasjonen i tilfeller der det er behov og indikasjon.
Man kan ta pillene i opptil 14 dager. Du får grundig informasjon fra legen om medikamentet og hvordan det tas.
Nei, dette preparatet kan ikke brukes som prevensjon. Det er viktig å bruke tilleggsprevensjon, som for eksempel kondom.
Fordi Maja har så sterkt fokus på prevensjon og kvinnehelse, kan du være trygg på at våre leger har svært god kompetanse på disse områdene. Alle våre leger gjennomgår regelmessig opplæring og holder seg oppdatert på de nyeste retningslinjene og oppdatert forskningen på feltet.
Før du får menstruasjon vil livmorslimhinnen bygge seg opp slik at den er klar til å ta imot et befruktet egg. Når egget ikke blir befruktet vil det bli et fall i hormonnivået av østrogen og progesteron som fører til at kroppen kvitter seg med både egget og menstruasjonsslimhinnen. Dette kommer ut som mensen.
Primolut-N inneholder et gestagen som likner progesteron. Ved tilførsel av dette vil hormonnivået holdes stabilt slik at livmorslimhinnen ikke løsner og blødningen utsettes under perioden du tar tablettene. Dette er årsaken til at primolut-N må tas før mensen og ikke vil hjelpe hvis menstruasjon allerede har startet.
Dersom du bruker prevensjon som ikke inneholder hormoner kan du bruke dette preparatet for å hoppe over menstruasjonen (eller om du ikke går på prevensjon i det hele tatt).
Om du bruker prevensjon som inneholder hormoner skal du som hovedregel ikke bruke preparatet for å hoppe over menstruasjonen. Hvis du bruker kombinasjonspreparater, det vil si østrogenholdige p-piller, p-plaster eller p-ring, kan du hoppe over mensen på disse preparatene. Les mer om å hoppe over mensen her.
Bruker du et rent gestagenpreparat eller minipiller, p-stav, p-sprøyte eller hormonspiral kan det være vanlig å oppleve litt uregelmessige blødninger.
Primolut-N bør imidlertid ikke brukes for å regulere disse type blødninger, og hvis dette er svært plagsomt bør man heller vurdere å endre prevensjonstypen man bruker.
Ja, det er mulig å utsette menstruasjonen med et preparat som heter Primolut-N. Dette er reseptbelagt og må skrives ut av lege. Våre leger går gjennom din informasjon og gjør en individuell medisinsk vurdering. Dersom noe skulle tilsi at du ikke kan få resept vil du få informasjon om dette. Da betaler du heller ikke noe.
Ellers er det mulig å utsette/hoppe over menstruasjon når du går på enkelte p-piller. Les pakningsvedlegget eller kontakt oss dersom du er usikker på om du kan hoppe over mensen med din prevensjonstype.
Herpes smitter mest under utbrudd, men viruset kan også smitte utover dette dersom du har et utbrudd uten merkbare symptomer. Derfor anbefales det alltid at man bruker kondom ved nye seksualpartnere.
Vi tilbyr dessverre ikke hjemmetester for herpes men dette kan enkelt undersøkes hos for eksempel fastlegen.
Herpes er ofte lett gjenkjennelig for legene. For å bekrefte diagnosen vil legen stryke lett over såret eller blemmen med en vattpinne som sendes til dyrkning hos et laboratorium.
Ja, du kan helt klart få behandling- men dette bør gjøres ved en fysisk konsultasjon hos lege for å sikre diagnosen før oppstart. Et førstegangsutbrudd kan i tillegg være kraftigere enn de etterfølgende. Du kan lese mer i denne artikkelen.
Dersom du er smittet av herpes vil viruset gå i hvilefase i nerveceller under huden. Viruset kan våkne herfra og gi nye utbrudd. Det vekkes oftes ved sykdom, stress, nedsatt allmentilstand, mensen eller friksjon/irritasjon i området.
Når du begynner å kjenne symptomer på et herpesutbrudd bør du starte med behandling umiddelbart. For å ha effekt av antiviral behandling bør du starte innen de første 24 timene etter at symptomene melder seg, og senest innen 48 timer.
Hvis man har herpes ligger dette viruset latent i kroppen (betyr at den ligger i en slags hvilefase i kroppen), og når det våkner fra denne dvalen opplever man utbrudd. Hvis man er smittet har man altså viruset i kroppen resten av livet, så da kan man ikke bli "mer smittet" selv om begge har det.
Herpes er en virusinfeksjon som forårsaker blemmer og sår, oftest i munnregion eller på kjønnsorganene. Det finnes både herpes simplex virus type 1 og type 2. Det er herpes type 2 (HSV-2) som i hovedsak rammer kjønnsorganene og regnes som en seksuelt overfør sykdom.
Viruset kan smitte via hud, spytt og slimhinner. Symptomene er varierende grad av blemmer og sår på eller rundt kjønnsorganet.
Både ved lokalbehandling og antibiotika i tablettform bør som regel sterk soleksponering unngås. Du vil få grundig informasjon om dette når legen skriver resept til deg.
Noe rødhet kan oppstå mens man bruker medisiner mot perioral dermatitt, men for de fleste medfører ikke dette mye ubehag.
Typisk for perioral dermatitt er at utslettet forverres av lokale kremer som inneholder steroider. I starten kan en slik krem gi bedring av symptomene, men etterhvert forverres utslettet og det kan føre til at tilstanden kan vare lenge.
Typisk for perioral dermatitt er kviselignende utslett med kviser, nupper og rødme rundt munn, på haken, nese, øyne og i kinn. I typiske tilfeller er utslettet symmetrisk og etterlater en normal sone rundt leppene. Det kan oppleves stikkende, brennende eller irriterende. I motsetning til akne er det ikke vanlig å se hudormer.
Du svarer på relevante spørsmål og legger ved bilder av din hud, via vår digitale legekonsultasjon.
En av våre leger vil gå gjennom din forespørsel, og lage en skreddersydd behandlingsplan med resept. Dersom vi trenger mer informasjon fra deg vil du bli kontaktet 👩🏼⚕️
Nei, behandling for perioral dermatitt er reseptbelagt.
Mange preparater som kan kjøpes uten resept har ikke dokumentert effekt, og dette gjelder særlig produkter som ikke er kjøpt på apotek.
Preparater på resept har dokumentert effekt og god sikkerhet, og er generelt mer effektive enn reseptfrie varianter.
Når du bruker et reseptbelagt legemiddel er det viktig at en lege stiller diagnosen og lager en behandlingsplan for deg – dette for at du skal være trygg og få god effekt av behandlingen.
Våre leger gir grundig informasjon om hvilke bivirkninger som er vanlige, og hvilke forhåndsregler du må ta før du starter behandling.
Alle som benytter vår tjeneste kan ta kontakt med våre leger underveis ved spørsmål eller bekymringer til behandlingen – både skriftlig, via telefon eller videokonsultasjon.
Det er spesielt viktig å unngå irritanter som forverrer og utløser utslettet. Det varierer fra person til person hva man reagerer på, og det kan være for eksempel fete hudprodukter, sminke, rensemidler, varm drikke, alkohol og sterk mat.
Årsaken til perioral dermatitt er ikke kjent. Man ser for seg at utslettet kan trigges (forverres) av mange ting, for eksempel kosmetika, varme, sollys, vind eller hormoner. Bruk av lokale kremer som inneholder steroider kan også utløse perioral dermatitt. Hva som trigger eller forverrer tilstanden er sannsynligvis noe individuelt.
