Alt om føflekkreft og føflekk sjekk
Visste du at den mest alvorlige typen hudkreft i Norge er føflekkreft, også kalt Melanom? Vi er på verdenstoppen i antall tilfeller og det er årlig rundt 2300 personer som får diagnostisert melanom. Det er derfor viktig å vite hva du skal se etter hos deg selv og de som er nær deg.
Melanom oppstår i hudens pigmentceller og kan utvikle seg veldig raskt dersom den er ondartet. Det er derfor viktig at endringer av føflekker blir oppdaget tidlig i forløpet. Hele 66% av personer med kreftdiagnosen har levd med melanom i 5 eller flere år før det ble diagnostisert. Hovedårsakene til utvikling av føflekkreft er solforbrenning i tidlig alder, overdreven solariumsbruk eller stor mengde UV-stråling fra solen. Det er også økt risiko hvis du har mange i familien med føflekkreft, har mange føflekker selv (over 50), har lys hud og/eller blir lett solbrent. Det er vanligst at både kvinner og menn utvikler melanom på overkroppen men hos kvinner er det også vanlig at det kan oppstå på beina.
Hvordan kan du undersøke føflekkene?
A: Asymmetri
Dersom føflekken er veldig ujevn i kantene eller utvikler ujevnhet kan dette være en føflekk som burde sjekkes. Du kan tenke at begge sidene av en føflekk skal være like, er sidene ulike indikerer det en sjekk.
B: Border (grense)
Dersom føflekken din “flyter ut” i kantene, er uklar eller uregelmessig er dette en føflekk som burde sjekkes.
C: Colour (farge)
Når føflekken endrer farge eller blir glinsende i overflaten kan det være en føflekk med celleforandringer. Fargene kan variere fra rødbrun til sort.
D: Diameter
Normale føflekker er små men kan variere i størrelsen. Ved føflekkreft er det vanlig at de er mellom 5-7 mm i diameter.
E: Evolution (endring)
Dersom føflekkene dine forandrer seg, blør lett eller klør kan dette være tegn på føflekkreft. Det er viktig å huske på at melanom oftere oppstår i nye flekker enn de du har fra før. E kan også stå for elevation (hevelse) som også må observeres. Viktigst av alt er at føflekken helst skal holde seg uendret. Enhver forandring bør sjekkes av lege.
Hvordan forebygge føflekkreft?
De fleste tilfeller av hudkreft kan faktisk forebygges. Hele 9/10 tilfeller med hudkreft har oppstått i sammenheng med UV-stråler fra solarium og sol. Vi må forsøke å huske at alle har forskjellig hudtype og farge, noe som gjør oss så flotte og unike! Ingen brunfarge er verdt risikoen. Beskytt deg godt med solfaktor og ta noen timer pause fra solen. Det er også viktig å følge med på føflekkene dine for å se om de endrer seg. Husk at du også kan kaste et blikk på føflekkene til de du er glad i og tipse dem om å oppsøke lege hvis de ser annerledes ut.
Tips: Ta en siesta. Nyere forskning peker på viktigheten av å holde seg unna solen de timene av døgnet hvor det UV-strålingen er sterkest. Nordmenn er ofte veldig redde for å gå glipp av soltimene når sommeren endelig er her eller når vi har betalt for en reise til varmere strøk. Dette gjør at vår lyse hud eksponeres for store mengder UV-strålinger på kort tid. Kanskje vi kan lære litt av land som f.eks Spania, hvor de tar siesta på formiddagen.
Hvordan er forløpet hvis du skal sjekke føflekk?
Først må du ta kontakt med lege for å få en vurdering om føflekken ser fredelig og normal ut, eller om den burde sjekkes videre. Noen apotek tilbyr også føflekkundersøkelse. Om det vurderes at føflekken ser normal ut, får du beskjed om å følge med på den videre. Dersom legen har en mistanke om at det kan være melanom, er det behov for å fjerne føflekken helt for å analysere vevet.
Hva om du har kreftvev i føflekken?
Dersom du skulle få beskjed om at du har melanom er behandlingen i hovedsak å fjerne litt av vevet i området rundt føflekken for å hindre en eventuell spredning. Dette vevet vil også bli undersøkt for å se om det er normalt eller malignt. Det kan også være nødvendig å sjekke lymfeknuter i området for å forsikre seg om at kreften ikke har spredd seg videre.
Sjekk deg!
Trykk her for å ta føflekktesten til kreftforeningen.no.