Underlivet

Når urinveisinfeksjonen blir nyrebekkenbetennelse

Hva skjer hvis en urinveisinfeksjon spres videre opp til nyrene? Hvordan merker du det og når må du oppsøke lege? Her får du svarene.

Av Mariann HæstadSykepleier hos Maja

Kort om nyrebekkenbetennelse

Nyrebekkenbetennelse, også kalt pyelonefritt, oppstår oftest når bakterier fra nedre urinveier (urinblæren) vandrer videre opp i øvre urinveier (nyrene). I nesten 80% av tilfellene er det tarmbakterien E-coli som forårsaker nyrebekkenbetennelse.

Risikofaktorer for nyrebekkenbetennelse er graviditet, nyrestein/blærestein, forstørret prostata, svulster/innsnevringer, kateterisering eller svekket immunforsvar. Risikoen øker også hvis du har hyppige urinveisinfeksjoner eller mye sex.

Det er ca. 1 av 1000 som får nyrebekkenbetennelse per år og ⅓ av disse må innlegges på sykehus. Hos gravide er det hyppigere infeksjoner, hele 1-2 av 100 utvikler nyrebekkenbetennelse.

Bakteriene kan enten spres til én eller til begge nyrene. Det er viktig at infeksjonen behandles raskt slik at bakteriene ikke spres videre til blodbanen eller nyrene blir skadet. Dette skjer ikke ofte, men kan være alvorlig dersom det oppstår.

Mistenker du nyrebekkenbetennelse?

Oppsøk lege! Her er symptomene du må være obs på:

  • Feber, frostrier(skjelvinger) eller nedsatt allmenntilstand
  • Samtidig symptomer på en urinveisinfeksjon: Oftest hyppig vannlating og svie.
  • Smerter i en eller begge sidene av nedre rygg/side.
  • Noen kan få vondt i mage og kaste opp (spesielt barn)
  • Uklar og/eller blodig urin
  • Husk at eldre kan ha andre symptomer: Forvirring, sløvhet, nedsatt apetitt, uvelhetsfølelse eller kun feber uten andre tegn til sykdom.

Hva skjer ved en undersøkelse?

Når du blir undersøkt vil legen dunke deg lett på sidene av ryggen (over nyrene) for å se om du er øm. En urinprøve kan avdekke om det er bakterier og blod i urinen. Det kan også være nødvendig med en blodprøve for å se om CRP (indikator for betennelsesnivå i kroppen) er økt.

Hvis du er veldig dårlig kan det være nødvendig med sykehusinnleggelse, ellers kan du bli behandlet med antibiotika tabletter hjemme. Infeksjonen er som regel borte i løpet av 7-14 dager med antibiotikabehandling.


Vil du lese mer om urinveisinfeksjon som ofte er forstadiet til pyelonefritt? trykk her.



https://nhi.no/sykdommer/infeksjoner/bakteriesykdommer/nyrebekkenbetennelse-pyelonefritt

https://www.felleskatalogen.no/medisin/sykdom/nyrebekkenbetennelse

https://www.helsebiblioteket.no/pasientinformasjon/infeksjon/nyrebekkenbetennelse

https://legehandboka.no/handboken/kliniske-kapitler/nyrer-og-urinveier/tilstander-og-sykdommer/infeksjoner/nyrebekkenbetennelse-akutt

Lyst til å lære mer?