Lokale midler kan gi noe rødhet, svie eller irritasjon i huden man behandler. Behandling i tablettform kan gi bivirkninger som for eksempel magebesvær, lysømfintlig hud og skal ikke brukes under graviditet.
De fleste opplever få bivirkninger av behandlingen. Du vil få grundig informasjon om mulige bivirkninger, og mulighet for oppfølging av legen underveis i behandlingen.
Tilstanden er vanligst hos kvinner mellom 20-30 år, og så mye som 90% av tilfellene sees hos kvinner.
Ja, når du bruker Maja er det leger som gjennomgår din sykehistorie og gir deg behandling. Alle behandlinger som gis fra Maja tilsvarer behandlingen man ville fått hos en fysisk hudlege
Behandling mot perioral dermatitt er reseptbelagt. Dette inkluderer lokale midler som antibiotika-krem eller antibiotika i tablettform. Behandlingstid varierer, men varer som regel i 1-3 måneder. Hvis man ikke behandler tilstanden kan den i noen tilfeller vare i flere år.
Om man er usikker på tilstanden, eller om behandling med reseptfrie medikamenter ikke fører frem bør man oppsøke lege. Det samme gjelder hvis man opplever mye ubehag under behandling.
Legen gjør en medisinsk vurdering, gir råd, og skriver resept på effektive medikamenter.
Dette er en hudsykdom som kan forveksles med akne og rosacea.
Det er en selvbegrensende tilstand, som hos noen kan gå over uten behandling. Prognosen er god, og som regel får man ingen arrdannelse av utslettet.
Dessverre kan dette utslettet komme tilbake senere i livet.
Det finnes reseptbelagte kremer, salver, sjampo og såper. Legen vil gi deg tilpasset behandling etter vurdering av informasjon og bilder.
Lokale midler kan gi noe rødhet, svie eller irritasjon i huden man behandler. Medisinene kommer i forskjellige styrker, og jo sterke behandling, desto større risiko for å få bivirkninger.
De fleste opplever få bivirkninger av behandling, og du vil få grundig informasjon om mulige bivirkninger, og mulighet for oppfølging av legen underveis i behandlingen.
Utslettet forsvinner ofte etter behandling, men mange opplever å få nye utbrudd senere.
Ja, dette rammer både kvinner og menn i alle aldre. Som regel sees det hos spedbarn og voksne mellom 20-40 år. Hos voksne er denne tilstanden mer kronisk, det vil si at utslettet kan komme tilbake en tid etter behandling.
Denne tilstanden kalles også «flass-eksem», og er en kronisk tilstand. Man får ofte skjellende utslett med rød og sår hud under flasset, og det er vanlig at det klør. Det kan variere fra mild flassing til mer hissig betennelse og alvorlige hudforandringer.
Dette utslettet kan oppstå i alle aldre, men sees som regel hos spedbarn og voksne mellom 20-40 år. Hos voksne er denne tilstanden mer kronisk, det vil si at utslettet kan komme tilbake etter behandling.
For at behandlingen du får fra legen skal ha effekt, anbefaler man å fjerne tykke skjell før man starter behandling. Vask huden regelmessig og påfør mild og parfymefri fuktighetskrem etter vask. Unngå sterke produkter.
Våre leger gir informasjon om riktig egenbehandling ved siden av behandlingsplan og resept.
Sollys kan hjelpe på selve utslettet, men under behandlingen mot seboreisk eksem bør man være forsiktig med sterk soleksponering. Overdreven soling frarådes. Dette vil du motta grundig informasjon om fra legen.
Typisk kan man se rødt, skjellende utslett i hodebunn, på ører, øyebryn, nesevinger, øyelokk og bryst. Det er vanlig at seboreisk eksem klør.
Det er ingen klar årsak til denne tilstanden, men den kan ha sammenheng med hudsoppen "Malassezia" som finnes naturlig i hudfloraen. Det er ikke smittsomt, og behandlingen inkluderer ofte soppdrepende middel.
Om man er usikker på tilstanden, eller om behandling med reseptfrie medikamenter ikke fører frem bør man oppsøke lege. Det samme gjelder hvis man opplever mye ubehag under behandling.
Det er vanlig at denne tilstanden er verre på vinteren, og bedre på sommeren. Stress er også en viktig faktor, da det kan forverre tilstanden.
Hos noen med immunsvikt (det vil si nedsatt immunforsvar) kan man se denne tilstanden litt oftere. I tillegg er det sett økt forekomst ved noen nevrologiske sykdommer (f.eks parkinsonisme, epilepsi).
Det finnes reseptfrie midler som kan fungere ved milde plager. Hvis dette ikke hjelper kan legen gi resept på reseptbelagte midler.
Viktige prinsipper er fuktighet og unngå irritanter som forverrer dine plager.
Det er trolig flere årsaker som sammen fører til utvikling av akne. Akne oppstår når talgkjertler i huden blokkeres. I tillegg vil bakterier kunne utløse en betennelse i huden og forverre plagene. Man ser også at den enkeltes hudtype har betydning for hvor uttalte plager man får, og hormoner virker også inn på utviklingen av akne.
Hos kvinner kan både sminke, feil prevensjonsmiddel, stress, mensen og graviditet påvirke utviklingen av akne.
Kviser kan utløses av visse medikamenter. I noen tilfeller kan kviser også sees i forbindelse med hormonforstyrrelser, som blant annet kan oppstå i forbindelse med tilstandene PCOS og hyperandrogenisme. De aller fleste som er plaget med kviser har imidlertid ikke en underliggende sykdom. Det er derfor sjelden aktuelt å gjøre videre undersøkelser for underliggende tilstander.
Behandling med p-piller (med antiandrogen effekt) kan ha god effekt på akne som kommer av hormonell ubalanse. Kommer man ikke i mål med dette finnes flere lokalbehandlinger eller tablettbehandling mot akne.
Akne/kviser er en betennelse i hudens talgkjertler. Kviser er en vanlig tilstand, og nesten alle tenåringer opplever å ha kviser i kortere eller lengre perioder.
Hos mange går tilstanden tilbake i 20-årene.
Man bør vaske huden daglig med rent vann og en hudvennlig såpe med lav pH. Det er også anbefalt å være forsiktig med fete hudkremer og kosmetikk.
Dersom behandling med reseptfrie renseprodukter ikke fører frem, bør man ta kontakt med lege for vurdering og behandling med reseptbelagte medikamenter.
Les om behandling av kviser og akne.
Det er trolig flere årsaker som sammen fører til utvikling av kviser. Kviser oppstår når talgkjertler i huden blokkeres. I tillegg vil bakterier kunne utløse en betennelse i huden og forverre plagene. Man ser også at den enkeltes hudtype har betydning for hvor uttalte plager man får, og hormoner virker også inn på utviklingen av kviser.
Du svarer på relevante spørsmål og legger ved bilder av din hud, via vår digitale legekonsultasjon.
En av våre leger vil gå gjennom din forespørsel, og lage en skreddersydd behandlingsplan med resept. Dersom vi trenger mer informasjon fra deg vil du bli kontaktet 👩🏼⚕️
Dersom du tar kontakt med en av våre leger via Maja.no vil du få resept på medisin mot kviser ved indikasjon, i tillegg til en skriftlig behandlingsplan og råd. Dersom vi ikke kan hjelpe deg vil du få pengene refundert :)
Kviser er en svært vanlig tilstand, særlig i tenårene. Enkelte har veldig milde plager og trenger ikke behandling med medikamenter. Andre har mer uttalte eller langvarige plager, noe som kan føre til ubehag, nedsatt livskvalitet og sosial isolasjon.
