Hva er kjønnsvorter?
Kjønnsvorter kalles også kondylomer på lege-språket. Dette er små vorteaktige utvekster i huden, ofte med en litt ruglete overflate. De kan være flate og små, og noen ganger tettpakket som “brosten”.
Denne infeksjonen er forårsaket av et virus som heter humant papillomavirus (HPV). Det smittes seksuelt og kan også spres med fingrene. Det finnes faktisk over 200 ulike typer av viruset, og kjønnsvorter som vi presenterer her skyldes oftest type HPV 6 eller 11.
Hvilke symptomer gir kjønnsvorter?
Det er ingen klare tall på hvor mange som har kjønnsvorter, men man kan regne med at minst 70% av alle som har ubeskyttet sex vil bli smittet med selve viruset - likevel er det bare 10% som får synlige kjønnsvorter.
Hvis man blir smittet med HPV blir hudens overflateceller stimulert til å dele seg, og slik vokser det frem utvekster/kjønnsvorter i huden. Oftest finner man dette rundt endetarmsåpningen, skjedeinngangen, i skjeden, i urinrøret eller på livmorhalsen. Hos menn kan de også oppstå på penis eller forhud.
Hvordan ser kjønnsvorter ut?
Utseende til vortene kan variere, men de er typisk hudfargede/hvitlige og knudrete eller "stilkete". Mange syns de ligner litt på en blomkål. Du kan få én liten kjønnsvorte eller en ansamling av flere kjønnsvorter.
De kan ramme ulike deler av underlivet, men oftest i slimhinnene (penishode eller rundt skjeden) eller rundt kjønnsorgan/endetarm.
Er det noe som øker risikoen for kjønnsvorter?
Ja, det antas at nedsatt immunforsvar, sår eller skadet hud, graviditet og amming eller hyppig samleiefrekvens og partnerskifte kan øke risikoen for smitte.
Hvordan behandler man kjønnsvorter?
Kjønnsvorter blir som regel bra av seg selv med tiden - men det kan ta flere år. Det er ingen medisin som fjerner selve viruset, men kroppen pleier selv å bekjempe dette viruset med sitt eget immunforsvar.
Disse utvekstene kan oppleves sjenerende og plagsomme, og da finnes det midler man kan pensle eller smøre på for å etse bort selve utveksten. Condyline liniment er et legemiddel som pensles på vortene en kort periode av gangen, slik at vorten brytes ned og videre celledeling blir hemmet. Dessverre er det fare for at vortene kommer tilbake senere, og dette er fordi viruset lever videre i huden/slimhinnen.
Hvis denne lokale behandlingen ikke fungerer, eller at vortene sitter på et sted som gjør at det er vanskelig å behandle selv, kan man få hjelp av legen til laser-behandling eller frysing.
Er kjønnsvorter farlig?
HPV som gir kjønnsvorter er ikke farlig, men det er veldig smittsomt. Så mye som 70% av partnere til personer med kjønnsvorter har HPV selv, men det er altså ikke alle som får vorter.
Mange har hørt om HPV som øker risiko for livmorhalskreft, men HPV som gir vorter er en annen type, og det er altså ingen sammenheng mellom kjønnsvorter og kreft på livmorhalsen.
PS! Visste du at HPV vaksinen Gardasil og Gardasil 9 også beskytter mot HPV-virusene som forårsaker flesteparten av kjønnsvortene? Go get it!
Smitter kjønnsvorter?
Kjønnsvorter er faktisk veldig smittsomt, så partneren din kan bli smittet dersom hen ikke allerede er smittet fra før. Smittefaren er størst når du har synlige vorter, så det er ikke noe å bekymre seg for dersom det ikke er noen vorter til stede. Du har ikke plikt til å informere partner om smitten, men oppfordres til å ta hensyn (som det å unngå samleie ved synlige vorter).
Få en vurdering fra en av legene hos Maja!
Oppdatert av sykepleier Mariann, 09.12.22