Hud

Legens 7 råd mot kviser og akne

Hvis du virkelig vil bli kvitt akne, så er det gode rutiner som gjelder. Det fungerer litt som tannpuss. Det hjelper ikke pusse tennene én dag, hvis du slurver med tannpussen resten av uken. Det samme gjelder med huden vår.

Av Harald DoblougLege og daglig leder hos Maja
Husk at god håndhygiene er kilden til alt godt. Vi tar oss selv mye i ansiktet, så best å holde dem rene.

1. IKKE klem på huden

Selv om kvisene kan være ømme og plagsomme: unngå å klemme på de! Dette kan gi arr og enda mer betennelse i området. Vær også forsiktig med skrubbing av huden, da det kan irritere og ødelegge hudbarrieren.

2. Ta håret bort

Unngå at håret henger ned i ansiktet. Fett hår med masse hårprodukter kan bidra til å tette porene dine. Dersom du har håret i hestehale eller flette vil du heller ikke ta deg like mye til ansiktet.

3. Vask huden

Vask huden med rent vann og en pH-vennlig såpe/rens to ganger daglig. Vasker du oftere enn dette kan det faktisk forverre hudproblemene. Du kan spørre på apoteket etter såpe eller ansiktsvask som er tilpasset kvisete hud.

4. Ikke tett porene

Unngå fete kremer og sminke som tetter igjen porene. Rens i så fall huden godt før du legger deg, men ikke skrubb for hardt.

5. Bruk korrekt sminke

Hvis du bruker sminke bør denne helst være vannbasert, og det er viktig med god ansiktsrens etter bruk. En oljefri foundation eller mineralpudder er godt egnet sminke til uren hud. Husk å vaske sminkekostene dine jevnlig!

6. Riktig rens

Unngå våtservietter som inneholder alkohol eller aceton. Bruk en rens med hudvennlig pH mellom 5,5‑7.

7. God oppfølging

Noen ganger hjelper dessverre ikke gode rutiner, da kan man trenge medisiner og sterkere hudkremer for å bli kvitt kviser.

Det er lurt å følges opp av én lege under behandling mot kviser.

Vi anbefaler kontroll underveis, helst 6 og 12 uker etter behandlingsstart, avhengig av hvilken behandling du har fått utskrevet. Dette er for at legen som har startet behandlingen kan vurdere effekt og eventuelt endre eller justere på behandlingsplanen hvis man ikke ser ønsket resultat.

I noen tilfeller kan det også være aktuelt å henvise deg videre til hudlege, og da er det lurt at den samme legen har fulgt deg gjennom behandlingene og vet effekten av det som er prøvd ut.

Oppdatert av sykepleier Mariann: 22.05.23

Lyst til å lære mer?

Hud

Hudpleie ved sesongendring

Vi går fra fuktig sommer til tørr høst og vinter, hvordan reagerer huden egentlig på det? Her har vi samlet litt informasjon om årsaker og behandling av tørr vinterhud.

Les merLesetid: 2 minutter