Dersom kviser gir plager eller er kosmetisk skjemmende kan man forsøke å behandle tilstanden med reseptfri hudvask og rensemidler. Dette får man kjøpt på apotek.
Om man er usikker på tilstanden, om behandling med reseptfrie medikamenter ikke fører frem eller om man opplever mye ubehag anbefales det at man oppsøker lege.
Legen gjør en medisinsk vurdering, gir råd og skriver resept på effektive medikamenter. Legen vil lage en skreddersydd behandlingsplan for deg og vil følge deg opp regelmessig. Dette for å sikre at du får ønsket effekt av behandlingen.
Dersom vi ikke kommer i mål med behandlingen kan vi henvise videre til hudlege for vurdering av sterkere behandling.
Noe rødhet i huden kan oppstå mens man bruker medisiner mot kviser, men for de fleste medfører ikke dette mye ubehag.
Dersom du opplever at huden blir lett irritert i oppstarten av behandlingen kan det være gunstig å starte roligere for så å trappe opp behandlingshyppigheten når huden har økt toleranse.
Noe reseptfri hudpleie kan fungere dersom du har milde plager. Det kan være lurt å starte med reseptfrie kremer.
Mange hudpleieprodukter som kjøpes uten resept har likevel ikke dokumentert effekt, og dette gjelder særlig produkter som ikke er kjøpt på apotek.
Hudpleieprodukter på resept har dokumentert effekt og god sikkerhet, og er generelt mer effektive enn reseptfrie varianter.
Når du bruker et reseptbelagt legemiddel er det viktig at en lege stiller diagnosen og lager en behandlingsplan for deg – dette for at du skal være trygg og få god effekt av medisinene.
Det er viktig for oss at du opplever ønsket effekt av behandlingen.
Alle som benytter vår tjeneste vil få tilbud om en kontroll etter 6-12 uker, der legen vil vurdere effekt av behandlingen og endre behandling dersom det er nødvendig. Du kan også ta kontakt med våre leger over inkludert videokonsultasjon dersom du har spørsmål underveis.
Hvis vi ikke kommer i mål med behandlingen kan vi henvise deg videre til hudlege for vurdering av sterkere preparater som krever tett oppfølging.
Du kan fint bruke BHA-eksfoliering i kombinasjon med Finacea, men vær obs på at kombinasjonen kan gi hudirritasjon og tørrhet. Dette er individuelt, så her må man prøve seg litt frem. Bruk BHA før du påsmører Finacea en gang daglig. Hvis huden tolererer dette greit, kan du bruke Finacea to ganger daglig (morgen og kveld).
Ja, det er det! Når du bruker Maja er det alltid en lege som gjennomgår din sykehistorie og gir relevant behandling. Vi følger nasjonale retningslinjer og alle behandlinger som gis fra Maja skal tilsvare behandlingen man ville fått hos en fysisk hudlege👩🏼⚕️
Dersom vi ikke kommer i mål med behandlingen av din hudtilstand kan vi henvise deg videre til hudlege.
Ved bruk av medisin mot kviser bør som regel sterk soleksponering unngås fordi huden blir mer følsom. Du vil få grundig informasjon om dette når legen skriver resept til deg.
Yes, you can use Maja if you are a foreign citizen, but it is only possible over videoconsultation with our doctors. You need a norwegian telephonenumber for confirmationcode.
Nei, Maja har absolutt taushetsplikt og kan ikke fortelle noen om hvorfor du har vært i kontakt med oss.
Dersom du ønsker at fastlegen skal få tilsendt informasjon om behandlingen kan du ta kontakt med oss på hei@maja.no slik at vi kan overføre journal til din fastlege.
Ja, selvfølgelig. Når du får en legevurdering får du også tilgang til en videolege for kun 1 krone. Denne tjenesten kan du benytte om du lurer på noe i forbindelse med oppstart på p-piller, opplever bivirkninger eller har behov for å snakke med en lege om prevensjon, hud eller kjønnssykdommer.
Du får tilbakemelding og behandlingsplan (ved indikasjon) senest fra legen innen klokken 15:00 neste virkedag. Ofte mye kortere og alle hverdager 8-16 er gjennomsnittlig svartid 15 minutter.
Våre leger sender resept elektronisk, og medisinene kan hentes ut fra hvilket som helst apotek i Norge. De kan også bestilles hjem fra nettapotek som tilbyr dette.
Våre leger vil gjøre en individuell vurdering av informasjonen du sender inn. De vil se hva som passer best for deg, og hva som er anbefalt for nettopp deg.
Hvis det er reseptbelagt medisin som er det beste for deg, får du e-resept og informasjon av oss. Skulle det være noe som tilsier at du ikke kan få resept, eller at legen er usikker på din diagnose vil du få beskjed om dette fra våre leger. Det viktigste for oss er din helse og trygghet.
E-resepter er dessverre ikke tilgjengelige i utlandet.
Dersom du befinner deg i EØS- land (Frankrike, Hellas, Danmark, Belgia, Bulgaria, Estland, Finland eller Irland) kan det hende at papirresept er gyldig ved fremvisning på apotek, men det er ingen garanti. Det er opp til hvert enkelt land å tolke reglene. Vi skriver dessverre kun elektronisk resept.
Ja. Dette er både lovlig og trygt. Vi forholder oss til en hver tid til oppdaterte retningslinjer og har lav terskel for å henvise videre der vi ser behov.
For å kunne forskrive behandling er legen avhengig av å vite en del ting om deg. Denne informasjonen kan du fortelle legen ved et fysisk møte, et videomøte, eller via vår digitale konsultasjon.
Når du bruker vår digitale legekonsultasjon vil en av legene våre gå gjennom innsendt informasjon og ta en individuell vurdering for akkurat deg og din situasjon. Det er også mulig å ha en dialog med legen etter vi har behandlet skjemaet ditt, noe som sikrer kvaliteten på tjenesten.
Vi lager elektronisk resept på alle medikamenter slik at preparatet kan hentes ut fra alle apotek i Norge. Dersom du ønsker hjemlevering kan du bestille dette gjennom et nettapotek.
Du betaler straks du har fylt ut skjemaet og sendt det til legen, via vipps/NETS/Stripe.
Husk at vi ikke tar betalt om vi ikke kan hjelpe deg, beløpet blir reservert helt til legen har godkjent bestillingen din! Derfor er det viktig for oss å få et svar etter vi har sendt forslag om behandling.
Dessverre vil det ikke være mulig å bestille for en annen person, da vi må skrive resept og føre journal for den det gjelder. Vær obs på at bank-ID/vipps brukes til å bekrefte identifikasjon til bestiller.
Vi har jobbet lenge med å utvikle den perfekte digitale legekonsultasjonen slik at legen skal få all relevant informasjon om deg og din helse for å gjøre en god vurdering av behandling. Hvis legen er usikker eller trenger mer informasjon, vil han eller hun starte en samtale med deg før videre plan blir avklart👩🏼⚕️
Nei, fastlegen din kan ikke se din journal i våre journalsystemer men en eventuell resept vil være synlig for din fastlege i reseptregisteret. Dersom du ønsker at vi skal oversende journalnotatene videre til din fastlege kan dette gjøres enkelt :)
Da trenger vi navn på fastlege og fastlegekontor tilsendt i Helseboka.
