Isotretinoin - hva er det?
Isotretinoin har lenge vært en av de mest effektive aknebehandlingene på markedet, men er forbeholdt noen få pasienter. La oss se nærmere på både fordeler og ulemper ved denne “vidunderkuren”.
Hva er isotretinoin og hvordan virker det?
Isotretinoin hører til i slekten av retinoider (A-vitaminsyre). Man vet faktisk ikke helt nøyaktig hvordan isotretinoin virker, men studier har vist at virkestoffet fører til at talgproduksjonen i huden reduseres og at talgkjertlene krymper. I tillegg har isotretinoin en betennelsesdempende effekt. Dette fører gjør at færre talgkjertler i huden tetter seg og forebygger samtidig mot infeksjon i disse.
Kuren er tabletter eller kapsler over ca. i 4-6 måneder. Effekten kan vare i flere år.
Hvem får resept på isotretinoin?
Ved milde og moderate former for akne vil man vanligvis forsøke egenbehandling eller behandling med kremer og/eller antibiotika før man vurderer isotretinoin.
Behandling med isotretinoin er forbeholdt personer med alvorlig akne, særlig de typer som forårsaker permanente knuter og arr i huden, og er kun anbefalt som en siste behandling løsning.
Grunnen til at legene er forsiktige med å skrive ut isotretinoin, har i hovedsak med bivirkninger å gjøre, og disse er særlig knyttet til graviditet. Fordi isotretinoin kan gi alvorlige og livstruende fosterskader hos gravide kvinner, burde alle kvinner som er eller kan bli gravide unngå isotretinoin. Unntaket er at de tilfredsstiller følgende krav:
- Alvorlig akne som ikke responderer på annen behandling.
- De forstår og godtar behov for prevensjon.
- De skal bruke minst et prevensjonsmiddel som ikke er avhengig av brukeren (for eksempel P-stav, P-sprøyte eller spiral) eller minst to prevensjonsmidler som er avhengig av brukeren (for eksempel P-piller og kondom).
- De starter med prevensjon minst en måned før man begynner behandlingen, under hele behandlingen og en måned etter behandlingen.
- De tar graviditetstest før behandlingen, månedlig under behandlingen, og en måned etter behandlingen - dato og resultat av disse må dokumenteres.
Dette er også grunnen til at man aldri bør dele sin isotretinoin med noen.
Disse reglene gjelder også for personer som ikke er seksuelt aktive, med mindre legen vurderer at det ikke er noen risiko for graviditet under behandlingen.
Det er trolig lite risiko forbundet med å bruke isotretinoin for menn.
Andre bivirkninger ved isotretinoin
Isotretinoin kan gi bivirkninger i form av humørsvingninger, depresjon og angst. Dersom man er plaget med dette fra før, bør man derfor være særlig obs på dette i tilfelle man skulle oppleve en forverring under behandlingen.
Noen opplever også at plagene med akne forverrer seg noe den første tiden man bruker isotretinoin, men dette gir seg vanligvis i løpet av 7-10 dager.
Før man starter behandlingen, bør man ta en blodprøve hos legen for å kontrollere leverfunksjonen. Dette skyldes at isotretinoin hos enkelte kan påvirke leverfunksjonen under behandlingen. Dette vil for de fleste være reversibelt og ufarlig, men personer som har redusert leverfunksjon fra før bør unngå behandling med isotretinoin.
Behandling med isotretinoin kan hos noen gi plutselig redusert nattsyn - man oppfordres derfor til å være forsiktig med bilkjøring i mørket under behandlingen.
Kan jeg få isotretinoin hos maja.no?
Våre leger kan skrive ut resepter på de fleste aknebehandlingene, men ikke Isotretinoin. Dersom legene hos Maja.no ikke kommer i mål med akne-behandling i form av kremer og/eller antibiotika, kan de bistå med henvisning til hudlege der videre behandling med sterkere preparater anses som nødvendig.
Grunnen til at vi ikke kan skrive ut Isotretinoin er fordi det krever fysisk forundersøkelse og tett oppfølging under hele behandlingen. Dersom du er plaget med en alvorlig akne vil det derfor være mest hensiktsmessig å oppsøke en lege for fysisk undersøkelse og få henvisning til spesialist.
Kilder:
eHåndbok - Hjem (ous-hf.no)
Isotretinoin Orifarm «Orifarm Generics» - Felleskatalogen
L16.1.2.1 Isotretinoin | Legemiddelhåndboka (legemiddelhandboka.no)
Akne - Norsk Elektronisk Legehåndbok (legehandboka.no)