Prevensjon

Prevensjon uten hormoner

Det er ikke så rart å bli litt nervøs når du scroller gjennom maurtuen av bivirkninger som er ramset opp i vedlegget på diverse prevensjonsmidler. Heldigvis er det få som opplever de alvorlige bivirkningene. Men hva finnes av helt hormonfri prevensjon?

Av Andrea BirketvedtMedisinsk ansvarlig lege hos Maja

Så og si alle legemidler kan gi bivirkninger, men det betyr ikke at alle som bruker legemiddelet vil få bivirkningene.

Det er dessverre helt umulig å forutsi om akkurat du vil oppleve noen av de nevnte bivirkningene for preparatet du bruker, da dette er individuelt. Heldigvis finnes det et fåtall hormonfrie metoder å beskytte seg mot graviditet på. Husk at disse er reseptfrie og kan kjøpes på apotekene. Her nevner vi noen:

Kondom

Kondom er nok det eneste prevensjonsmiddelet som også beskytter mot seksuelle overførbare infeksjoner (klamydia, herpes, kjønnsvorter, gonoré.. du skjønner greia). Kondom gir ca. 90% beskyttelse mot graviditet og beskyttelsen avhenger av brukeren. Ved perfekt bruk er det bare 2% risiko for graviditet. Ved det typiske bruket er det hele 18% risiko for graviditet. Det er derfor viktig at begge parter får god opplæring, for ved riktig bruk er dette et veldig godt prevensjonsmiddel.

Det er få bivirkninger, men de mest alminnelige kan være allergisk reaksjon mot gummien eller smøremidlet.

Kobberspiral

Kobberspiralen inneholder ikke hormoner og er et godt og trygt prevensjonsmiddel. Spiralen blir satt inn i livmorhulen av trent helsepersonell og virker lokalt ved å skille ut små mengder kobber. Den kan virke i opptil 5 år. Kobberet påvirker livmorslimhinnen slik at egg ikke klarer å feste seg til livmorveggen. Den kan også brukes som nødprevensjon hvis den settes innen 5 dager etter ubeskyttet samleie. Ulempene med kobberspiral er at den kan gi mer smerter og lengre menstruasjonsblødninger, spesielt i starten.

Det er viktig å teste seg for seksuelt overførbare infeksjoner før innsettelse, mange velger også å ta litt smertelindring før timen. Kobberspiral kan kjøpes reseptfritt på apoteket da det ikke er et legemiddel.

Pessar

Et pessar er en reseptfri gummiring med “lokk” som legger seg rundt livmorhalsen og skal beskytte mot at sædceller trenger inn i livmoren. Den vil da altså fungere som en mekanisk barriere/vegg slik som kondomen er, men er mindre sikker mot graviditet. Dette er fordi metoden krever korrekt innføring. Pessaret krever også planlegging. Gummiringen settes inn like før samleiet og skal ligge inne i 6 timer etterfølgende for å hindre videre vandring av sædcellene.

Det er også anbefalt at pessaret brukes sammen med sæddrepende krem for å øke beskyttelsen.

Du er litt mer krevende enn kondom der altså, pessar.

Alternative metoder

De alternative metodene er mest hensiktmessige for kvinner som har en regelmessig syklus. Kvinnen bør avstå fra sex i tiden under eggløsning: altså ingen samleie en uke før eggløsning og frem til 3 dager etter eggløsning. Eggløsning kan også måles ved å ta kroppstemperaturen, ta urinprøve, følge med på utflod/slim eller en kombinasjon av de ulike metodene.

Les mer om alternative prevensjonsmetoder her: Hvor sikkert er sikre perioder?

Skrevet av Dr. Linh Che, godkjent av Andrea Birketvedt, oppdatert av sykepleier Mariann Hæstad.

Kilder: NEL, FHI, SML, felleskatalogen.

Lyst til å lære mer?

Prevensjon

Blodtrykksmåling

Dersom du skal bruke p-sprøyte eller ett av kombinasjonspreparatene p-piller, p-ring eller p-plaster må blodtrykket måles før du starter på preparatet. Dette er for din egen sikkerhet, og uten ekstra kostnad på enkelte apotek.

Les merLesetid: 2 minutter