Ja, det er det! Når du bruker Maja er det leger som gjennomgår din sykehistorie og gir deg behandling. Alle behandlinger som gis fra Maja tilsvarer behandlingen man ville fått hos en fysisk lege. Det positive er at vi sikrer svar på alle relevante spørsmål, i tillegg til at du får tilsendt grundig informasjon som du kan lese om og om igjen 🌸👩🏼⚕️
Vi er veldig behjelpelige dersom det skulle være en gyldig årsak til å trekke tilbake en bestilling, men da helsepersonell bruker mye tid på hver enkelt konsultasjon må vi forholde oss til noen retningslinjer. Kjøp av en helsetjeneste er ikke det samme som kjøp av et produkt 👩🏼⚕️
Les punkt 6 i brukervilkår og personvern.
Du kan bruke tjenestene våre dersom du har D-nummer, men vi får kun mulighet til å behandle og gi deg informasjon over videokonsultasjon. Husk at du må ha vipps eller norsk telefonnummer.
Dette er fordi vår sikre kommunikasjonsportal "Helseboka" ikke tillater sending av meldinger og beskjeder dersom journal ikke er registrert med norsk personnummer.
Nei, dessverre er ikke frikort mulig å bruke hos oss.
Det er fordi Maja.no er en privat legetjeneste, uten offentlige tilskudd.
Dette kan du lese mer om i brukervilkår og personvern <3
Ja, du kan fornye resepter du har fått både av oss og av andre. Du vil automatisk motta en påminnelse når det er på tide med fornyelse på en resept du har fått av oss.
Om du skal fornye en resept på prevensjon du har fått hos en annen lege, må du velge «bestill prevensjon» og ikke "fornye maja-resept". Vi trenger viktig informasjon om helsen din for å trygt kunne skrive ut resept til deg, og vi har ikke tilgang til journal hos andre leger.
Det er viktig for oss at du får ønsket effekt av behandlingen. Du kan også ta kontakt med våre leger underveis – både via digitalt skjema og videokonsultasjon.
Alle som benytter vår tjeneste vil få tilbud om kontroll etter noen uker, der legen vil vurdere effekt av behandlingen og endre behandling dersom det er nødvendig.
For å finne informasjonen fra legen, må du logge inn i Helseboka.no og velge "logg inn direkte". Bruk bank-ID.
Hvis du nylig har fått en SMS om at legen har sendt deg en beskjed uten at det ligger noen melding i innboksen din, kan det hende at den enda er under forsendelse. Forsøk derfor å gi det litt tid før du logger inn på ny :)
Vil du se en oversikt over dine resepter? Det finner du på Helsenorge.no
Ja, vi sender rutinemessig epikrise til fastlegen etter konsultasjonen, forutsatt at du gir ditt samtykke. Du vil få anledning til å gi samtykke i løpet av samtalen med legen.
Lokale midler kan gi noe rødhet, svie eller irritasjon i huden som behandles. Behandling i tablettform kan gi bivirkninger som for eksempel magebesvær, lysømfintlig hud og skal ikke brukes under graviditet.
De fleste opplever få bivirkninger av behandling, og du vil få grundig informasjon om mulige bivirkninger, og mulighet for oppfølging av legen underveis i behandlingen.
Både ved lokalbehandling og antibiotika i tablettform bør som regel sterk soleksponering unngås. Du vil få grundig informasjon om dette når legen skriver resept til deg.
Ja, det er det! Når du bruker Maja er det leger som gjennomgår din sykehistorie og gir deg behandling. Alle behandlinger som gis fra Maja tilsvarer behandlingen man ville fått hos en fysisk hudlege👩🏼⚕️
Våre leger gir informasjon om riktig egenbehandling i tillegg til behandlingsplan og resept.
Viktige prinsipper er å unngå faktorer som forverrer plagene, f.eks varm drikke, sterkt krydret mat, alkohol, stress, soleksponering og store temperatursvinginger. Noen medikamenter kan også forverre plagene.
Rosacea er en vanlig hudsykdom som kjennetegnes av rødhet i ansiktet, synlige blodkar og kviselignende utslett. Tilstanden varierer i alvorlighetsgrad, men heldigvis finnes det god behandling.
Noe rødhet kan oppstå mens man bruker medisiner mot Rosacea, men for de fleste medfører ikke dette mye ubehag.
Ja, dette kan ramme både kvinner og menn, men det er vanligst blant kvinner rundt 30-50 år.
Mange preparater som kan kjøpes uten resept har ikke dokumentert effekt, og dette gjelder særlig produkter som ikke er kjøpt på apotek.
Preparater på resept har dokumentert effekt og god sikkerhet, og er generelt mer effektive enn reseptfrie varianter.
Når du bruker et reseptbelagt legemiddel er det viktig at en lege stiller diagnosen og lager en behandlingsplan for deg – dette for at du skal være trygg og få god effekt av behandlingen.
Ja, det finnes reseptfri hudpleie- men som regel kreves en kombinasjon av egenbehandling og reseptbelagte medisiner for å lindre symptomene.
Om man er usikker på tilstanden, eller om behandling med reseptfrie medikamenter ikke fører frem, bør man oppsøke lege. Det samme gjelder hvis man opplever mye ubehag under behandling.
Legen gjør en medisinsk vurdering, gir råd, og skriver resept på effektive medikamenter.
De vil gi beskjed hvis de er usikre på din tilstand, og da tar de heller ikke betalt.
Det er vanlig at utslettet blir verre hvis du drikker alkohol, te eller kaffe, spiser sterkt krydret mat, eller utsettes for mye stress, sol eller kulde.
I tillegg kan karutvidende legemidler (for eksempel medisiner som brukes mot høyt blodtrykk), og kortison-salve forverre rødmen.
Det finnes både kremer og antibiotika i tablettform som brukes i behandling. Lokale midler er reseptbelagte kremer eller gel.
Det er flere teorier om hva som kan forårsake Rosacea, men det er ingen klar årsak til hvorfor noen får det. Det kan være en kombinasjon av både arvelige faktorer og miljø.
Typisk for rosacea er rødme i ansiktet, spesielt på kinn og nese. Hvis man har hatt rosacea over lang tid kan man utvikle såkalte telangiektasier, som er tynne røde streker som tegn på utvidede små blodkar. Noen kan også få kviselignende utslett med nupper med eller uten fortykket hud.
Noen har også plager fra øyne, og noen kan utvikler forstørret nese (dette er mer vanlig hos eldre menn).
Du starter dialogen med legen ved å svare på spørsmål med informasjon og bilder av din hud. En av våre leger vil gå gjennom din forespørsel, og vurdere hvilken hudtilstand du har 👩🏼⚕️
Du vil få en tilbakemelding fra legen med råd og anbefalinger, samt behandling i de tilfeller det er mulig.
Dersom vi ikke klarer å vurdere din hudtilstand gjennom skjemaet vil du få beskjed om dette, og ditt reserverte beløp vil bli tilbakeført.
Det er viktig for oss at du får ønsket effekt av behandlingen. Du kan ta kontakt med våre leger underveis – både skriftlig via oppfølgingsskjema (link finner du i melding fra legen i Helseboka), eller via telefon eller videokonsultasjon.
Alle som benytter vår tjeneste og får resept, vil få tilbud om kontroll etter noen uker, der legen vil vurdere effekt av behandlingen og endre behandling dersom det er nødvendig.
Våre leger vil gjøre en individuell vurdering av informasjonen du sender inn. De vil se hva som passer best for deg, og hva som er anbefalt for nettopp deg.
