Underlivet

Alt om soppinfeksjon i underlivet

I denne artikkelen får du en komplett guide til årsaker, symptomer, behandling og hvordan du best kan forebygge både enkelttilfeller og tilbakevendende infeksjoner.

Av Andrea BirketvedtMedisinsk ansvarlig lege hos Maja

Hva er soppinfeksjon i underlivet?

Har du noen gang opplevd kløe, svie eller unormal utflod i underlivet? Da kan det hende du har hatt en soppinfeksjon. Soppinfeksjon i underlivet, også kjent som vulvovaginal candidiasis, er en ganske vanlig tilstand som skyldes overvekst av gjærsoppen Candida albicans. Gjærsoppen er normalt en del av kroppens mikroflora, men når noe forstyrrer balansen, kan soppen formere seg og skape trøbbel.

Hvorfor får man soppinfeksjon?

Det er mange faktorer som kan bidra til at Candida-soppen får vokse fritt og forårsake en infeksjon. Her er noen av de vanligste årsakene:

  1. Antibiotika: Antibiotikabruk kan forstyrre balansen mellom bakterier og sopp i kroppen. Ved å redusere de "gode" bakteriene, kan soppen vokse ukontrollert.
  2. Hormonelle endringer: Hormonelle svingninger under graviditet, menstruasjon, eller bruk av p-piller kan øke risikoen for soppinfeksjon.
  3. Diabetes: Høyt blodsukker kan gi næring til Candida-soppen og øke risikoen for infeksjon.
  4. Stramt og fuktig tøy: Trange bukser, syntetiske undertøy eller å ha på vått badetøy for lenge kan skape et fuktig miljø hvor sopp trives.
  5. Svekket immunsystem: Personer med et svekket immunsystem, som de med HIV eller de som går på immundempende medisiner, har økt risiko.
  6. Stress og dårlig kosthold: Dette kan svekke kroppens forsvarsmekanismer.

Hvor vanlig er det?

Soppinfeksjoner i underlivet er svært vanlige, og de fleste kvinner vil oppleve dette minst én gang i løpet av livet. Omtrent 3 av 4 kvinner får en soppinfeksjon i løpet av livet, og mange opplever gjentatte infeksjoner. Det kan også forekomme hos menn, selv om det er mindre vanlig.

Symptomer på soppinfeksjon i underlivet

Symptomer kan variere, men de vanligste inkluderer:

  • 🤕🔴Kraftig kløe og irritasjon i skjedeområdet
  • 🚽🔥Svie, spesielt ved samleie
  • 🧀🤍Hvit, klumpete utflod (ofte beskrevet som "cottage cheese"-liknende)
  • 🔴😣Rødhet og hevelse i skjedeåpningen
  • 🌵💔Tørrhet og smerter under samleie

Noen kan oppleve milde symptomer, mens andre har mer alvorlige plager.

Hvordan diagnostiseres det?

Hvis du mistenker at du har en soppinfeksjon for første gang, eller hvis du er usikker på hva dine symptomer skyldes, kan det være lurt å oppsøke lege. Diagnosen stilles vanligvis basert på symptomene og en gynekologisk undersøkelse. Legen kan også ta en prøve av utfloden for å bekrefte at det er Candida-sopp som er årsaken. Dette er spesielt viktig hvis du har hatt flere infeksjoner tidligere eller hvis behandlingen ikke har vært effektiv.

Behandling av soppinfeksjon

De fleste soppinfeksjoner kan behandles effektivt med reseptfrie legemidler, som for eksempel Canesten/Pevaryl, som finnes som krem eller vagitorier (stikkpiller). I noen tilfeller kan legen foreskrive en tablettbehandling som inneholder flukonazol.

- Lokalbehandling: Krem eller vagitorier som brukes direkte i skjeden. Dette fungerer bra for milde til moderate infeksjoner.

- Tablettbehandling: En tablett flukonazol som tas gjennom munnen. Dette kan være mer praktisk ved alvorlige eller tilbakevendende infeksjoner.

- Forebyggende behandling: For de som får hyppige infeksjoner (mer enn 4 i året), kan legen anbefale en lengre behandlingsperiode over flere måneder.

