Prevensjon

Alt om angrepillen (nødprevensjon)

Oops. Sprakk kondomet? Har du glemt å ta pilla til riktig tid eller hoppet av i svingen? Er det sjans for at du kan ha blitt uønsket gravid? Du er ikke alene om å sitte med en slik bekymring langt opp i halsen. Les om nødprevensjon, også kalt angrepillen.

Av Andrea BirketvedtMedisinsk ansvarlig lege hos Maja

Heldigvis finnes det løsninger hvis man er tidlig nok ute. Her må man handle raskt, og vi har laget en enkel guide for deg som sitter i denne klemma. Her finner du nesten alt du måtte lure på om nødprevensjon, og har du enda flere spørsmål er våre videoleger tilgjengelige for rådgivning, informasjon og støtte.

Det finnes tre ulike typer nødprevensjon på markedet. To av dem er hormonbasert (angrepillene EllaOne og Norlevo) og den tredje er innsettelse av kobberspiral.

Først litt generelt om angrepillen (EllaOne eller Norlevo)

Angrepillen fungerer ved å utsette/hindre eggløsningen, slik at den blir noen dager forsinket. For å ha effekt bør den tas så tidlig som mulig etter ubeskyttet samleie.

Ellaone kan man ta 5 dager etter ubeskyttet samleie, mens Norlevo kan man ta 3 dager i etterkant. Angrepillen er ikke like effektiv som regelmessig bruk av p-piller og skal ikke brukes som en erstatning for p-piller eller kondom. Det beskytter heller ikke mot seksuelt overførbare sykdommer. Man kan få kjøpt begge på apoteket uten resept og det er ingen aldersgrense. Noen butikker og bensinstasjoner selger også angrepille, men her er det 18 års grense.

Er det vanlig å få bivirkninger av disse pillene?

Noen bivirkninger kan forekomme. Man kan oppleve kvalme, magesmerter, hodepine eller ømme bryster. Blødningsforstyrrelser kan oppstå, og noen opplever også at menstruasjonen kommer før eller senere eller senere enn normalt.

PS! Hvis du kaster opp i løpet av de 3 første timene etter du har tatt pillen, bør en ny tablett tas.

Hva bør jeg gjøre etter at jeg har tatt angrepillen?

For sikkerhets skyld bør du ta en graviditetstest 3 uker etter det aktuelle samleiet. Denne kan du kjøpe på apoteket eller matbutikker. Dette anbefales fordi angrepillen ikke er 100% sikker da det er et par dager (rett etter eggløsning) i syklusen hvor angrepillen ikke vil ha noe effekt.

Hvis du har hatt ubeskyttet samleie med en ny partner, er det også lurt å ta en test for seksuelt overførbare infeksjoner.

Husk at det er lurt å bruke prevensjon hvis du ikke bruker dette, ikke ønsker graviditet og har regelmessig ubeskyttet samleie. Er du usikker på hvilken prevensjon som passer deg best? Ta gjerne en titt på våre sider og husk at våre leger gjør individuelle vurderinger for å finne riktig prevensjon for deg.

Mer informasjon om de to ulike angrepillene


Preparatnavn : Ellaone

Virkestoff: Ulipristalacetat 30 mg.

Pris : ca. 300 kr.

Bruksveiledning: Består av 1 tablett som tas med et glass vann, med eller uten mat. Tas inntil 5 dager etter samleie og kjøpes reseptfritt.  Ved behandling innen 24 timer etter ubeskyttet samleie reduserer du risiko for graviditet med 2/3, innen 72 timer er risiko for graviditet halvert.

Etter bruk: Det er anbefalt å ta en graviditetstest 3 uker etter det aktuelle samleie. Test for seksuelt overførbar sykdom anbefales dersom du har hatt ubeskyttet samleie med ny partner.

EllaOne skal brukes maks en gang per menstruasjonssyklus. Dersom det skulle bli behov for ny nødprevensjon innen samme menstruasjonssyklus burde man velge kobberspiral.