Hvis det er reseptbelagt medisin som er det beste for deg, får du e-resept og informasjon av oss. Skulle det være noe som tilsier at du ikke kan få resept, eller at legen er usikker på din diagnose vil du få beskjed om dette.
Det viktigste for oss er din helse og trygghet.
Dersom du ikke vet hva som feiler huden din er du kommet på helt rett sted!
Hudlidelser kan være vanskelig å forstå seg på, derfor har vi samlet leger som har opparbeidet seg god kompetanse i akkurat denne vurderingen.
Dersom du vil se litt bilder og informasjon om de vanligste hudlidelsene kan du lese denne artikkelen.
Ja, du kan sende inn bilde av alle type hudtilstander i dette skjemaet, alt fra rare utslett i ansiktet til neglsopp på tærne.
Vi tar en individuell vurdering på alle innsendte skjemaer og dersom vi ikke kan behandle deg vil vi heller ikke trekke beløpet.
Vi har jobbet lenge med å utvikle den perfekte digitale konsultasjonen slik at legen skal få all relevant informasjon om deg og din helse for å gjøre en god vurdering av behandling. Hvis legen er usikker eller trenger mer informasjon, vil han eller hun starte en samtale med deg før videre plan blir avklart👩🏼⚕️
Du får tilbakemelding og tilpasset behandlingsplan (ved indikasjon) fra legen innen klokken 15:00 neste virkedag.
Mange preparater som kan kjøpes uten resept har ikke dokumentert effekt, og dette gjelder særlig produkter som ikke er kjøpt på apotek. Preparater på resept har dokumentert effekt og god sikkerhet, og er generelt mer effektive enn reseptfrie varianter.
Når du bruker et reseptbelagt legemiddel er det viktig at en lege stiller diagnosen og lager en behandlingsplan for deg – dette for at du skal være trygg og få god effekt av behandlingen.
Man regner med at effekten etter fullført tredoseregime er langvarig og sannsynligvis livslang. Varigheten er ikke helt kartlagt enda, men vurderes stadig.
TBE-vaksinen består av 3 vaksiner.
Det må gå én måned mellom de første dosene. Den tredje dosen tas 5-12 måneder etter andre dosen. For de over 60 år eller som med immunsvikt er anbefalt å ta 4 doser.
Du regnes som 90% beskyttet etter tredje dose. Det er anbefalt å ta en boosterdose etter det er gått 3-5 år.
Influensavaksinen beskytter mot tre til fire influensavirustyper, og må settes hvert år da viruset forandrer seg fra år til år og vaksinen må tilpasses endringene.
Vaksinen bør tas før vinterens influensasesong (altså fra oktober til desember).
Ring ditt nærmeste apotek og hør om de har en vaksinetjeneste.
Både Vitus apotek, Boots, Ditt Apotek og Apotek 1 kan sette vaksiner.
Det finnes tre ulike HPV vaksiner, Gardasil, Gardasil 9 og Cervarix.
Den som nå tilbys i skole vaksinasjonsprogrammet er Cervarix, som beskytter mot HPV virusene som kan forårsake celleforandringer. Gardasil og Gardasil 9 må kjøpes utenom og beskytter i tillegg mot variantene som kan gi kjønnsvorter.
Vi tilbyr i hovedsak resept på Gardasil/Gardasil 9.
Du starter vår digitale legekonsultasjon for den vaksinen du ønsker på hjemmesiden vår, uten at du behøver flytte deg fra A til B.
Deretter vil en lege gjøre en medisinsk vurdering og lage en behandlingsplan for deg. Bestillingen inkluderer legevurdering, informasjon og E-resept (og videosamtale til 1kr ved behov). Preparatet må kjøpes ved uthenting på apoteket.
Det vil også koste en liten sum for å få satt vaksinen på et apotek (omtrent 100kr).
Er du usikker på når du sist fikk vaksinen? Sjekk oversikt over dine vaksiner på helsenorge.no.
Du trenger bare én dose for å være beskyttet. Husk å ta vaksinen i god tid før for eksempel russetiden begynner, da det tar omtrent 2 uker før vaksinen vil gi en beskyttelse.
Det antas at Nimenrix beskytter mot hjernehinnebetennelse i ca. 10 år.
Ved flåttbitt er det sjeldent, men mulig å få borreliose eller TBE. Borreliose går ikke an å vaksinere seg mot.
Dersom du blir bitt av en flått og smittet av TBE- viruset kan du få en sykdommen som heter skogflåttencefalitt. Dette er en sykdom som setter seg i sentralnervesystemet og fører til at mange blir så dårlige at de må innlegges.
Det har vært en økning av antall smittede av TBE-viruset.
Barn og voksne som oppholder seg mye i skog eller ved kysten, og som bor på steder med mange flått-tilfeller, burde vaksinere seg. Fylker som er anbefalt å vaksinere seg er Agder, Vestfold, Telemark og tidligere Buskerud fylke.
På dagtid i ukedagene er gjennomsnittlig svartid på 15 minutter.
Utover dette kan svartid variere noe, men i gjennomsnittet tar det 5-15 minutter for tilbakemelding på urinveisinfeksjon døgnet rundt.
Det er flere tilfeller hvor man må oppsøke lege for vurdering og undersøkelse, for eksempel dersom du ikke har effekt av behandlingen du har fått, ved graviditet, hvis du nylig har blitt behandlet for urinveisinfeksjon (de siste 4 ukene) eller ved tegn til øvre urinveisinfeksjon.
Urinveisinfeksjon, også kalt blærekatarr, er en infeksjon i urinblæren (som vanligvis er bakteriefri). Urinblæren holder på kroppstemperert urin som gir gode vekstvilkår for bakterier som kan spres opp fra urinrøret. Når disse bakteriene formerer seg, blir slimhinnene irriterte og som følge av dette opplever man symptomer som for eksempel vannlatingstrang (at du må tisse ofte) og svie når man tisser.
Hvis du fremdeles opplever symptomer etter fullført behandling bør du oppsøke lege for vurdering. I noen tilfeller kan bakteriene utvikle resistens mot antibiotika, det vil si at de blir motstandsdyktige mot behandlingen, og da er det viktig å få undersøkt dette.
Vanlige, ukompliserte urinveisinfeksjoner kan gå over av seg selv uten behandling. Det kan hjelpe å drikke rikelig med vann og ha gode vannlatingsvaner. Dette kan forsøkes i noen dager dersom man ikke har sterke plager.
Dette gjelder imidlertid ikke hvis man er gravid, har underliggende sykdom som gir risiko for alvorlig urinveisinfeksjon eller er usikker på diagnosen. Da bør lege kontaktes raskt for behandling.
I noen tilfeller vil ikke rådene over hjelpe eller man har så sterke plager at de ikke fører frem, og da kan en antibiotikakur forkorte sykdomsperioden og gi raskere lindring av symptomer.
Det finnes noen tiltak man kan gjøre selv for å forhindre urinveisinfeksjon. Gode vannlatingsvaner, tilstreb full tømming av urinblæren når du tisser, unngå å fryse på beina og ikke sitte på kaldt underlag er viktige tiltak.
Kvinner bør også late vannet innen 15 minutter etter samleie. Få flere tips her.
Ja. Når du bestiller legekonsultasjon gjennom Maja får du også mulighet til å snakke med legen over video dersom du har spørsmål (inkludert til 1kr). Denne kan bookes over chat eller mail.
