Alt om kløe i underlivet
Klør det i eller rundt vulva? Kløe kan være helt normalt og gå over av seg selv men kan også være et symptom på sykdom. Les mer her.
Kløe kan være svært plagsomt og påvirke både selvbilde og intimitet. Den medisinske termen for kløe rundt kvinnens kjønnsorganer er Pruritus vulvae. Selv om kløe kan være svært ubehagelig, bør det ikke være smertefullt. Opplever du brenning eller smerter i underlivet, kan det skyldes andre tilstander som vulvodyni.
Årsaker til kløe i underlivet
Kløe i underlivet kan ha mange ulike årsaker. Her er en oversikt over noen av de vanligste tilstandene som kan føre til kløe:
1. Ubalanse i skjeden: Melkesyrebakterier utgjør en viktig del av den normale floraen i skjeden og hjelper til med å opprettholde et sunt miljø. En ubalanse kan føre til kløe og irritasjon.
2. Cytolytisk vaginose: En tilstand der overvekst av melkesyrebakterier senker pH-verdien i skjeden. Dette kan gi kløe, svie og endret utflod. Tilstanden forveksles ofte med soppinfeksjon. Den er ikke smittsom og går vanligvis over av seg selv.
3. Aerob vaginitt: Skyldes redusert mengde melkesyrebakterier og økning av aerobe bakterier, ofte som følge av overdreven vasking, antibiotikabehandling eller hormonelle endringer. Symptomer inkluderer kløe, svie og endret utflod, men uten sterk lukt.
4. Soppinfeksjon: Den vanligste årsaken til kløe i underlivet. Overvekst av sopp kan føre til kløe, irritasjon, rødhet, hevelse og hvitt belegg. Tilstanden er ikke smittsom og behandles med reseptfri krem og vagitorie, eller reseptbelagt tablettbehandling.
5. Kontakteksem: Hud og slimhinner kan reagere på ulike stoffer og produkter. Dette kan forårsake irritasjon, kløe og utslett. Kontakt med sterke såper kan for eksempel føre til irritasjon, og barbering kan føre til irriterte hårsekker og kløe.
6. Lichen sclerosus: En kronisk hudsykdom som gir intens kløe, tynn hud og eventuelt smerter ved samleie. Behandles med betennelsesdempende kremer for å redusere symptomer.
7. Psoriasis i underlivet: Psoriasis i underlivet kan gi rosa, såre flekker og kløe, ofte uten flassing på grunn av det fuktige miljøet. Tilstanden er ikke smittsom og kan lindres med lokal behandling..
8. Seksuelt overførbare infeksjoner: Infeksjoner som klamydia, gonoré eller herpes kan gi kløe, endret utflod og svie. Test anbefales ved symptomer, partnerbytte eller ubeskyttet sex. Få konsultasjon og hjemmetest her.
9. Skabb: Forårsaket av parasitter som gir intens kløe, spesielt om natten. Tilstanden smitter ved nærkontakt, men kan behandles med medisiner.
10. Herpes simplex 2: En vanlig infeksjon som kan gi kløe, blemmer og prikking i underlivet. Tilstanden er kronisk, men symptomene kan lindres med medisiner.
I sjeldne tilfeller kan langvarig og intens kløe være et tegn på hudkreft, og det er viktig å oppsøke lege for videre undersøkelse.
Hva kan du gjøre?
Gi det noen dager og se om symptomene avtar. Unngå overdreven vasking av underlivet og bruk av såpe, da dette kan tørke ut hud og slimhinner. Unngå også overdreven kloring, da dette kan forverre tilstanden.
Overgangsalderen kan også påvirke hud og slimhinner, og i noen tilfeller kan det være nødvendig med behandling med østrogener.
Hvis kløen oppstår etter samleie, kan det være lurt å bruke glidemiddel eller ha lengre forspill for å redusere friksjonen og øke fuktigheten.
Vedvarende eller alvorlig kløe bør alltid undersøkes av lege for å finne underliggende årsaker og få riktig behandling.
Få vurdering og hjelp her
[Kilde: Vulva.no, Sexogsamfunn.no, Helsenorge.no]