Hva er tampongsyke (TSS)?
Tampongsyken, også kalt toksisk sjokksyndrom, er kjent som en alvorlig bakterieinfeksjon forårsaket av å ha en tampong for lenge i skjeden. Heldigvis er det ikke lenger like hyppige tilfeller av dette, men det er viktig at vi fortsetter å være bevisst på riktig tampongbruk.
Hva er tampongsyken?
På 70-tallet ble toksisk sjokksyndrom(TSS) kjent som tampongsyken. Dette var fordi en stor del av de som ble rammet av sykdommen var kvinner som hadde brukt tampong. Tampongen fremmer veksten av stafylokokker som igjen vil gi fra seg giftstoffer(toksiner). Disse kan absorberes til blodbanen via slimhinnen i skjeden. Når giftstoffene trekker over i blodbanen vil det gi en blodforgiftning som her kalles toksisk sjokksyndrom. Blodforgiftning er en livstruende bakterieinfeksjon som kan skade hud og organer dersom den ikke behandles.
TSS skjer heldigvis ikke like hyppig lengre. Dette er fordi det økte fokuset på korrekt tampongbruk har nådd ut til flere jenter og kvinner. De aller fleste tilfellene av toksisk sjokksyndrom nå til dags har heldigvis ingenting med menstruasjon og tampongbruk å gjøre, nå er det vanligere å få sykdommen av bakterier i nese, hals, skjede, endetarm og sår.
De vanligste bakteriene som forårsaker sykdommen er gule stafylokokker eller A- streptokokker. Disse bakteriene kan være en del av din normale bakterieflora og forårsaker som regel ingen sykdom.
Symptomer på toksisk sjokk-syndrom:
- Rask feberstigning
- Diaré og/eller oppkast
- Muskelsmerter
- Svimmelhet og uvelhet
- Hodepine
- Illeluktende utflod dersom du har glemt en tampong
Hvordan redusere risikoen for toksisk sjokksyndrom?
Det er viktig at kvinner har kunnskap om riktig bruk av tampong, da det fortsatt er mulig og få TSS av å la den være inne for lenge.
- Husk å vaske hendene før og etter du bytter tampong.
- En tampong skal byttes minst hver 8. time for at den ikke skal være grobunn for bakterier. Bytt også tampong etter du har vært i vannet og badet da bakterier fra vannet kan suges opp i tampongen.
- Bruk også riktig størrelse til graden av blødning. En tampong som suger opp mer væske enn det som produseres vil kunne gi irritasjon og små sår ved innsetting og fjerning. Alle blør i ulik mengde og mengdene kan variere i syklusen. Ha litt alternativer liggende.
Har du glemt en tampong i skjeden?
Glemt tampong behøver ikke være farlig og kan oftest fjernes selv da skjeden i gjennomsnitt er 7-10 cm lang. Det vil si at det skal være mulig å nå en tampong dersom du får hjelp av en partner eller ligger med spredte ben foran et speil. Er du usikker på om den er der- eller du ikke får den ut, kan du oppsøke fastlege/legevakt for hjelp.
Mistenker du toksisk sjokksyndrom?
Avhengig av hvor dårlig du føler deg, må du oppsøke lege raskt. Ring 113 ved behov for akutt legehjelp eller oppsøk nærmeste tilgjengelige legekontor (fastlege/legevakt). Nasjonalt nummer til legevakten er 116117.
Husk: så lenge du føler deg frisk, skal det ikke være farlig om en tampong har vært inne for lenge.