Som med alle medisiner, kan man oppleve bivirkninger også av behandling mot urinveisinfeksjon. Vanlige bivirkninger kan for eksempel være magebesvær og kvalme. Du vil få grundig informasjon om dette fra legen.
Det kan være flere årsaker til at noen er mer disponert for disse infeksjonene. Kvinner er mer utsatt enn menn grunnet ulik anatomi på urinrøret.
Ellers kan andre faktorer som seksuell aktivitet, vannlatingsvaner, hormonelle forhold og funksjonelle forhold også gi økt risiko for urinveisinfeksjon.
Legen vil gjøre en individuell medisinsk vurdering, og dersom noe skulle tilsi at du ikke kan få behandling, vil du få informasjon om dette. Da tar de heller ikke betalt, da du blir bedt om å oppsøke lege fysisk.
I hovedsak skriver vi ut "vent-og-se" resept, slik at du først kan prøve andre tiltak før du eventuelt henter ut medisin.
PS! Vi behandler også kun ukompliserte urinveisinfeksjoner, dersom du har spesielle preferanser slik som at du ønsker en lengre kur enn den anbefalte, bør du oppsøke lege fysisk.
Du gir oss all informasjon som skal være nødvendig gjennom vår digitale legekonsultasjon. En av våre leger vil gå gjennom din informasjon, gjør en medisinsk vurdering og lager resept på korrekt behandling for deg (vent-og-se resept).
Hvis vi trenger mer informasjon eller har ytterligere spørsmål vil legen kontakte deg.
Husk at du får en inkludert videokonsultasjon som kan benyttes til spørsmål eller bekymringer vedførende din situasjon.
Skulle du oppleve bivirkninger, kan du benytte deg av din inkluderte videokonsultasjon med lege (rabattkoden er i helseboka).
Legen vil da gjøre en vurdering og komme med en anbefaling om videre tiltak.
Ja, men det er mer vanlig hos kvinner. Dette er blant annet fordi kvinne og menn har ulik anatomi, hvor kvinner har kortere urinrør, og dermed kortere vei for bakteriene opp til urinblæren hvor de kan formere seg.
Vi lager elektronisk resept, slik at du kan hente ut fra ditt nærmeste apotek eller bestille hjem fra nettapotek som tilbyr dette. Husk å ta med ID på apoteket.
Vanlige, ukompliserte urinveisinfeksjoner går ofte over av seg selv.
I noen sjeldne tilfeller kan bakteriene spre seg til de øverste delene av urinveiene (over urinblæren), og dette kan gi en nyrebekkenbetennelse. Mange opplever da feber og smerter i rygg eller mage.
I disse tilfellene må man oppsøke lege for å få undersøkelse og riktig behandling.
Kjønnsvorter er små utvekster i huden, ofte med en litt ruglete overflate. De kan være flate og små, og noen ganger tettpakket som “brosten”. Kjønnsvortene kan ha forskjellig farge men er oftest hudfarget. Mange sier de har en "blomkålaktig" overflate.
Omtrent 80 prosent av alle seksuelt aktive vil ha dette en eller annen gang i løpet av livet.
HPV vaksinen Gardasil og Gardasil 9 beskytter mot HPV-virusene som forårsaker flesteparten av kjønnsvortene (type 6 og 11 som forårsaker 90% av alle kjønnsvortene).
Kjønnsvorter er veldig smittsomt, spesielt da ved synlige vorter. Når du ikke har synlige vorter trenger du ikke bekymre deg. Du er ikke pliktig til å informere partner om smitten, men det er viktig til å ta hensyn (ved f.eks å unngå samleie ved synlige vorter).
Oftest vil kjønnsvorter gå bort av seg selv, men det kan ta flere år. Det er også smittsomt til seksualpartner når man har synlige kjønnsvorter.
Kjønnsvorter kan enten pensles eller fryses bort.
Over digital konsultasjon tilbyr vi resept på liniment som skal pensles på vorten(e). Dette bryter ned celledelingen og gjør slik at vorten forsvinner og ny hud får komme til.
Dersom dette ikke skulle fungere kan man oppsøke lege for bortfrysning av vorten(e).
Kjønnsvorter er utvekster på kjønnsorganene som kan komme dersom du blir smittet av et humant papillomavirus (HPV). Kjønnsvorter blir ofte borte av seg selv med tiden, men det kan ta flere år uten behandling.
Det er ingen klar årsak til hvorfor noen blir rammet av denne tilstanden, men både arvelige komponenter og miljøfaktorer spiller inn.
De fleste mennesker opplever en type eksem i løpet av livet, men mange kan “vokse av seg” denne sykdommen.
Noe rødhet kan oppstå mens man bruker medisin mot eksem, men for de fleste medfører ikke dette mye ubehag.
Eksem, også kalt dermatitt, er en betennelse i overhuden som oppstår når hudens ytterste beskyttelse er skadet. Eksem kan forverres og utløses av flere faktorer som f.eks allergi, irriterende stoffer eller sol. Behandlingen innebærer vanligvis fuktighetsgivende kremer, steroidekremer og å unngå kjente utløsere.
Det finnes forskjellige typer eksem, blant annet atopisk eksem, kontakteksem og seboreisk eksem.
Legen kan hjelpe deg med å finne riktig diagnose og behandling på din tilstand.
Mange preparater som kan kjøpes uten resept har ikke dokumentert effekt, og dette gjelder særlig produkter som ikke er kjøpt på apotek.
Preparater på resept har dokumentert effekt og god sikkerhet, og er generelt mer effektive enn reseptfrie varianter.
Når du bruker et reseptbelagt legemiddel er det viktig at en lege stiller diagnosen og lager en behandlingsplan for deg – dette for at du skal være trygg og få god effekt av behandlingen.
Valget mellom OTC-produkter og reseptbelagte produkter avhenger av alvorlighetsgraden av hudproblemet og individuell hudtilstand. For milde til moderate problemer kan OTC-produkter være tilstrekkelige, mens mer alvorlige eller vedvarende problemer ofte krever reseptbelagte produkter og oppfølging av lege.
Om man er usikker på tilstanden, eller om behandling med reseptfrie medikamenter ikke fører frem bør man oppsøke lege. Det samme gjelder hvis man opplever mye ubehag under behandling.
Legen gjør en medisinsk vurdering, gir råd, og skriver resept på effektive medikamenter.
Ja, når du bruker Maja er det alltid en lege som gjennomgår din sykehistorie, dine bilder og gir deg behandling. Alle behandlinger som gis fra Maja tilsvarer behandlingen man ville fått hos en fysisk hudlege! 👩🏼⚕️
Ja. Det finnes reseptfrie midler som kan fungere i noen tilfeller, og dette egner seg spesielt ved milde plager.
Om man er usikker på tilstanden, eller om behandling med reseptfrie medikamenter ikke fører frem bør man oppsøke lege.
Noen kan oppleve rødme, irritasjon eller kløe av behandlingen, men for de fleste medfører ikke dette mye ubehag.
Våre leger gir informasjon om riktig egenbehandling ved siden av behandlingsplan og resept. Viktige prinsipper er fuktighet og unngå irritanter som forverrer dine plager.
Eksem kjennetegnes av tørr hud, rødhet og kløe. Man kan også flasse og få små blemmer. Når man klør kan eksemet forverres og gi sårdannelse og sprekker.
De forskjellige typene eksem varierer i utseende og hvor på kroppen man har eksem.
1. Kontakteksem: Akutt betennelse i huden som er utløst av allergi eller et irriterende stoff som huden reagerer på. Gir kløe, svie og rødhet lokalt.