Bivirkninger: Kvalme, magesmerter, hodepine eller ømme bryster. Blødningsforstyrrelser kan oppstå, og noen opplever også at menstruasjonen kommer før eller senere eller senere enn normalt.


Bruker du p-piller regelmessig? Da bør du lese mer her:

Hvis du allerede bruker p-piller regelmessig men har glemt dette, skal du ikke bruke hormonell prevensjon de første 5 dagene etter du har tatt Ellaone. Dette reduserer effekten av Ellaone og kan føre til uønsket graviditet.

Se oversikten over bruk av prevensjon sammen med Ellaone her:

Preparatnavn : Norlevo

Virkestoff: Levonorgestrel 1,5 mg

Pris : ca. 220 kr

Bruksveiledning: Består av 1 tablett som tas med et glass vann, med eller uten mat. Tas inntil 5 dager etter samleie og kjøpes reseptfritt.

Etter bruk: Det er anbefalt å ta en graviditetstest 3 uker etter det aktuelle samleiet. Test for seksuelt overførbar sykdom anbefales dersom du har hatt ubeskyttet samleie med ny partner.

Norlevo skal brukes maks en gang per menstruasjonssyklus. Dersom det skulle bli behov for ny nødprevensjon innen samme menstruasjonssyklus burde man velge kobberspiral.

Bivirkninger: Kvalme, magesmerter, hodepine eller ømme bryster. Blødningsforstyrrelser kan oppstå, og noen opplever også at menstruasjonen kommer før eller senere eller senere enn normalt.

Etter man har tatt Norlevo kan man i motsetning til EllaOne, starte opp med prevensjonsmiddel med en gang. Det er likevel viktig å bruke tilleggsprevensjon som kondom i noen dager etter man har tatt Norlevo.

Se oversikten over bruk av prevensjon sammen med Norlevo her:

Er det farlig å bruke angrepille hyppig?

Det er ikke forsket på om langsiktig bruk av angrepille kan være skadelig for kroppen, men det antas at risikoen for graviditet vil være høyere da en angrepille ikke har like bra beskyttelse mot graviditet som andre prevensjonsmidler. Bruker du over anbefalingen av angrepillen Norlevo kan kroppen få en uønsket høy hormondose og du vil oppleve syklusforstyrrelser.

Hvordan fungerer det tredje alternativet, kobberspiral?

Innsetting av en kobberspiral som nødprevensjon kan benyttes opptil 5 dager etter ubeskyttet samleie. Dette er den sikreste metoden for nødprevensjon, og et godt alternativ i situasjoner hvor det er svært viktig å unngå svangerskap.

Kobberspiral er et langtidsvirkende prevensjonsmiddel, som man kan bruke opptil 5 år etter innsettelse. Kobberspiral må settes inn av trent personell og det er viktig at man utelukker seksuelt overførbar sykdom og graviditet før innsettelse. Hvis det er aktuelt med innsetting av kobberspiral bør du kontakte lege raskt for å få veiledning og time for dette.

Viktige spørsmål før du trykker deg videre på bloggen:

  • Er du allerede gravid? Angrepillene vil ikke kunne avbryte en allerede påbegynt graviditet. Dersom du har spørsmål om uønsket graviditet, les her.

Skrevet av: Andrea Birketvedt
Redigert av: Mariann Hæstad

https://emetodebok.no/kapittel/prevensjonsmidler/

https://www.felleskatalogen.no/medisin/ellaone-hra-pharma-558521

https://www.felleskatalogen.no/medisin/norlevo-hra-pharma-562091

https://legehandboka.no/handboken/kliniske-kapitler/gynekologi/pasientinformasjon/prevensjon/nodprevensjon/


Lyst til å lære mer?

Prevensjon

Prevensjon uten hormoner

Det er ikke så rart å bli litt nervøs når du scroller gjennom maurtuen av bivirkninger som er ramset opp i vedlegget på diverse prevensjonsmidler. Heldigvis er det få som opplever de alvorlige bivirkningene. Men hva finnes av helt hormonfri prevensjon?

Les merLesetid: 2 minutter