Kviser på haka
Kviser på haka kan være en kilde til frustrasjon. Har du prøvd flere kremer uten å få bukt med problemet? La oss se på hvorfor kvisene oppstår akkurat der, og hvordan vi behandler dette.
Hvorfor får jeg kviser på haka?
Det finnes flere årsaker til at kviser, eller akne, oppstår på haka:
1. Hormonelle endringer: En vanlig synder. Kviser blusser ofte opp rundt menstruasjonssyklusen på grunn av svingninger i hormonene østrogen og progesteron. Dette kan føre til økt talgproduksjon (hudens egen olje), som igjen kan tette porene og skape kviser.
2. Stress øker nivået av hormonet kortisol i kroppen, som kan trigge talgproduksjon og dermed tette porene.
3. Berøring av haka: Hyppig berøring av ansiktet med hender som kan være forurenset med skitt og bakterier, bidrar til kviser.
4. Mat: Det er ingen direkte sammenheng mellom visse matvarer og kviser, men for noen kan inntak av sukker, meieriprodukter eller fet mat forverre hudtilstanden.
5. Tannkrem: Visse tannkremer og munnskyll med sterke kjemikalier kan irritere huden rundt munnen og forårsake kviser, spesielt hvis du har sensitiv hud.
6. Andre tilstander: Kviselignende utslett rundt munnen kan ofte se ut som kviser, men det finnes tilstander som ser like ut og trenger annen behandling. Perioral dermatitt er eksempel på en slik tilstand som gir røde flekker med små nupper rundt munnen, men vanligvis ikke rett på leppene. Årsaker til dette kan være bruk av steroidekrem, kosmetikk og hudpleie.
Hva kan jeg gjøre med kviser på haka?
1. God egenbehandling: Det er viktig med en rutine som inkluderer en mild rens og en fuktighetskrem som ikke tetter porene (ofte merket som "ikke-komedogen"). Mange har også nytte av å bruke produkter med salisylsyre eller benzoylperoksid, som renser porene og dreper bakterier. Vask huden daglig og etter aktiviteter der du svetter mye.
2. Lokal behandling: Vitamin A-baserte produkter eller azelainsyre kan hjelpe til med å åpne tilstoppede porer og redusere betennelse. Dette kan forskrives på resept fra lege. Ved uttalte symptomer og/eller manglende effekt av lokalbehandling kan man vurdere sterkere behandling med tabletter i samråd med legen.
3. Hormonell behandling: P-piller kan være en løsning hvis man har samtidig behov for beskyttelse mot graviditet. Det finnes prevensjonsmidler som er kjent for å ha god effekt på akne.
4. Unngå å klemme: Selv om det kan være fristende, kan klemming gjøre situasjonen verre og føre til arr.
5. Kosthold: Dette er et omdiskutert tema, da det ikke finnes bevis for at et spesifikt kosthold har effekt på akne. Men noen opplever forbedringer ved å redusere inntak av sukker, fet mat, sjokolade og meieriprodukter. Så du kan vurdere å teste ut hvordan huden din reagerer på visse matvarer.
Vil de noen gang forsvinne?
Den gode nyheten er at de fleste opplever at kviser blir bedre med tiden, og med riktig behandling. Hormonelle kviser kan komme og gå, spesielt i løpet av menstruasjonssyklusen eller i overgangsalderen, men med forebyggende tiltak kan du redusere utbruddene.
Hvis kvisene er plagsomme, bør du oppsøke helsepersonell for å få hjelp. Husk at selv om akne kan være frustrerende, så er det en veldig vanlig hudtilstand, og du er definitivt ikke alene om det.