2. Atopisk eksem: Kronisk og tilbakevendene, fra små til større og tørre hudområder med lett kløe.
2. Seboreisk eksem: Også kalt flasseksem, utslettet er gjerne symmetrisk og det ligger ofte "skjell/flass" av hud over et irritert og kløende område.
Det finnes reseptbelagte kremer, salver og linimenter i forskjellige styrker. Legen vil vurdere hva som er riktig for deg, da dette avhenger av alder, hvor på kroppen man har eksem, og hvilket område som skal behandles.
Bruk av kortisonkremer over lengre tid kan føre til at huden blir tynnere og mer følsom for sollys. Når det gjelder noen type eksemer, kan sol være gunstig for symptomene. Dette får du grundig informasjon om fra legen.
Du gjennomfører vår digitale legekonsultasjon og legger ved oppdaterte bilder av din hud. En av våre leger vil gå gjennom din forespørsel, ta en medisinsk vurdering og lage en skreddersydd behandlingsplan til deg.
Medisinene for eksem kommer i forskjellige styrker, og jo sterkere behandling, desto større risiko for å få bivirkninger. Likevel er det viktig å få riktig medisin for å få god effekt av behandlingen, og de aller fleste opplever lite eller ingen bivirkninger.
Alle som benytter vår tjeneste kan ta kontakt med våre leger underveis ved spørsmål eller bekymringer til behandlingen – både skriftlig, via telefon og videokonsultasjon.
Noen typer eksem er forbundet med sykdommer som astma og allergi.
Dersom man reagerer allergisk på et medikament kan dette utløse eksem. Hva man reagerer allergisk på varierer fra person til person.
Din konsultasjon behandles innen neste virkedag (senest) og sendes deretter i posten. Du vil vanligvis motta testen innen 2-3 virkedager etter bestilling.
Mange har en positiv test på mykoplasma uten at dette er tegn på sykdom.
Mykoplasma kan være et normalfunn som ikke krever antibiotikabehandling. Unødvendig antibiotikabruk kan føre til bivirkninger og økt antibiotikaresistens, noe som gjør behandling vanskeligere. Vi følger gjeldende retningslinjer for testing av Mykoplasma.
Ved spørsmål om mykoplasma etter prøvetaking, kan du kontakte oss via oppfølgingsskjema, telefon eller videokonsultasjon.
Vi kan dessverre ikke skrive ut resept til din partner uten et prøvesvar. En prøve må avlegges før behandling kan starte. Partneren din bør oppsøke lege for prøvetaking og vurdering av rask behandlingsstart.
Kvinner tar en prøve fra skjeden. Menn tar en urinprøve. Ved ubeskyttet reseptiv analsex skal både kvinner og menn ta en analprøve. En halsprøve kan være nødvendig hvis du har symptomer fra underlivet og har gitt oralsex.
En bruksanvisning følger med når du bestiller test fra oss, slik at du kan være sikker på at testen tas korrekt. Husk å følge bruksanvisningen nøye.
Vi tar personvern på alvor og følger gjeldende lover og regelverk. Våre leger følger nasjonale retningslinjer for testing og behandling av seksuelt overførbare infeksjoner.
Alle tester kommer fra og analyseres av Fürst, Norges største laboratorium med høy faglig standard.
Informasjonen du sender til oss, går gjennom sikre kanaler og lagres i et godkjent journalsystem. Les mer om hvordan vi behandler din informasjon her.
I løpet av den digitale konsultasjonen vil legen gjennomgå informasjonen du har oppgitt.
Hvis du har risiko for andre seksuelt overførbare infeksjoner enn klamydia, gonoré og/eller mykoplasma, vil legen informere deg om dette.
Du vil også få råd om hvordan du kan teste deg for disse infeksjonene.
Du kan ta testen selv om du har menstruasjon, men i noen sjeldne tilfeller kan det være vanskelig å analysere prøven.
Det er derfor anbefalt å vente til etter menstruasjonen. Ønsker du likevel å ta testen med en gang, vær oppmerksom på at det er en liten risiko for at prøven ikke kan analyseres.
Hvis dette skjer, vil du bli informert, og vi sender deg en ny test.
Etter prøven din har kommet frem til laboratoriet, tar det som regel 1–3 dager å analysere testen. En av våre leger vil kontakte deg så snart testresultatet er klart (uavhengig av resultat). Det tar normalt rundt 5 virkedager å få svar på testen.
Følg med på prøvesvaret ditt på furstpasient.no.
Når du bytter fra analsex til vaginalsex uten å vaske deg grundig, er det viktig å skifte til et nytt kondom. Under analsex er det økt risiko for sår og rifter i endetarmen, noe som kan øke faren for smitte av kjønnssykdommer som klamydia, gonoré, herpes og HIV.
Endetarmen inneholder også mange bakterier og parasitter fra avføring, som kan føre til bakteriell vaginose (skjedekatarr) og øke risikoen for urinveisinfeksjoner.
Husk å bruke glidemiddel for å redusere risikoen for sår og rifter i endetarmen, samtidig som det minimerer risikoen for infeksjoner. Vær oppmerksom på at anus ikke har samme naturlige glidemiddel som skjeden.
I noen tilfeller kan en kjønnssykdom som klamydia gå over av seg selv uten behandling. Ubehandlet klamydia kan imidlertid i sjeldne tilfeller føre til sterilitet. Derfor anbefales behandling med antibiotika.
Ved påvisning av klamydiainfeksjon hos oss vil legen følge opp pasienten og gi grundig informasjon om smittesporing samt innhente opplysninger om eventuelle smittekontakter. Både den behandlende legen og pasienten har en plikt til å samarbeide om dette. Våre leger utfører smittesporing på dine vegne, helt anonymt, dersom du ønsker det.
Klamydia overføres primært gjennom ubeskyttet samleie. Smitte skjer ved direkte kontakt mellom slimhinner, spesielt via vaginalt og analt samleie. Indirekte smitte er sjelden, men kan forekomme via fingre eller sexleketøy.
Symtpomer på klamydiainfeksjon kan variere mellom kjønn. En stor andel av infeksjoner gir ingen symptomer, selv om man er smittet.
Kvinner: Endret utflod, smerter eller ubehag ved vannlating, smerter ved samleie, mellomblødninger eller blødning etter samleie. Symptomer som blødningsforstyrrelser, underlivssmerter, feber bør føre til rask legekontakt.
Menn: Smerter eller ubehag ved vannlating, utflod. Smerter, hevelse eller ømhet i skrotum, med eller uten feber bør føre til rask legekontakt.
Inkubasjonstiden for klamydia er vanligvis mellom 5 og 14 dager. Dette betyr at symptomer på infeksjonen kan oppstå tidligst etter 5 dager fra smittetidspunktet, men det kan også ta opptil to uker før de oppstår.
Husk at de fleste ikke merker symptomer på klamydiainfeksjon, selv om man er smittet.
Det er mange faktorer som avgjør hvilken type allergimedisin som er best for deg. Det viktigste er å kartlegge symptomene dine: Har du kløe i øynene? Rennende/tett nese? Er du mye trøtt i pollensesongen?
Dette er noen av tingene du må svare på i vårt helseskjema, og svarene gjennomgås av en av våre leger. Sammen finner dere den beste medisinen for deg.
Her kan du få resept på alle typer allergimedisin, både behandling i form av tabletter, øye- og nesedråper ved indikasjon. Vi tilbyr dessverre ikke allergivaksinasjon her hos oss.
