Betakaroten: er det bra eller dårlig?
Bloggere og influencere har over flere år reklamert for betakaroten som kosttilskudd. De lover perfekt gyllenbrun hud, lang varighet på fargen og mindre hudproblemer. Nå ønsker vi å dypdykke inn i all informasjonen som florerer, scroll ned.
Hva er egentlig betakaroten?
Betakaroten er et pigment/fargestoff som produseres i planter og kan omdannes til A-vitamin (retinol) i kroppen. Du kan få betakaroten naturlig gjennom kostholdet ved å spise sterkt fargede frukt og grønnsaker. Grønnsaken som er mest kjent for å inneholde betakaroten er gulrot. Denne utgjør halvparten av nordmenns betakaroten-inntak. Spiser du store mengder kan du oppleve at huden blir mer oransje.
Når du spiser frukt og grønnsaker, eller tar kosttilskudd, omdannes pigmentstoffet til vitamin A i tarmene og transporteres videre til leveren. Der lagres vitaminet samtidig som noe går til fettvev, lunger og nyrer.
Anbefalt daglig inntak av vitamin A er ca. 0,9 mg. Hvis man får i seg for mye vitamin A gjennom kosthold vil kroppen kompensere ved å produsere mindre vitamin A, noe som minimerer risikoen for "overdosering" via naturlig kost. Men; ved kosttilskudd er det derimot satt en øvre grense på 4 mg Betakaroten daglig. Tilskudd med 6 mg Betakaroten tilsvarer omtrent 1 mg vitamin A.
Barn, eldre, ammende, gravide og kronisk og alvorlig syke bør være ekstra forsiktige med inntak av kosttilskudd.
Husk at du får mye betakaroten gjennom normal og variert kost.
Naturlige kilder til Vitamin-A
- Leverpostei, fet fisk (makrell, laks, ørret, sild), egg, smør, helmelk og ost.
- Tran er en god kilde til å få i seg A-vitamin.
- Frukt og grønnsaker som f.eks brokkoli, grønnkål, spinat, gulrot, paprika, aprikos.
Hva sier selgerne av betakaroten som næringstilskudd?
En av hovedårsakene til at mange starter på betakaroten er for å “forberede” huden til sommersolen og få mer langvarig og gyllen brunfarge. Noen av produsentene skriver at 9/10 brukere opplever å bli mindre solbrent etter de har tatt kosttilskuddet. A-vitamin fra betakaroten sies å forebygge aldring i hud, minimere porene og bedre akne. De lover gyllenbrun hud, noe som er en vanlig effekt av betakaroten.
Noen av tilskuddene på nett finnes i opptil 15 mg/tbl. “Betakaroten.no” har doser på 15mg og “Chewbear.no” anbefaler å bruke 6mg for å få god effekt, altså 2- 11 mg over anbefalt dose. Det loves også synlig virkning etter 8-12 ukers regelmessig bruk.
PS: mange av kosttilskuddene inneholder også andre typer tilsetninger som vi ikke har gått nærmere inn på, det er derfor ikke vurdert hvilke helsemessige effekter og/eller bivirkninger disse kan utgjøre.
Hva sier forskning om betakaroten?
Har betakaroten effekt på hud?
Det er mange som opplever at det har en effekt, men det finnes ikke gode studier som bekrefter dette. Det er ikke bevist at betakaroten beskytter mot stråling, og det er derfor ikke anbefalt i beskyttelse mot soleksem. For å forebygge soleksem og beskytte huden er det viktig å bruke høy solfaktor, og ved eksponering for sol bør man la huden gradvis og forsiktig eksponeres. Det som kan bekreftes er at huden din vil bli mer oransje i fargen ved høyt inntak av betakaroten, uavhengig av om du spiser gulrøtter eller tar tilskudd.
Kan betakaroten gi økt risiko for kreft?
Tilskudd av betakaroten ser ut til å kunne øke risikoen for lungekreft og død hos røykere, og er frarådet til de med KOLS, astma og sårbare lunger. Dette er fordi betakaroten har en motsatt effekt på cellene i lungenes overflate hos røykere. Det er funnet studier som viser at risiko for dødelighet har økt ved bruk av betakaroten alene eller sammen med andre antioksidanter, hos både røykere og ikke-røykere. Det er derimot ikke funnet klare holdepunkter for at betakaroten som kosttilskudd vil gi økt risiko for kreft på generell basis.
Er det bra å få i seg betakaroten gjennom kosthold?
Betakaroten fra matvarer som frukt og grønnsaker er ikke ansett til å ha noen negative effekter på helsen. Forskning tyder på at et høyt inntak av grønnsaker og frukt kan redusere ulike kreftformer og være forebyggende for en rekke ulike sykdommer. Generelt er det anbefalt å få betakaroten gjennom en balansert diett rik på frukt og grønnsaker heller enn gjennom tilskudd.
Husk: øvre grense på anbefalt mengde betakaroten er 4mg
Få vurdering av huden din her
Kilder:
Mattilsynet.no
https://www.vitusapotek.no/livsstil-og-kosthold/kosthold-og-ernaering/betakaroten/a/A384007
https://relis.no/sporsmal_og_svar/4-6460?source=relisdb
https://relis.no/sporsmal_og_svar/4-1529?source=relisdb
relis.no_artikler_28253_.pdf
https://vkm.no/risikovurderinger/allevurderinger/risikovurderingavbetakarotenikosttilskudd.4.2994e95b15cc54507161542e.html