5 ikke så vanlige, men smittsomme kjønnssykdommer
På Maja.no kan du lese mer om de 3 vanligste kjønnssykdommene i Norge: klamydia, kjønnsvorter og herpes. Her har vi samlet de mer uvanlige infeksjonene i Norge, men det betyr ikke at de ikke smitter like lett.
Gonoré
Smitter seksuelt og er forårsaket av bakterien Neisseria Gonorrhoea. Kan også smitte til hals etter oralsex.
Symptomer på gonoré:
- Svie når man tisser
- Endret utflod
- Blødninger utenom menstruasjon og smerter ved samleie.
Hos menn er det mer vanlig å oppleve symptomer på denne infeksjonen, som regel som svie ved vannlating, kløe og litt gulaktig utflod.
Ubehandlet kan denne infeksjonen spre seg til livmor, eggledere og føre til bekkeninfeksjon (akkurat som klamydia), og til testikler og bitestikler hos menn. Dette kan på sikt føre til nedsatt evne til å få barn.
Når bør du ta test for gonoré?
Ved symptomer på kjønnssykdom, ved partnerbytte hos de under 25 år, dersom partner(e) har påvist infeksjonen, hvis du har hatt samleie med en person som bor utenfor Norden eller med person som har solgt seksuelle tjenester. I tillegg anbefales denne prøven til alle menn som har sex med menn.
Gratis behandling mot Gonoré
På lik linje med klamydia, er denne infeksjonen en allmennfarlig smittsom sykdom, så her er man pålagt å bidra med smitteoppsporing ved positiv prøve, og antibiotika-behandlingen er gratis. Ved positiv prøve må pasient dra til legekontor for dyrkning og deretter få behandlingen. Det anbefales en kontrollprøve 2 uker etter behandling, uavhengig om du har symptomer eller ikke.
Mycoplasma genitalis
Smitter seksuelt og er forårsaket av bakterien Mycoplasma genitalium. De fleste som er smittet opplever ingen symptomer, og i mange av disse tilfellene trenger man heller ikke å teste for mykoplasma. Dette er fordi denne bakterien også kan finnes i normalfloraen hos mange, og det betyr at mange kan ha en positiv test på dette uten at det gir sykdom.
Når bør man teste seg for mycoplasma?
Man anbefaler test for mykoplasma hvis man har symptomer på kjønnssykdom (og klamydia og gonoré er utelukket/negativ) eller dersom fast partner har positiv test. I tillegg anbefales denne prøven til menn som har sex med menn.
Symptomene på mykoplasma kan være:
- Svie når man tisser
- Endret utflod
- Kløe
- Man kan også ha symptomer fra endetarmen hvis man er smittet etter analsex (typisk kløe eller svie i endetarm).
Hvordan behandler man mykoplasma?
Behandling for mycoplasma er en antibiotikakur, som regel Azitromycin i 5 dager. Da dette ikke regnes som en allmennfarlig smittsom sykdom må man betale behandlingen selv. I noen tilfeller må man bruke en annen antibiotika-kur som heter Moxifloxacin, da en del av disse bakteriene har utviklet resistens mot Azitromycin. Det betyr bakteriene er motstandsdyktige mot denne kuren, så man får ikke tatt knekken på de. Dette er dessverre et økende problem i dag.
HIV (humant immunsviktvirus)
Kalles også humant immunsvikt virus. Dette smitter via ulike kroppsvæsker, både seksuelt og via blodkontakt (men ikke f.eks spytt, tårer, svette, urin eller avføring). HIV ødelegger immunsystemet ditt, slik at du lettere får infeksjoner og noen typer kreftsykdommer.
I Norge er denne infeksjonen spesielt utbredt hos menn som har sex med menn, stoffmisbrukere som deler sprøyter, hos personer fra andre deler av verden med høyere forekomst (f.eks Afrika).
Hvordan sjekker man for HIV?
Test gjøres via blodprøve, men dette må gjøres tidligst 3 måneder etter antatt smittetidspunkt for at man kan stole på resultatet.
Hvordan behandles HIV?
Det er utviklet moderne behandling som gjør at denne sykdommen er veldig lite smittsomt, og at man ikke utvikler AIDS (som vil si at man får andre sykdommer som følge av hiv-svekket immunsystem).
Syfilis
Smitter seksuelt og via blodkontakt. Denne infeksjonen skyldes bakterien Treponema pallidum. Det er en ganske sjelden infeksjon i Norge i dag. De aller fleste som får denne infeksjonen i Norge er menn som har sex med menn.
Hva er symptomene på syfilis?
Symptomer på syfilis kan man dele inn i tre forskjellige “stadier”, hvor man i det første stadiet utvikler et sår nedentil eller i svelg - dette såret er helt smertefritt. Uten behandling vil dette såret forsvinne, og etter tid kan bakterien spre seg til andre deler av kroppen (andre stadiet, eller “sekundær syfilis”). Bakterien kan spres til alle organer, og gi symptomer som utslett, influensa-lignende sykdom, hudsår, forstørrede lymfeknuter eller symptomer fra nyrer, lever eller andre organer. Disse symptomene kan forsvinne, og deretter komme tilbake flere ganger.
Av de som går ubehandlet gjennom disse to stadiene vil omtrent 30% utvikle symptomer i det 3. stadiet, som heter “tertiær syfilis”. Da kan man få sår på huden og på organer, man kan få hjerteproblemer og en infeksjon i hjernen.
Hvis man har mistanke om syfilis, og utviklet et slikt sår som man får ved første stadiet, kan legen ta prøve fra dette såret for å påvise bakterien. Det kan også påvises via blodprøve.
Hvordan behandles syfilis?
Behandling er antibiotika-kur, denne er gratis.
Hepatitt (A,B, C og D)
Hepatitt kan smitte gjennom både seksuell kontakt og blodkontakt, men denne infeksjonen gir ikke sykdom til kjønnsorganene.
Det finnes både Hepatitt A, B, C og D - men i denne artikkelen omtaler vi Hepatitt B viruset, da denne smitter spesielt ved seksuell kontakt (og ved blodkontakt).
Hva er symptomene på hepatitt?
De aller fleste som smittes har ingen symptomer, men man kan se infeksjonen på blodprøve. Hvis man skulle få symptomer vil det ofte utarte seg som leverbetennelse, og i senere tid gulsott.
Hepatitt kan altså påvises ved blodprøve, og dette bør man teste for hvis man har kjøpt/solgt sex, mann som har hatt sex med menn, hatt sex med person som bor utenfor Norden, Vest-Europa, Nord--Amerika eller Oceania. I tillegg bør man teste hvis man har brukt narkotika som settes med sprøyte. Testen er ikke gyldig før det har gått 6 måneder fra smittetidspunkt, da det kan ta tid å påvise det på prøven.
Hvordan behandles hepatitt?
Behandling av hepatitt B er som regel symptomatisk, det vil si at det ikke finnes en kur som fjerner infeksjonen. Mange blir friske av seg selv, og hvis man får mer alvorlige symptomer blir man innlagt på sykehuset.