Alt du lurer på om solkrem
Uten å nevne spesifikke preparater, skal vi forsøke å gå inn på ulike problemstillinger som oppstår ved valg av solkrem. Hvorfor får du merker på klærne av solkrem? Blir du brun med solfaktor 50? Hva bør du se etter hvis du ofte får kviser av solkrem?
Når du skal velge solkrem kan det være fristende å ta den største og billigste tuben først. Ofte kan dette være godt nok, men noen ganger er det lurt å lese seg litt opp på solkrem før du kjøper inn for ferien. Visste du for eksempel at et av kriteriene du burde ha for valg av solkrem er beskyttelsen mot UVA stråler? Dette er den type solstråler det er mest av og som kan forårsake både aldring, pigmentering, hudkreft og øvrige solskader.
1. Hvilken SPF er anbefalt i Norge?
Nasjonale anbefalinger er at du burde velge en solkrem som har minst SPF 15. Kreftforeningen anbefaler at vi bruker minimum SPF 30 for å beskytte huden vår. Husk også å bruke en solkrem som beskytter mot både UV-A og UV-B stråler.
2. Kan jeg bli brun med solfaktor 50?
Noen er litt skeptiske til høy solfaktor fordi de tror at man ikke blir brun i det hele tatt. I tillegg kan det være fristende å smøre seg inn med sololjer for å se synlig resultat etter kort tid, men da risikerer man også forbrenning og solskader. Ved høy solfaktor vil det ta litt lengre tid før fargen setter seg, men du kan unngå solskader og brunfargen blir ofte jevnere og mer langvarig.
3. Finnes det solkrem som ikke gir flekker på klærne?
Solkremflekker på klærne forårsakes av ingrediensen Avobenzone. Dette er imidlertid en av de viktigste ingrediensene i solkremer. Grunnen til at klærne kan få gule flekker er at det oppstår en kjemisk reaksjon når ingrediensen i solkremen blandes med mineralene i vann.
Angivelig skal de forsvinne lett hvis du vasker dem med en gang, men det er greit å vite at solkrem med Avobenzone + vann/svette kan gi flekker.
Flekken blir vanskeligere å fjerne jo lengre flekken får tørke på klærne før vask og dess høyere faktor det er på solkremen.
4. Hvor mye solkrem skal jeg bruke?
Smør deg ofte og rikelig; bruk gjerne en håndfull krem til hele kroppen. De fleste bruker for lite krem, og får derfor ikke den beskyttelsen som faktoren angir. I ansiktet skal du ha omtrent én teskje (eller to fingerlengder) med solkrem og til kroppen skal du ha en håndfull.
I følge heltkrem vil en 50ml solkrem bare vare i 16 dager dersom du bruker den som anbefalt.
5. Hvilken solkrem bør jeg bruke hvis jeg er plaget med fet hud og akne?
Den vanligste grunnen til at kvisene kan smyge seg frem på sommeren er rett og slett at vi glemmer å rense huden godt nok. God hudrens på kveldstid vil fjerne både olje og produktrester, men husk en lett fuktighetskrem dersom huden din føles tørr.
Når du er på apoteket bør du se etter merker som “oil free” eller “matt” på solkremene. Du skal helst unngå solkremer som inneholder fettstoffer og høye nivåer av oljer. Noen solkremer kan også inneholde BHA (salisylsyre) som er bra mot kviser og akne.
PS! Solkremer som er vannresistente eller vannfaste kan irritere fet og akneutsatt hud. De inneholder fete ingredienser og skal være vanskelige å vaske av, derav tetter de porene.
Er kvisene allerede plagsomme? Bestill vurdering her.
6. Er det vanskelig å få smurt deg på ryggen?
Kjøp solkrem på sprayflaske! Da kan du spraye på stedene du ikke når frem til selv og la det tørke godt inn. Ellers kan du alltids be om en hjelpende hånd.
7. Kan solkrem beskytte mot brennmaneter?
Jepp, det finnes faktisk! Én type solkrem har vist seg å være beskyttende mot stoffet som skilles ut på huden din i kontakt med brennmaneter. Norske leger har testet ut kremen, og resultater viser at du halverer sjansen for å bli brent hvis du bruker brennmanetbeskyttende krem i stedet for vanlig solkrem.
8. Hvilke solkremer absorberes raskt i huden?
Lette og tyntflytende solkremer tørker ofte fortere enn de fete produktene. Disse gjør det også lettere å påføre sminke uten at solkremen klumper seg eller “drøsser” av. Spør på apoteket, det finnes preparater og preferanser for alle hudtyper.
9. Kan legemidler påvirke huden min i solen?
Ja, noen legemidler kan gjøre huden din med ømfintlig overfor sollys enn den normalt er. Du bør være spesielt observant på dette dersom du bruker sterke syrer og kremer i ansiktet. Forhør deg gjerne med legen din dersom du er usikker på om hudbehandlingen eller andre medikamenter kan brukes ved samtidig soling.
Eksempler på legemidler som kan påvirke huden i solen er NSAIDs, noen typer hjertemedisin, vanndrivende og antipsykotika. I tillegg kan noen antibiotikatyper gjøre huden mer ømfintlig. P-piller og østrogentilskudd kan gi pigmentflekker ved soling. Alt kan forebygges med en god solkrem med høy solfaktor.
Les mer om pigmentflekker her.
10. Hva bør gjøre hvis jeg reagerer på solkrem?
Noen kan få kontakteksem eller hudirritasjon når de tar på solkrem. Dette skyldes i de fleste tilfeller duftstoffer som er tilsatt eller en reaksjon med andre sterke hudprodukter.
Vi anbefaler at du da velger en uparfymert solkrem med minimum faktor 15 i kombinasjon med å beskytte deg bak klær og i skygge. Dette gjelder både barn og de med sensitiv hud.
11. Er det dumt å bruke solkrem i kombinasjon med sminke?
Når du skal bruke solkrem i kombinasjon med sminke er det viktig å bruke en høyere faktor (holder lengre slik at du slipper å påføre flere ganger) og at du lar solkremen tørke på huden før du påfører sminken. Solkremen skal påføres som siste steg i hudpleierutinen, men før makeup. Det finnes sminke med solfaktor men her er faktoren ofte ikke mer enn 20 og det er usikkert hvor jevn beskyttelsen blir.
Tips! Det finnes solkrem i pudderform eller spray som du kan påføre over sminken ved behov for tilførsel.
Kilder: FHI, vitusapotek, Naaf, Heltkrem, Nivea
https://kreftforeningen.no/forebygging/sol-solarium-og-hudkreft/
https://forskning.no/forbruk-hud/beskyttelse-mot-brennmaneter/1141516
Oppdatert: 30.12.22 av sykepleier Mariann