Kjønnssykdommer

Smittesporing ved påvist klamydiainfeksjon

La oss ta for oss et viktig tema – smittesporing ved påvist klamydia og gonoréinfeksjon. Hvorfor er dette viktig, hvilken plikt har du som pasient, og hvordan foregår dette i praksis?

Av Andrea BirketvedtMedisinsk ansvarlig lege hos Maja

La oss ta for oss et viktig tema – smittesporing ved påvist klamydia og gonoréinfeksjon.

Hvorfor smittsporing er viktig

Først, la oss snakke om hvorfor smittesporing er så viktig. Smittesporing er en viktig del av å bryte smittekjeden. Klamydia er en av de mest utbredte seksuelt overførbare infeksjonene, og mange vet ikke engang at de har det da man ikke alltid har symptomer. Ved å varsle tidligere partnere, hjelper du dem med å få testet seg og få behandling om nødvendig. I tillegg bidrar du til å redusere smitten i samfunnet. Hva er vel bedre enn å være en smittehelt? 🦸‍♂️🦸‍♀️

Lover og regelverk

I Norge er det slik at helsepersonell har en plikt til å utføre smittesporing ved påvist klamydia eller gonoré. Pasienten (det er deg!) har også en lovpålagt plikt til å samarbeide og informere om eventuelle smittekontakter. Dette er ikke bare et spørsmål om helse, men også et ansvar vi alle deler for å holde samfunnet vårt trygt.

Så selv om det kan føles litt kleint, husk at det er en del av å ta ansvar for egen og andres helse!

Slik utføres smittesporing i praksis

La oss dykke inn i hvordan smittesporing faktisk skjer. Du kan velge om du ønsker hjelp fra legen til å kontakte smittekontakter (selvsagt helt anonymt), eller om du vil gjøre dette selv.

Hvordan utføre smittesporing selv:

1. Lag en liste: Tenk tilbake på de siste 6-12 månedene og skriv ned navnene på alle du har hatt seksuell kontakt med. Ja, det kan være litt som å lage en liste over de beste filmene du har sett, bare at dette er litt mer personlig. 🎥

2. Kontakt dem: Nå er det tid for å informere dem! Du kan sende en tekstmelding, ringe, gi beskjed via sosiale medier eller til og med møte dem ansikt til ansikt. Fortell dem om diagnosen og oppfordre dem til å teste seg. Ingen grunn til å gå i detalj om symptomer – det viktigste er å få dem til å forstå at det er viktig å sjekke seg. 📞💬

Eksempler på hvordan du kan informere dem:

  • "Hei! Jeg ville bare gi deg beskjed om at jeg har fått påvist klamydia. Det er viktig at du tester deg. Du kan teste deg gratis hos fastlegen din, eller på en helsestasjon."
  • "Hei, jeg håper alt står bra til. Jeg ringer for å informere deg om at jeg nylig har fått påvist klamydia, og jeg anbefaler at du tester deg. Jeg forstår at dette kan være ubehagelig, men jeg ville aldri ha sagt noe hvis det ikke var viktig. Du kan teste deg gratis hos fastlegen din, eller på en helsestasjon."

3. Vær stolt: Husk at de fleste vil sette stor pris på at du informerer dem. Klamydia er en vanlig infeksjon, og de fleste har vært i lignende situasjoner. Så vær stolt av å ta ansvar! 💪 (PS: studier viser at cirka én av 20 under 25 år til enhver tid har klamydia, så du er ikke alene.)

4. Få legen til å hjelpe: Hvis dette føles overveldende, ikke stress! Du kan be legen din om hjelp. De kan kontakte smittekontaktene anonymt, så du slipper å gjøre det selv.

Hvordan smittesporer legen?

Det er helt normalt å ønske at legen tar seg av det! Hvis du ønsker hjelp fra legen, vil de be om en liste over de tidligere partnerne dine fra de siste 6–12 månedene. Legen vil deretter anonymt nå ut til disse personene. De kan bruke telefon eller brev for å informere dem om at de kan ha vært utsatt for klamydia (eller gonoré), og oppfordre dem til å teste seg. Du slipper å bekymre deg for at partnerne dine får vite hvem som varslet dem – alt skjer helt anonymt!

I tillegg vil legen sørge for å gi partnerne praktiske detaljer om hvor de kan teste seg.

Smittesporing ved klamydia og gonoré er ikke bare en plikt, men også en mulighet til å være en god venn og en ansvarlig samfunnsborger.

Ved påvist klamydia- eller gonoréinfeksjon via Maja.no vil legen kontakte deg angående smittesporing, og bistå med dette dersom du ønsker.

Stay safe, og ta vare på hverandre! 💖

Kilder:

https://www.fhi.no/sm/smittevernhandboka/temakapitler/smitteoppsporing-soi/?term=

https://emetodebok.no/kapittel/lnfeksjoner/smitteoppsporing/

https://www.oslo-universitetssykehus.no/fag-og-forskning/nasjonale-og-regionale-tjenester/nasjonal-kompetansetjeneste-for-seksuelt-overforte-infeksjoner/smitteoppsporing-ved-seksuelt-overforbare-infeksjoner/

https://www.fhi.no/ss/blod-seksuelt-overforbare-infeksjoner/diag/om-klamydia/

Lyst til å lære mer?

Kjønnssykdommer

Hva er kjønnsvorter?

Kjønnsvorter kalles også kondylomer på lege-språket. Dette er små vorteaktige utvekster i huden, ofte med en litt ruglete overflate. De kan være flate og små, og noen ganger tettpakket som “brosten”.

Les merLesetid: 3 minutter