Kjønnssykdommer

Behandling av herpes

Et herpesutbrudd kan være skikkelig vondt, og behandling bør startes tidlig for å kunne ha effekt. Hvis man ikke starter tidlig nok kan lokalbedøvende krem, smertelindring og varme bad kan være med på å lindre symptomer.

Av Mariann HæstadSykepleier hos Maja

Hva er herpes?

Herpes (HSV) er en virusinfeksjon som kan gi sår og blemmer rundt munn eller på kjønnsorganene. Det finnes to ulike typer virustyper, HSV-1 og HSV-2, hvor sistnevnte oftest forårsaker kjønnsherpes/genital herpes. Man regner med at 20-40% av befolkningen mellom 20-40 år har blitt smittet med HSV-2.

Genital herpes er en av de vanligste seksuelt overførbare infeksjonene. Viruset smitter gjennom kontakt med hud og slimhinner. Viruset er mest smittsomt ved synlige sår og blemmer, men kan også smitte i aktive perioder uten synlig utslett.

Ved smitte vil viruset vandre til nerveceller under huden og kan gå i dvale her. Dermed er det ikke alle som er smittet som får symptomer på herpes, mens andre kan få gjentakende utbrudd. Plagene vil som regel bli mildere over tid.

Symptomer på herpes genitalis

Når du får et herpesutbrudd starter det som regel med kløe og en prikkende/nummen følelse i det rammede hudområdet i underlivet. Noen kan få strålende smerter som f.eks går fra nedre rygg og ned låret eller på innsiden av låret. Dette er fordi viruset har basen sin i nervecellene.

Etter en dag eller to kan du få blemmer og sår på det rammede hudområdet (lyske, anus, perineum, vulva, penis). Blemmene kan sprekke og det kan svi i såret, spesielt ved vannlating. Utbruddet er ofte kraftigst den første gangen du får det. Ved førstegangsutbrudd kan mange også oppleve hodepine, feber og sykdomsfølelse.  Les mer om herpes og myter om herpes.

Medikamentell behandling av herpes genitalis

Det finnes ingen behandling som kurerer herpes viruset, men medikamenter kan hemme virusets vekst og aktivitet. Ved utbrudd er det viktig å starte med tablettbehandling så fort som mulig etter symptomene oppstår for at det skal ha effekt.

For å ha effekt av behandlingen bør du starte innen de første 24 timene etter at symptomene melder seg, og senest innen 48 timer.

Behandlingen med antivirale midler har også vist seg å kunne redusere smerter ved utbrudd. Tablettbehandling viser bedre effekt enn lokalbehandling (salve fra apoteket).

Behandling ved tilbakevendende herpesutbrudd

I gjennomsnitt opplever alle med genital herpes forårsaket av HSV-2 ca. fire tilbakevendende utbrudd i året. Et fåtall vil oppleve mer enn 10 herpesutbrudd det første året.

Ved hyppige residiverende (tilbakevendende) utbrudd kan det være aktuelt å kartlegge hyppigheten sammen med legen, og deretter lage en behandlingsplan.

Hvis man er plaget med hyppige utbrudd kan man for eksempel få en langvarig resept slik at du selv kan starte opp behandling raskest mulig i det symptomene oppstår. For noen er det aktuelt med langtidsbehandling, det vil si daglig behandling over en lengre periode for å forebygge nye utbrudd. Slik vedlikeholdsbehandling må vurderes i samråd med lege.

Egenbehandling av herpes genitalis

Sårstell

Ved synlige sår og blemmer er det viktig å ha en god sår hygiene. Skyll sårene med kroppstemperert springvann og pass på at de holder seg rene, spesielt etter toalettbesøk. Unngå også såpe og la gjerne området lufttørke. Husk å vaske hendene godt før og etter du er i kontakt med herpesutbruddet. 

Smertelindring

Smertelindring med paracet eller ibux tabletter kan bli nødvendig ved sterke smerter. Unngå trange bukser og ubehagelig stoff mot underlivet. Gnissing og hudirritasjon kan også fremprovosere et herpesutbrudd.

Å tisse i dusjen eller sitte i en balje med lunkent vann kan lindre dersom det gjør vondt å tisse fordi sårene er nærme urinrøret. Prøv også å lufttørke eller eventuelt “tappe” områdene tørre.

Bedøvende salve

Noen kan ha sår og blemmer nærme urinrør eller skjede. Dette kan være smertefullt og svi når væske kommer i kontakt med såret. Det kan også være vondt ved berøring eller når stoff fra trusen kommer i kontakt med såret.

Hvis sårene gjør veldig vondt kan du kjøpe lokalbedøvende salve (Xylocain) på apoteket. Salven skal smøres rett på sårene og virker etter noen minutter. Husk å vaske hendene godt både før og etter påføring, spesielt første gangen du har utbrudd. Lokalbedøvende salve vil ha effekt i noen timer før du kanskje må smøre på mer. Husk å lese pakningsvedlegget slik at du ikke påfører mer enn anbefalt.

Når skal du oppsøke lege ved herpesutbrudd

  • Hvis du ikke får til å tisse
  • Dersom reseptfri smertelindring ikke er nok
  • Dersom du er plaget med hyppige utbrudd
  • Dersom du er gravid
  • Ved tegn til infeksjon i sårene
  • Ved feber, hodepine eller påvirket allmenntilstand
  • Ved tegn til eksem eller andre hudendringer


Kilder: Emetodebok.no, Legehandboka.no, NEL.no, uptodate.com

https://www.uptodate.com/contents/treatment-of-genital-herpes-simplex-virus-infection?search=herpes%20simplex%20recurrent&source=search_result&selectedTitle=1~150&usage_type=default&display_rank=1


Lyst til å lære mer?

Kjønnssykdommer

Hva er kjønnsvorter?

Kjønnsvorter kalles også kondylomer på lege-språket. Dette er små vorteaktige utvekster i huden, ofte med en litt ruglete overflate. De kan være flate og små, og noen ganger tettpakket som “brosten”.

Les merLesetid: 3 minutter