Kjønnssykdommer

Kan kjønnssykdommer påvirke min fertilitet?

Ca. 25-30% av alle 25-åringer har fått behandling mot en seksuelt overførbar infeksjon. I denne artikkelen fra Wawa fertility forklarer Dr. Selma Schreiber hvordan du kan beskytte deg- og ikke minst hvorfor du bør ta forholdsregler.

Wawa fertility, 04. mars - 2021, Selma S. Schreiber, først publisert på https://www.wawafertility.com/. Oversatt til norsk av sykepleier Mariann Hæstad 26.04.22.
Visste du at 25-30% av unge på 25 år har vært i behandling for en kjønnssykdom?

Fertilitet er sjelden et tema som fyller tankene til unge under 25 år. Derfor tenker du kanskje ikke over hvordan en eventuell seksuelt overførbar infeksjon kan påvirke din fertilitet på sikt. Kanskje har du også vært en tur på apoteket og hentet ut en antibiotikakur, uten å tenke noe mer på det.

Men en dag begynner tanken om å stifte familie å nærme seg. Kanskje du da spør deg selv om du virkelig kan ha blitt steril den gangen du fikk klamydia, eller om det bare er enda en vandrehistorie?

Plutselig er det av betydning om du hadde beskyttet deg mot kjønnssykdommer i ungdommen.

Kan jeg bli steril av en kjønnssykdom?

Seksuelt overførbare infeksjoner (både bakterie- og virus-infeksjoner) smitter gjennom seksuell kontakt. De kan angripe både ytre og/eller indre kjønnsorganer.

Dersom infeksjonen vandrer opp til livmoren vil du få en bekkeninfeksjon. Denne kan derfra spres til egglederne, eggstokkene og området i bekken og bukhulen. Den vanligste årsaken til bekkeninfeksjon er klamydia.

Hvis bekkeninfeksjon rammer egglederne, er det risiko for at de tettes igjen slik at egget ikke får vandret til livmoren. Dette kan påvirke din fertilitet. Risikoen for infertilitet avhenger av alvorlighetsgraden av infeksjonen.

Bekkeninfeksjon øker også risikoen for bl.a. kroniske underlivssmerter, smerter under samleie, graviditet utenfor livmoren (XU), betennelse av leverkapselen og sammenvoksninger i bukhulen og/eller bekkenet.

Før du blir helt bekymret

Nyere undersøkelser viser at infertilitet forekommer hos færre enn 5% av de som har en ubehandlet klamydiainfeksjon. Husk at en enkel klamydiainfeksjon er ikke det samme som en bekkeninfeksjon. Men det er alltid bedre å forebygge fremfor å behandle.

Hvordan beskytter jeg meg mot bekkeninfeksjon?

Som leger vet vi at du har forhøyet risiko for å få en bekkeninfeksjon hvis du er ung og har nye/flere seksualpartnere. Du kan selv redusere risikoen for kjønnssykdom hvis du bruker kondom. Det er det eneste prevensjonsmiddelet som beskytter ca. 97% mot de fleste seksuelt overførbare infeksjonene. Beskytt deg ved partnerskifte og ved tilfeldig sex.

Bør jeg teste meg regelmessig for kjønnssykdommer?

Du kan redusere risikoen for bekkeninfeksjon ved å teste deg for seksuelt overførbare infeksjoner. Dersom du ikke har fast partner bør du teste deg etter hvert partner-skifte for din egen og andres skyld. Det er nemlig en viss risiko for at du slett ikke opplever noen symptomer. Når det gjelder for eksempel klamydiainfeksjon har de fleste ingen symptomer (opp mot 50% kvinner og 75% menn merker ingenting).

Dersom du kan ha vært utsatt for smitte burde du derfor ta en test, selv om du ikke har symptomer.

Risikoen for bekkeninfeksjon øker hvis du er i situasjoner hvor bakterier kan få tilgang opp til livmoren. Dette kan f.eks. være når gynekologen setter inn spiral eller fører inn andre instrumenter (eksempelvis ved provosert abort).

Blant de som utvikler symptomer på bekkeninfeksjon, får noen smerter i nedre del av magen, frysninger, feber, gul/grønt og/eller økt utflod og eventuelt blødningsforstyrrelser. Dersom du får slike symptomer må du oppsøke lege.

Det er viktig å understreke at denne artikkelen kun har fokus på infertilitet. Noen seksuelt overførbare infeksjoner kan potensielt ha alvorlige (og i noen tilfeller livsfarlige) konsekvenser dersom de ikke oppdages i tide. Gå derfor til legen ved tvil eller symptomer, og heller én gang for mye enn for lite.

Artikkelen er oversatt og publisert i samarbeid med wawafertility.com.

Du finner direktelink til oversatt artikkel her.

Lyst til å lære mer?

Kjønnssykdommer

Hva er kjønnsvorter?

Kjønnsvorter kalles også kondylomer på lege-språket. Dette er små vorteaktige utvekster i huden, ofte med en litt ruglete overflate. De kan være flate og små, og noen ganger tettpakket som “brosten”.

Les merLesetid: 3 minutter