Prevensjon

12 myter om p-piller og mensen

Det er få temaer det knyttes like mange myter og feiloppfatninger til som det gjøres om p-piller og mensen. Derfor vil vi gjerne oppklare de 12 vanligste mytene som finnes om p-piller og mensen der ute.

Av Andrea BirketvedtMedisinsk ansvarlig lege hos Maja

Myte 1:

Det er bra å gi kroppen en pause fra p-pillene iblant

Nope. Det er ingenting som tilsier at kroppen trenger en pause fra p-piller iblant. Tvert imot er det mye som taler for at man ikke burde ta en slik pause.

Blant annet er bivirkninger av p-piller gjerne mest fremtredende de første 3 til 6 månedene man bruker dem, og dersom man tar en pause, kan man måtte gjennomgå de samme bivirkningene på nytt.

Det samme gjelder risikoen for blodpropp, som er størst de første 6 til 12 månedene som man bruker pillene.

Myte 2:

Alle får bivirkninger av p-piller

Hvorvidt man får bivirkninger av p-piller, er svært individuelt. Noen får ingen bivirkninger i det hele tatt, mens andre opplever få eller mange.

Bivirkningene er gjerne mest fremtredende de første 3 månedene som man tar pillene, og avtar deretter. Får man bivirkninger av en p-pilletype, betyr det ikke nødvendigvis at man vil få det av en annen type.

Bivirkningene skylles de kvinnelig kjønnshormonene østrogen og gestagen, som har innvirkning på blant annet humør, sexlyst, apetitt, hud, bryst og menstruasjonssyklus. Disse hormonene finnes imidlertid i kroppen fra før, mens mengdene varierer fra uke til uke og kvinne til kvinne.

Det er individuelt hvor tydelig på kroppen man merker disse hormonene. Derfor er det vanskelig å forutsi hvordan en p-pilletype vil oppleves av en kvinne før hun har prøvd den ut selv.

Myte 3:

P-piller kan hjelpe mot kviser / P-piller hjelper ikke mot kviser

Vanlige p-piller (kombinasjonspiller som inneholder både østrogen og gestagen) kan ha positiv effekt på kviser. Minipiller (piller som bare inneholder gestagen) har ikke denne effekten.

Noen få opplever å få kviser som bivirkning av p-piller, men gjelder i større grad for minipiller enn for kombinasjonspiller.

Noen p-piller er tradisjonelt blitt brukt mer enn andre for å hjelpe mot kviser. Dette gjelder for eksempel Diane, som inneholder et hemmende stoff mot mannlige kjønnshormoner (et såkalt anti-androgen) som heter cyproteronacetat. B

ruken av Diane har imidlertid avtatt de senere årene, fordi denne p-pillen gir større risiko for blodpropp enn andre p-piller. Dessuten vet man ikke sikkert at Diane virker bedre mot kviser enn vanlige p-piller.

Myte 4:

Det er ikke så farlig å glemme én p-pille

P-piller krever kontinuerlig og regelmessig bruk for å ha optimal beskyttelse mot graviditet.

Oftest har det ingen betydning dersom man bare glemmer å ta én pille på brettet. Men avhengig av hvor på brettet man er, kan selv én glemt tablett være nok til at det for eksempel skjer en utilsiktet eggløsning, og at man dermed risikerer å bli gravid.

Dersom du glemmer å ta en tablett, skal du ta den så fort du husker det. Noen ganger er man nødt til å bruke tilleggsprevensjon som for eksempel kondom de neste 7 dagene for å være tilstrekkelig beskyttet mot graviditet.

Les pakningsvedlegget ditt for veiledning.

Myte 5:

Du bør ikke hoppe over mensen flere ganger på rad

Det er ikke farlig på noen måte å hoppe over menstruasjonen flere ganger på rad, slik kontinuerlig bruk av p-piller gir faktisk ekstra god beskyttelse mot graviditet.

Imidlertid kan man oppleve å få småblødninger etter å ha hoppet over menstruasjonen flere ganger.

Derfor kan det være lurt å bare hoppe over to eller tre menstruasjoner av gangen, og så ta 4-7 dagers pause før man begynner på neste brett.

Myte 6:

P-piller gir vektøkning

Det er ikke dokumentert noen årsakssammenheng mellom p-pillebruk og vektøkning.

Selv om enkelte kvinner rapporterer om vektøkning som bivirkning til p-piller, er det i flere studier som sammenligner grupper av kvinner som bruker p-piller med kvinner som ikke bruker p-piller, ikke funnet noen reell forskjell i vektoppgang mellom gruppene.

Kvinner i fertil alder er generelt utsatt for vektoppgang, og fokus på vekt i forbindelse med oppstart av p-piller kan antagelig bidra til å holde liv i denne myten.

