Prevensjon

Hvilken prevensjon kan passe for meg?

Er du plaget av kraftige menssmerter? Eller vil du starte på prevensjonsmiddel når du ammer? Vi har samlet ulike problemstillinger som ofte kommer opp når jenter skal velge prevensjonsmidler.

Av Dafina Demiri Lege hos Maja

Det er utrolig viktig for oss at jenter er godt informert og får tilpasset prevensjonsmiddelet til sin kropp og sine preferanser. Det vil alltid bli tatt en grundig og individuell vurdering, da det er mange faktorer som spiller inn i valget av prevensjon. Kjenner du deg igjen i noen av disse problemstillingene?

Jeg er redd for blodpropp, hva burde jeg bruke av prevensjon?

Dersom du er engstelig for, eller har risikofaktorer for blodpropp, er det visse preparater du burde unngå. Kombinasjonspreparater slik som p-piller, p-ring og p-plaster øker risikoen for blodpropp og skal ikke brukes dersom man har risikofaktorer for blodpropp. Gestagenpreparater slik som p-stav, hormonspiral, minipille og gestagen p-pille vil ikke øke risikoen for blodpropp og kan brukes av de fleste. Les mer om p-piller og blodpropp her.

Jeg vil ha prevensjon som virker mot kviser

Da kan alternativene for eksempel være kombinasjonspillene Yasminelle, Yaz eller Yasmin som inneholder drospirenon. Drospirenon har en “anti-androgen” effekt som kan gi mindre akne. De som ikke kan bruke kombinasjonspreparater, kan prøve Slinda, som også inneholder drospirenon. Les om aknebehandling her.

Jeg vil “miste mensen” helt - hva bør jeg bruke?

Gestagenpreparater i form av p-piller (eks.Cerazette), p-stav, p-sprøyte og hormonspiral kan gjøre at man mister mensen helt under langvarig bruk. Dette er helt normalt og skjer fordi livmorslimhinnen blir tynnere på grunn av gestagenet.

Jeg vil ha mulighet til å hoppe over mensen, hvilken prevensjon er best?

Når det kommer til å hoppe over mensen så tenker man som oftest på kombinasjonspreparater. Når man bruker kombinasjonspreparater slik som p-piller, p-ring eller p-plaster har man som regel en 7 dagers pause for hver 21 dager man bruker preparatet. I den pausen tar man enten sukkerpiller eller ingenting i 7 dager. Det er mulig å hoppe over disse pausene ved å starte direkte på nytt brett, ny ring eller plaster.

Ved kontinuerlig bruk er det vanlig med gjennombruddsblødninger eller spotting. Hvis blødningene oppleves som plagsomme, anbefales det å legge inn en pause (4-7 dager) når man begynner å blø slik at blødningen stopper igjen.

Jeg vil ha prevensjon som ikke påvirker psyken

Hormonene i prevensjonsmidler kan påvirke psyken. Dessverre er psykiske bivirkninger, slik som humørsvingninger kjente. Dersom du opplever slike bivirkninger med for eksempel Loette (som inneholder levonorgestrel og etinyløstradiol), kan det være lurt å prøve en prevensjon som har en annen sammensetning, slik som Cerazette (som inneholder desogestrel). Kobberspiral og kondom er prevensjonsmidler som ikke påvirker psyken og kan derfor være et bedre alternativ for noen.

Jeg vil ha prevensjon som ikke koster for mye

På lang sikt vil det mest lønnsomme være å ha spiral eller p-stav. Av p-piller vil Microgynon eller Oralcon være billigste.

Vi har laget en oversikt over estimert pris på de ulike prevensjonsmidlene.

Hvilken prevensjon har minst mulig bivirkninger?

Alle legemidler kan gi bivirkninger, men det betyr ikke at alle som bruker et legemiddel får bivirkninger. Det er vanskelig å forutsi hvem som vil oppleve bivirkninger av prevensjonsmidler. Man må rett og slett prøve seg for å finne ut hvilken prevensjon passer en best.

Gestagenpreparater, slik som hormonspiral, p-stav og gestagenpiller, inneholder ikke østrogen og kan brukes av de fleste ettersom de ikke gir økt risiko for blodpropp eller hjerte- og karsykdommer (unntak p-sprøyte), som er alvorlige bivirkninger.

Dersom man reagerer på hormonholdige prevensjonsmidler kan kobberspiral eller kondom være et godt alternativ ettersom de ikke har hormonelle bivirkninger.

Jeg vil ha langtidsvirkende prevensjon

Langtidsvirkende prevensjonsmidler er et godt alternativ for deg som ikke ønsker å huske å ta pilla hver dag eller ønsker noe som varer lenge.

Det finnes to forskjellige typer langtidsvirkende prevensjonsmidler; P-stav og spiral.

P-stav gir beskyttelse mot graviditet i 3 år, mens hormonspiral gir beskyttelse mot graviditet i 3-6 år (avhengig av type). Kobberspiral er et hormonfritt prevensjonsmiddel og gir beskyttelse mot graviditet i opptil 5 år.