Det finnes både reseptfrie og reseptbelagte allergimedisiner. Enkelte typer nesespray, øyedråper og allergitabletter er reseptfrie; andre er reseptbelagte. Noen medisiner kan også kjøpes i små kvanta uten resept, men koster da mer.
Så godt som alle effektive legemidler mot pollenallergi krever resept. Mange kjøper dessverre nesespray som ikke inneholder den betennelsesdempende effekten som kreves ved pollenallergi. Dette må ofte fås over resept og kan ikke kjøpes direkte. I tillegg vil enkelte pakninger med allergitabletter inneholde færre tabletter enn de som er på resept. Les mer her.
Nei, vanligvis er det unødvendig å teste seg for pollenallergi fordi man enkelt kan kartlegge sykdommen basert på symptomene og tidspunktet de oppstår.
Dersom du har effekt av allergimedisin er dette i tillegg bekreftende for diagnosen.
Ja, hos oss kan du fornye eller endre din resept på allergimedisiner, selv om du har fått dette fra en annen lege tidligere. Du sender inn nødvendig informasjon til oss via vår digitale legekonsultasjon, slik at legen kan ta en medisinsk vurdering og lage en informativ behandlingsplan til deg.
Våre leger besvarer raskt og fortløpende (ofte innen 10-15 minutter hverdager mellom 8-16), og senest innen kl. 15 neste virkedag.
Våre leger vil følge deg opp, og sørge for at du alltid er godt ivaretatt.
Skulle du oppleve bivirkninger, kan du ta kontakt med våre leger over din inkluderte videokonsultasjon. Da vil våre leger komme med en anbefaling til hva vi skal gjøre videre!
I noen tilfeller vil man bytte medisin, i andre tilfeller trenger man bare en beroligelse på at bivirkningene sannsynligvis vil gå over. Opplever du alvorlige bivirkninger må du kontakte nærmeste legevakt, eller ringe 113.
Våre leger gjør en individuell vurdering av informasjonen du gir. Skulle det være noe som tilsier at du ikke kan få medisinsk behandling fra oss, vil du få beskjed om dette. Da trekkes heller ikke beløpet ditt.
Ja, dette er trygt. For å kunne gi deg behandling, er legen avhengig av å vite en del ting om deg. Denne informasjonen kan du fortelle legen ved et fysisk møte, et videomøte, eller via vår digitale legekonsultasjon.
Alle legene vil gjøre en individuell vurdering av akkurat din situasjon og dine symptomer, slik at du får en tilrettelagt behandlingsplan 👩🏼⚕️
Gul utflod er ikke nødvendigvis unormalt, for ved kontakt med luft blir utfloden oksidert og mer gul-farget! Men hvis du opplever at utfloden har endret seg fra «sitt vanlige» kan det være greit å få undersøkt av legen for å utelukke andre årsaker.
Når legen tar en celleprøve fra livmorhalsen din bruker hen en liten børste som forsiktig skraper litt celler fra livmorhalsen. Det er ikke smertefullt men kan for noen føles litt ubehagelig.
Les mer om forberedelser til gynekologisk undersøkelse her.
Fra det året du fyller 25 år, bør du ta celleprøve (en prøve for livmorhalskreft).
Utenom dette er svaret på spørsmålet nei, hvis alt er som normalt for deg. Hvis du derimot opplever endringer nedentil (endret utflod, kløe, svie, vonde lukter, smerter eller hudforandringer) kan det være lurt med en legesjekk.
Septat hymen (trang skjedekrans/"jomfruhinne") finnes hos ca. 0,1% av jenter, og de fleste finner ut av dette først når de begynner å menstruere eller forsøker å ha sex. I slike tilfeller er det lurt å oppsøke lege for undersøkelse og eventuelt fjerne «slimhinne-strengen» som forårsaker septat hymen.
Endret utflod kan ha mange forskjellige årsaker. Det kan nevnes at ved behandling med vagitorier (kapsler man fører inn i skjeden) mot sopp kan gi litt irritasjon og endret utflod etter behandling. Likevel er det lurt å oppsøke lege for vurdering hvis dette ikke går over.
Det finnes mye god behandling av PCOS. Hva som passer deg best er individuelt og avhenger av din livsfase, livssituasjon og dine ønsker/preferanser. Noen hovedprinsipper er å forebygge vektøkning (eventuelt vektreduksjon), fysisk aktivitet, forebygge/behandle potensielle komplikasjoner som for eksempel diabetes, høyt blodtrykk og høyt kolesterol. P-piller kan gi god effekt på plager og symptomer relatert til den hormonelle ubalansen, men dersom man ønsker å bli gravid finnes andre medisiner som kan hjelpe på å kontrollere mensen og uønsket hårvekst.
Ja, huden din kan bli ekstra følsom av denne behandlingen, så det er viktig å være forsiktig med soleksponering og skrubbing, samt tilføre huden fuktighet.
I starten av behandlingen kan huden blir tørr og flasse. Det er viktig å bruke god tid på å la huden tilvennes ingrediensene. Start gjerne med påsmøring 1-2 kvelder i uken før man gradvis trapper opp hvis huden tolerer det.
A-vitaminsyre (retinoider) har dokumentert effekt mot fine rynker, pigmentflekker, solskader og akne. A-vitamin kan jevne ut hudfargen og redusere store porer. Syren øker cellefornyelsen og fører til at døde hudceller løsner raskere slik at nye celler kommer til.
Når du bruker sterk A-vitaminkrem bør du ikke kombinere dette med andre aktive ingredienser i hudpleierutinen din (da spesielt ikke samme dag). Eksempler på dette er AHA (glykolsyre, melkesyre), PHA, BHA (salisylsyre).
Nei, det er frarådet å bruke retinoider dersom du er gravid eller dersom det er risiko for at du blir gravid i nærmeste fremtid.
Dette er fordi retinoider potensielt kan ha fosterskadelig effekt. Preparater med retinoider skal også unngås ved amming.
Produkter som skal bedre pigmentflekker i hud har oftest en blekende og hudfornyende effekt. Her kan retinoider (A-vitamin) være et godt alternativ, men husk at pigmentflekker kan ta tid å behandle.
Det er vanlig å oppleve flass, og solfaktor er viktig ved soleksponering. Dette er fordi huden blir tynnere og skjørere som gjør det lettere for solforbrenning.
Du kan få hjelp her.
Behandling med retinoider kan ta tid, så her må man både smøre seg med krem og tålmodighet. En jevnlig behandling vil på sikt gi gode resultater 🌞
A-vitamin er det preparatet som har best dokumentert effekt på forbedring av ujevn og skadet hud.
Preparatet virker ved å øke produksjon av nye celler og støter ut gamle celler. A-vitaminsyrer er også kjent for å motvirke kviser, redusere fine linjer, pigmentflekker, jevne ut hudfargen og redusere større porer.
Vi blir alltid glade for tilbakemeldinger og gode ideer. Send oss gjerne en mail på hei@maja.no.
Medisinske spørsmål kan kun besvares via videokonsultasjon for din egen sikkerhet.
Hvis du er et samarbeidsapotek og skal sende en faktura skal denne vedlegges og sendes til: legevisitt@uni24.no
Chat med oss mellom kl. 8–16 på arbeidsdager. Du kan alltid sende oss en mail på hei@maja.no
Medisinsk ansvarlig lege:
Andrea Birketvedt
Legevisitt AS – Universitetsgata 2, 0165 Oslo. Org.nr. 917491089.
© Copyright 2022