Hud

En guide til problemfri barbering

En god andel kvinner barberer både ben, underliv og armhuler, spesielt om sommeren. Noen ganger kan hårsekkene bli betente og irriterte. Les mer om forebygging og behandling her.

Av Mariann HæstadSykepleier hos Maja
Unsplash: Helen Barth

Barbering er blitt vanligere og vanligere med årene, men har du lurt på hvorfor vi har hår på kroppen i utgangspunktet?

Håret er til for å beskytte mot friksjon, opprettholde et fuktig miljø, gi mer luft til huden og beskytte slimhinnene. Hår under armene kan også samle opp lukt fra svetten som er med på å gjøre deg tiltrekkende for andre! Er ikke det rart?

Hele 44% av norske kvinner og menn barberer seg nedentil. Omtrent 50% av alle som utfører intimbarbering opplever ubehag i etterkant. Dette kan være sårhet, nupper, inngrodde hår, betennelse og irritasjon.

Visste du at det også finnes en studie som viste hyppigere tilfeller av kjønnssykdommer blant dem som barberte seg? Det kan ha vært ulike grunner til dette, men 18% av de som glattbarberte seg hadde hatt en seksuelt overførbar sykdom mot 8% av de som aldri barberte seg.

3 ulike myter om barbering


1. Du får økt hårvekst dersom du starter å barbere deg
:
Myte, det stimulerer ikke til økt hårvekst. Røttene vil være de samme og endrer seg ikke bare fordi du barberer deg. De blir heller ikke tykkere selv om det kan virke slik.



2. Hårene blir mørkere dersom du barberer deg: Myte, hårfargen vil ikke endres på grunn av barbering. Isåfall opplever du det som mørkere av andre faktorer slik som at hårene du fjerner er lysere på grunn av solbleking.



3. Barbering kan skade huden: Delvis myte, barberer du deg riktig og med bra utstyr skal det ikke være noe problem for huden din. Har du derimot en sløv høvel eller renser huden dårlig kan du få skader i huden som fører til betennelse i hårsekkene. Når du får infeksjon eller betennelse i hårsekkene kalles det follikulitt.

En overfladisk betennelse i hårsekk trenger ikke gi store plager og går som oftest over av seg selv. Dersom en follikulitt utvikles videre til en abscess kalles det en Furunkel. Får du en stor og rød hevelse kan det være nødvendig med antibiotika og eventuelt må du drenere ut pusset hos en lege.

Hvis du er mye plaget med betennelse i hårsekkene kan det være lurt å følge rådene for barbering ekstra nøye. Unngå trange klær og at huden blir for tørr. Ved inngrodde hår som fremstår betente anbefales det ikke at du klemmer eller napper ut håret da det kan forverre betennelsen. Håret vil komme ut av seg selv til slutt. Skrubb huden jevnlig for å unngå at døde hudceller tetter porene slik at håret risikerer å vokse feil vei. Det kan også være lurt for enkelte å smøre med antiseptiske midler (sårrens) etter barbering.


RÅD FOR BARBERING

  • Ha ren og myk hud der du skal barbere.

  • Ha varmt/lunket vann på området først slik at porene åpner seg, skyll med kaldt vann ved fullført barbering for at porene lukker seg igjen.

  • Bruk barberskum eller gel.

  • Pass på at høvelen har skarpe blader og at du rengjør og bytter jevnlig.

  • Barber i hårenes retning! På bena blir det glattere resultat hvis du barberer mot hårenes retning men da må du være forsiktig- og unngå å barbere hvis du har nuppete hud.

  • Det er anbefalt å barbere på kvelden slik at du unngår friksjon og irritasjon like etter hårfjerning.

  • Ta en liten pause fra barbering hvis du får mye hudplager. 

Les mer om betennelse i svettekjertlene her.

Lyst til å lære mer?

Hud

Kviser på rygg: backne

Backne, butzits og kviser på brystet er heldigvis litt mer skjult enn de som popper frem i ansiktet, men det er ikke alltid like lett å behandle sin egen backne uten å være hypermobil eller ha en snill samboer. Vi skal ta for oss noen årsaker, tips og triks i denne artikkelen.

Les merLesetid: 3 minutter