Jeg vil slippe å huske pilla hver dag

Er du en som sliter med å huske å ta pilla hver dag? Heldigvis finnes det flere alternativer for deg.

  • P-plaster: Skiftes ukentlig.
  • P-ring: Settes inn i skjeden, og tas ut etter 3 uker.
  • P-sprøyte: Ny sprøyte tas hver 3. måned
  • P-stav: Varer i 3 år.
  • Hormonspiral: Varer i 3-6 år, avhengig av hvilken hormonspiral man velger.
  • Kobberspiral: Varer i 5 år.

Hva er anbefalt prevensjon for meg som over 35 år?

Kombinasjonspreparater slik som p-piller, p-ring og p-plaster gir økt risiko for blodpropp og hjerte-karsykdom. Denne risikoen øker med alderen. Dersom man ikke har andre tilleggs risikoer kan man fortsatt bruke kombinasjonspreparater, men det anbefales å heller prøve gestagenpreparater som er et tryggere alternativ.

Jeg vil ha prevensjon som gir mindre hodepine/migrene

Hodepine og migrene er kjente bivirkninger av så si alle prevensjonsmidler. Når det gjelder hodepine så vil det i mange tilfeller forsvinne etterhvert. Dersom du opplever disse hodepinene som svært plagsomme eller hvis de ikke forsvinner etter 3 måneder kan det være lurt å bytte preparat.

Hvis du opplever migrene ved oppstart av et prevensjonsmiddel skal du slutte med prevensjonsmiddelet med en gang. Du kan kontakte lege dersom du ønsker forslag til et annet prevensjonsmiddel.

Personer som har migrene med aura eller er 35 år og har migrene uten aura skal ikke bruke kombinasjonspreparater slik som p-piller (for eksempel Loette), p-ring eller p-plaster. Dette er fordi kombinasjonspreparater gir økt risiko for hjerneslag. Denne risikoen øker med alderen. I tillegg kan de forverre din migrene.

Les mer om prevensjon og migrene her.

Jeg ammer. Hvilken prevensjon passer meg?

Gestagenpreparater (prevensjonsmidler som ikke inneholder østrogen) er anbefalt fremfor kombinasjonspreparater (med østrogen) for kvinner som ammer. Hovedårsaken er at at østrogener kan redusere melkeproduksjonen, i tillegg til at små mengder steroid går over i morsmelk.

Eksempler på gestagenpreparater er blant annet gestagenpiller (som Cerazette og Slinda), p-stav eller hormonspiral. Dersom man likevel ønsker å bruke et kombinasjonspreparat er et lavdosert preparat foretrukket. Eksempler på dette er p-pillen Loette.

Jeg ønsker prevensjon mot menstruasjonssmerter

Sterke menssmerter kommer av at det produseres store mengder prostaglandiner i slimhinnene ved menstruasjon. Dette er signalstoffer som gjør at livmoren trekker seg sammen. P-piller som undertrykker eggløsning vil også kunne hemme dannelsen av prostaglandiner. Dette kan for eksempel være kombinasjonspreparater eller p-sprøyte.

Hvilken prevensjon er best ved PCOS?

Ved PCOS er kombinasjons-p-piller førstevalg som prevensjonsmiddel dersom det ikke foreligger kontraindikasjoner for dette. Dette er fordi du ved PCOS ofte har et økt nivå av mannlige hormoner. Kombinasjonspiller har derfor en antiandrogen effekt, slik at dette hormonnivået blir litt redusert. Dette kan føre til at plager som økt hårvekst, akne og uregelmessige blødninger kan stabiliseres. Et eksempel kan være Yasminelle/Yasmin som er blant p-pillene som regnes som mest gunstig med tanke på akne og uren hud.

Les mer om PCOS her.


Jeg planlegger graviditet om et år. Er det noe preparat jeg bør unngå?

Vanligvis kan det ta rundt 2-3 uker etter at man slutter med hormonell prevensjonsmiddel før man får sin første eggløsning. Det eneste unntaket er p-sprøyte. Siden p-sprøyte er en depotinjeksjon, er det ikke uvanlig at det for kvinner som har brukt p-sprøyte i lengre tid vil ta opp til 12 måneder før hun får sin første eggløsning.

Jeg har ingen preferanser, annet enn å unngå graviditet!

P-stav regnes som det preparatet som gir best beskyttelse mot graviditet. Det er lite sjans for brukerfeil (som å glemme pilla, utstøting av spiral etc.). Derfor kan p-stav være er godt alternativ hvis man ønsker det sikreste preparatet, og ikke har noen spesielle preferanser.

Kilder:
NHI.no
NEL.no
Emetodebok.no

Lyst til å lære mer?

Prevensjon

Prevensjon uten hormoner

Det er ikke så rart å bli litt nervøs når du scroller gjennom maurtuen av bivirkninger som er ramset opp i vedlegget på diverse prevensjonsmidler. Heldigvis er det få som opplever de alvorlige bivirkningene. Men hva finnes av helt hormonfri prevensjon?

Les merLesetid: 2 minutter