Prevensjon

Prevensjon for menn: skulle du ønske at det var han som tok p-pillene?

For at prevensjon til menn skal bli et faktum, må også etterspørselen være større. Flere preparater er angivelig klare for produksjon dersom legemiddelfirmaene kjøper dem opp. Vil menn bruke det? Eller kanskje viktigere: vil kvinner tørre å la være?

Av Mariann HæstadSykepleier hos Maja

Hvorfor tar det så lang tid å utvikle prevensjon for menn?

Helt siden 1970-tallet har det blitt forsket på prevensjon for menn, uten at det er blitt lansert noen preparater. Hos kvinner kan graviditet bare skje en kort periode av syklusen. Menn derimot, produserer rundt 1000 spermier i sekundet, hver dag, hele måneden. Hensikten blir da å forsøke å hemme den store produksjonen av sædceller, men det er også viktig at det er reversibelt.

De to prevensjonsmidlene som finnes for menn per nå er kondom og sterilisering. Utover dette er det utforsket på ulike prevensjonsmetoder, både piller, p-stav, ultralyd og gel som kan hemme spermieproduksjonen. Felles for alle studiene vi har undersøkt, er mangelen på interesse fra legemiddelfirmaene. Når skal de komme på banen?

Nylig ble det publisert en forskningsartikkel med svært gode resultater: de har klart å produsere effektive hormonfrie p-piller for menn! Pillene påvirket produksjon og kvalitet på sædcellene, som ga 99% beskyttelse mot befruktning etter 4 uker. Evnen til å reprodusere seg var tilbake til normalen igjen omtrent 4-6 uker etter prevensjonsslutt (obs. forskningen er foreløpig kun gjort på mus).

Det finnes faktisk allerede ulike metoder og prevensjonsmidler som menn kan bruke for å unngå å befrukte det motsatte kjønn. Vi skal ramse opp de vi har funnet!

1. Avstå fra vaginal penetrering

En innertier i å unngå uønsket graviditet er jo å utøve andre seksuelle aktiviteter enn penetrering i skjeden. Her kan oralsex, analsex og masturbering være alternativer.

2. Trekke seg ut før ejakulasjon

Det å trekke penis ut fra skjeden like før ejakulasjon gir en 80% sikkerhet mot graviditet. Årsaken til at det ikke er 100% er at det lekke sædceller ut i det som kalles “precum” under samleiet. I studier har det vist seg at 17-37% menn har levende sædceller i sitt precum. Et tips er å tisse før samleiet, som kan hjelpe til med å skylle ut sædceller som ligger i uretra.

3. Kondom

En kondom er selvfølgelig førstevalget for menn når det kommer til å beskytte seg for uønsket graviditet og kjønnssykdommer. Den vil være veldig sikker ved korrekt bruk, men det skjer dessverre ofte uhell og brukerfeil. Kondom er også det eneste prevensjonsmiddelet som i tillegg beskytter mot kjønnssykdommer.

4. P- piller for menn

P-piller med hormoner virker ved å hemme produksjonen av sædceller. Ved å tilføre testosteron i kombinasjon med progestogen, vil kroppens naturlige produksjon av spermier hemmes. Med tilførsel av hormon vil en ikke kunne påvirke sædcellene som allerede er modnet. Da spermatogenesen tar rundt 72 dager, vil det også ta 2-3 måneder før mannen har full beskyttelse. Det tar også noen måneder før spermproduksjonen er tilbake for normalt etter seponering. Ulempen med hormonell prevensjon er at det har vist seg å være etniske ulikheter på hvor god effekt preparatet gir hos menn. Heldigvis er det, som nevnt tidligere, pågående og lovende studier som omfatter hormonfri prevensjon for menn. Eksempler på p-piller for menn som er under utvikling er 11-beta-MNTDC, DMAU og YCT529.

5. P-sprøyte for menn

Totalt 266 menn deltok i en ny studie av p-sprøyter for menn, og ett år senere hadde kun fire av deres partnere blitt gravide. Dette tilsvarer en effekt på 96 prosent. Andre studier viser en effekt på 99%. Til sammenligning er p-pilla 99 prosent sikker. P-sprøyten virker ved at testiklene slutter å produsere testosteron når det tilføres utenfra, dermed blir det heller ikke produsert sædceller.

6. P-salve for menn

Mannen skal smøre seg med geleen fra skuldrene og nedover overarmene en gang om dagen. Geleen består av en kombinasjon av hormoner som hemmer spermieproduksjonen, slik at mannen ikke kan gjøre kvinnen gravid. Om vi heller kan ta prevensjon via huden, kan dosen reduseres. Den blir like effektiv, men risikoen for bivirkninger blir lavere. De ser for seg at salven kommer på markedet i løpet av 5- 10 år men det er avhengig av at et legemiddelfirma kjøper opp produktet.

7. Ultralydapparat for menn

Det er blitt forsket på bruk av ultralyd for å midlertidig stoppe sædproduksjonen. Apparatet heter Coso, og vil gi en preventiv effekt ca. 2 uker etter første bruk. Apparatet fylles med vann og varmes opp elektronisk, før testiklene dyppes i den i noen minutter. Det antas at spermiene er helt tilbake til normalen senest 6 måneder etter avsluttet behandling.

8. Blokkering av sædlederne

I sædlederne transporteres spermiene ut penis og inn i skjeden ved ejakulasjon. ADAM og Vasalgel er eksempler på gel som blir injisert i sædlederen og blokkerer videre transport. Spermiene vil bli brutt ned og absorbert i sædlederen, men sædvæsken kommer fortsatt ut som utløsning og vil føles som normalt. Etter brukstiden som er på omtrent et år, vil blokkeringen med ADAM oppløses og spermiene passere som normalt. For Vasalgel må det injiseres et oppløsende stoff ved avslutning, i forsøket på dyr fungerte spermiene og befruktning som normalt etterfølgende. Det er dessverre ikke forsket nok på mennesker til å være sikre på at reproduksjonen vil fungere som normalt etterpå.

9. Sterilisering av menn

Per i dag er sterilisering den sikreste måten for en mann å unngå uønsket graviditet. Inngrepet er lite omfattende og vesentlig billigere enn sterilisering av kvinner. Mannen får lokalbedøvelse og kan reise hjem samme dag. Etter steriliseringen må mannen unngå ejakulasjon i 7 dager samt bruke kondom i ca. 3 måneder før det blir bekreftet at han er steril. Metoden er ikke 100% sikker, da det i sjeldne tilfeller kan dannes en ny kanal dersom steriliseringen ikke ble utført helt korrekt. Omtrent 0.05% har i ettertid oppnådd uønsket graviditet. Dersom du angrer på steriliseringen er det mulig å forsøke å sy sammen sædlederne igjen. Befruktning i ettertid fungerer hos rundt 50%, så risikoen må tas i betraktning før inngrepet.

Lyst til å lære mer?

Prevensjon

Prevensjon uten hormoner

Det er ikke så rart å bli litt nervøs når du scroller gjennom maurtuen av bivirkninger som er ramset opp i vedlegget på diverse prevensjonsmidler. Heldigvis er det få som opplever de alvorlige bivirkningene. Men hva finnes av helt hormonfri prevensjon?

Les merLesetid: 2 minutter