Myte 7:

Jeg kan ikke bli gravid under menstruasjon

Dette er feil. Menstruasjonsblødningen er ingen sikker periode mot graviditet for en kvinne som ikke bruker p-piller. Man må derfor alltid beskytte seg ved samleie dersom man ikke ønsker å bli gravid.

Kvinner som bruker p-piller er like godt beskyttet mot graviditet under blødningen som kommer mot slutten av pillebrettet (eller i løpet av den pillefrie uken mellom to brett) som i resten av syklusen.

Myte 8:

Jeg trenger ikke bruke kondom når jeg går på p-piller

P-piller gir god beskyttelse mot graviditet såfremt de brukes riktig. Ved korrekt bruk vil kun 3 av 1000 kvinner oppleve å bli gravide på p-piller.

Imidlertid ser man at opptil 9 av 100 kvinner i praksis blir gravide på p-piller, og dette skyldes brukerfeil, forglemmelser eller at effekten av p-pillene kan forringes i perioder med for eksempel diaré eller oppkast.

Kondom er det eneste prevensjonsmiddelet som beskytter mot seksuelt overførbar smitte. Derfor bør alle som ikke har fast partner og/eller har potensiell risiko for smitte, alltid bruke kondom ved samleie.

Myte 9:

Jeg må slutte på p-piller lenge før jeg ønsker å bli gravid

Beskyttelsen mot graviditet opphører i prinsippet med det samme man slutter på p-piller. Dermed kan man godt bli gravid i løpet av den første syklusen etter at man har sluttet på pillene.

Ettersom kroppen av og til trenger litt tid på å komme inn i sin egen syklus igjen etter p-pillebruk, kan fruktbarheten være forbigående lett nedsatt de aller første månedene etter at man slutter. Men dette er veldig individuelt, og på sikt påvirker ikke p-pillebruk fruktbarheten til kvinnen i det hele tatt.

Myte 10:

Dersom mensen uteblir, er jeg mest sannsynlig gravid

Dersom menstruasjonen uteblir, behøver det ikke skyldes graviditet.

Det er vanlig å oppleve uregelmessigheter i menstruasjonssyklusen, og uteblitt menstruasjon kan for eksempel skyldes manglende eggløsning, hormonforstyrrelser, vektnedgang, stress eller annen sterk fysisk eller psykisk påkjenning.

Imidlertid er graviditet selvfølgelig også en mulig årsak, og derfor bør du ta en graviditetstest dersom du går flere dager over forventet menstruasjonsdag.

Dersom graviditetstesten er negativ og menstruasjonen fortsatt uteblir, bør du gå til lege eller gynekolog for å få undersøkt hva årsaken kan være.

Myte 11:

"Det er vanlig å få blodpropp av p-piller"

Det er svært få som får blodpropp av p-piller. Dette skjer hos ca 6-12 av 10 000 kvinner som bruker p-piller hvert år sammenlignet med 2 av 10 000 kvinner som ikke bruker p-piller.

Det finnes mange ting som gir større risikoøkning for blodpropp enn p-piller, blant annet røyking, hjerte-karsykdom og graviditet.

Dette er årsaken til at det stilles kontrollspørsmål og måles blodtrykk før man starter på p-piller, for å sikre at den samlede risikoen for blodpropp ikke blir for stor.

Myte 12:

Blør jeg utenom mensen, er noe sannsynligvis galt

Uregelmessige blødninger er vanlig både blant kvinner som bruker p-piller og kvinner som ikke bruker prevensjon. Oftest er årsaken helt ufarlig.

Hos kvinner som bruker p-piller er uregelmessige blødninger ofte en bivirkning av p-pillene.

Andre mulige årsaker både hos p-pillebrukere og andre kvinner kan være for eksempel polypper, muskelknuter, underlivsinfeksjon (for eksempel klamydia), endometriose, koagulasjonsforstyrrelse, hormonforstyrrelser, celleforandringer/kreft mm. Dersom problemet vedvarer, bør du oppsøke lege eller gynekolog for å finne årsaken.

Usikker på om du bruker riktig p-piller for deg?

Kilder: Norsk Elektronisk Legehåndbok, RELIS, Cochrane Library, UpToDate, WHO, NHI, Sex og Samfunn, Felleskatalogen

Lyst til å lære mer?

Prevensjon

Blodtrykksmåling

Dersom du skal bruke p-sprøyte eller ett av kombinasjonspreparatene p-piller, p-ring eller p-plaster må blodtrykket måles før du starter på preparatet. Dette er for din egen sikkerhet, og uten ekstra kostnad på enkelte apotek.

Les merLesetid: 2 minutter