Prevensjon

Blødninger på p-stav?

Mange kvinner kan oppleve blødninger når de setter inn p-stav. Hos de aller fleste stabiliseres eller forsvinner blødningen etter hvert, men noen kan trenge litt ekstra hjelp i form av en "kur".

Av Andrea BirketvedtMedisinsk ansvarlig lege hos Maja

Hva er p-stav?

Det er ikke uten grunn at antall kvinner som bruker P-stav har økt de siste årene.

P-staven er det prevensjonsmiddelet som gir best beskyttelse mot graviditet, og beskyttelsen varer i tre år. Staven plasseres under huden og inneholder kun progesteron (samme hormon som finnes i mini-piller). Det betyr at den ikke gir økt risiko for alvorlige bivirkninger som blodpropp.

Selv om p-stav er praktisk og gir langvarig beskyttelse, kan den føre til uforutsigbare blødningsmønstre, noe som er en av de vanligste årsakene til at kvinner velger å fjerne den.

Hvor vanlig er blødninger ved bruk av p-stav?

Blødningsforstyrrelser er en kjent bivirkning ved bruk av p-stav. Dette er faktisk en av de vanligste årsakene til at noen velger å slutte på p-stav (eller også hormonspiral), og heller velger annen prevensjon. Det er ganske vanlig å oppleve uregelmessige småblødninger den første tiden med p-stav og hormonspiral. Man antar at ca. 1 av 3 kvinner opplever det de første tre månedene. Etter dette pleier det som regel å stabilisere seg og menstruasjonen kan bortfalle.

Blødningene kan variere i intensitet og varighet. Noen opplever:

- Sporadiske småblødninger (spotting)

- Hyppigere eller lengre blødninger

- Uregelmessige blødninger som varierer over tid

- Ingen blødning i det hele tatt

Går blødningene over av seg selv?

Hos noen stabiliserer blødningene seg etter 3–6 måneder, men for andre kan de vedvare gjennom hele brukstiden. Det er vanskelig å forutsi hvem som vil få vedvarende blødningsforstyrrelser, og dessverre finnes det ingen enkel måte å forutse hvordan kroppen vil reagere på p-staven.

Selv om slike blødninger kan være helt ufarlige er det alltid viktig å utelukke andre årsaker til uregelmessige blødninger. I noen tilfeller kan for eksempel klamydiainfeksjon gi uregelmessige blødninger. Det er også viktig å følge livmorhalsprogrammet med celleprøve når man får innkallelse til dette.

Kan man bruke p-piller for å stabilisere blødningene?

Ja, hvis man opplever blødningene som svært plagsomme og har utelukket andre årsaker til dette kan man rådføre seg med legen og få hjelp. En strategi for å regulere blødningsforstyrrelser er å bruke en kombinasjonsp-pille som Microgynon i en kortere periode. Microgynon inneholder både østrogen og gestagen og kan bidra til å stabilisere slimhinnen i livmoren, noe som kan redusere uregelmessige blødninger.

Det som skjer med kroppen under denne kuren er at livmorslimhinnen bygges opp under påvirkning av østrogen. De fleste mister derfor blødningene etter en slik behandling. En slik kur varer i tre måneder.

Hvis man fremdeles er plaget med uregelmessige blødninger etter tre måneder med Microgynon-kur bør man ta kontakt med legen igjen. Hos noen kan det i så fall være aktuelt å bytte til annen prevensjon. Hvis du fyller ut skjema hos oss må du huske å krysse av på at du allerede bruker prevensjon 👩🏼‍⚕️

Når bør du oppsøke lege?

Selv om uregelmessige blødninger kan være ufarlige, er det enkelte situasjoner der du bør kontakte lege:

  • Vedvarende kraftige blødninger som påvirker hverdagen din eller kan føre til jernmangel
  • Vedvarende blødninger etter 6 måneder, særlig hvis de er plagsomme
  • Blødninger etter samleie eller andre uvanlige blødninger som ikke kan forklares med p-staven
  • Smerter i underlivet eller andre symptomer som bekymrer deg
  • Mistanke om graviditet, selv om det er sjeldent med p-stav

https://www.felleskatalogen.no
https://legehandboka.no/
https://www.emetodebok.no
https://relis.no

Lyst til å lære mer?

Prevensjon

Prevensjon uten hormoner

Det er ikke så rart å bli litt nervøs når du scroller gjennom maurtuen av bivirkninger som er ramset opp i vedlegget på diverse prevensjonsmidler. Heldigvis er det få som opplever de alvorlige bivirkningene. Men hva finnes av helt hormonfri prevensjon?

Les merLesetid: 2 minutter