Ny forskning: kan klamydia øke risikoen for livmorhalskreft?
Ny forskning har vist at samtidig tilstedeværelse av HPV-virus og klamydiabakterien kan gjøre at cellene i livmorhalsen begynner å ligne kreftceller. Det er fortsatt ikke nok forskning til å konstatere faktumet, men det er likevel et tegn på at vi bør være ekstra forsiktige.
Det vi vet er at Norge er på verdenstoppen i antall klamydiainfeksjoner. Vi har også en ganske god pallplass i manglende kondombruk. Mange glemmer at ubeskyttet samleie ikke bare kan gi klamydia, men også HPV (og andre godsaker som f.eks herpes og HIV).
Er klamydia like normalisert som tacofredag?
Nordmenn er godt kjent med klamydia, det er nesten blitt litt for normalisert i samfunnet. Vi tenker nok at det bare er en rask antibiotikabehandling, før helgens aktivitet setter i gang. Det er det nok oftest også, men nye studier løfter frem spørsmålet: kan klamydiainfeksjoner være skadelige selv om de blir behandlet?
HPV- virus kan være forbigående og betyr ikke nødvendigvis at du har eller vil utvikle kreft. Noen virustyper er derimot mer hissige enn andre, og kan være årsaken til celleforandringer og livmorhalskreft. Heldigvis er det utviklet en vaksine som skal beskytte mot de aller vanligste typene.
Det har i lang tid likevel vært stilt spørsmål rundt om klamydia kunne være med å forårsake livmorhalskreft. I Tyskland pågår det for øyeblikket en forskningsstudie som undersøker hvordan ulike infeksjoner kan påvirke cellene i livmoren. Her har de brukt en kunstig livmor i forsøket, men de har bare undersøkt én type HPV- virus i kombinasjon med klamydia. Totalt finnes det faktisk rundt 200 ulike genotyper av HPV, men bare 40 av disse kan smitte gjennom slimhinner og seksuell kontakt.
Uansett hvor lite forskningsprosjektet er per nå, er resultatene utrolig spennende.
Det er viktig at vi fortsetter å informere, normalisere og gjøre kondombruk tilgjengelig for unge og voksne.
Ikke sjekket deg etter siste ligg? Bestill her.
Kilder:
https://www.nature.com/articles/s41467-022-28569-1
https://www.fhi.no/nettpub/smittevernveilederen/sykdommer