Hvordan kan man forebygge soppinfeksjon?

Forebygging handler i stor grad om å skape et miljø hvor soppen ikke trives. Her er noen enkle råd:

  • 👖🚫Unngå å bruke trange klær og syntetisk undertøy som holder på fuktigheten.
  • 👙👌Skift undertøy daglig, og velg bomull fremfor syntetiske materialer.
  • 🚿❌🌸Unngå å bruke såper og parfymerte produkter i underlivet – det kan irritere slimhinnene.
  • 🍭⚖️Begrens sukkerinntaket i kostholdet, spesielt hvis du har hatt tilbakevendende infeksjoner.
  • 🧘‍♀️😴🌙Prøv å redusere stress og få tilstrekkelig med søvn.

Når bør du oppsøke lege?

Selv om soppinfeksjoner vanligvis er ufarlige, er det viktig å oppsøke lege hvis:

  • Du ikke blir bedre etter behandling med reseptfrie legemidler.
  • Symptomene kommer tilbake ofte.
  • Du er gravid og har symptomer på soppinfeksjon.
  • Du opplever sterke smerter, feber eller uvanlig utflod.

Noen ganger kan symptomene på soppinfeksjon forveksles med andre tilstander, som bakteriell vaginose eller seksuelt overførbare infeksjoner. Hvis du er usikker på hva plagene dine skyldes bør du oppsøke lege.

Residiverende soppinfeksjoner i underlivet

For noen kvinner kan soppinfeksjoner i underlivet bli en gjentakende plage, kjent som residiverende soppinfeksjoner. Dette defineres vanligvis som fire eller flere episoder per år. Når slike infeksjoner stadig vender tilbake, kan det være både frustrerende og belastende. Årsakene til residiverende infeksjoner er ofte sammensatte, men det kan være greit å være obs på de vanligste årsakene nevnt over i denne artikkkelen.

Behandling av residiverende soppinfeksjoner krever ofte en litt annen tilnærming enn ved en enkeltstående infeksjon. Legen kan foreskrive en lengre behandling med flukonazol, enten som en ukentlig tablett i flere måneder eller ved behov ved tidlige tegn på tilbakefall. Noen kan også ha nytte av lokalbehandling med krem eller vagitorier i tillegg. Forebyggende tiltak er også viktig.

Hvis du sliter med tilbakevendende soppinfeksjoner, er det viktig å få en grundig vurdering av lege for å utelukke andre årsaker, som bakteriell vaginose eller seksuelt overførbare infeksjoner, som kan ha lignende symptomer.

Gode råd for å håndtere soppinfeksjon

  • Hold området tørt: Etter dusjing, sørg for å tørke deg godt med et rent håndkle.
  • Bruk luftige klær: Bomullsundertøy og løstsittende klær kan hjelpe til med å holde underlivet tørt.
  • Unngå langvarig bruk av truseinnlegg som kan skape fuktighet.
  • Hvis du bruker tamponger, husk å bytte dem ofte.
  • Unngå douching (skjedeskylling) da det kan forstyrre balansen i skjeden.

Soppinfeksjon i underlivet er en svært vanlig, men ofte plagsom tilstand. Det er heldigvis både lett å behandle og forebygge med noen enkle grep. Hvis du mistenker en infeksjon, kan reseptfrie legemidler ofte løse problemet, men ved vedvarende plager er det lurt å oppsøke lege for en grundig vurdering.

Ikke nøl med å søke hjelp dersom du føler noe ikke er som det skal!

Kilder:
https://legehandboka.no/handboken/kliniske-kapitler/gynekologi/tilstander-og-sykdommer/infeksjoner/candida-vaginitt
https://www.oslo-universitetssykehus.no/fag-og-forskning/nasjonale-og-regionale-tjenester/nasjonal-kompetansetjeneste-for-seksuelt-overforte-infeksjoner/vulvovaginalcandida
https://www.emetodebok.no/kapittel/lnfeksjoner/soppvaginitt/
https://www.helsebiblioteket.no/innhold/artikler/pasientinformasjon/soppinfeksjon-i-underlivet-candidavaginitt

Lyst til å lære mer?