Prevensjon

Slinda: en ny gestagen-pille på markedet

Les mer om den nye gestagen-pillen Slinda.

Av Andrea BirketvedtMedisinsk ansvarlig lege hos Maja

En ny gestagen-pille, Slinda, er tilgjengelig på det norske markedet. Denne pillen er et rent gestagen-preparat som inneholder virkestoffet drospirenon. Drospirenon har både antimineralokortikoid og antiandrogen effekt, som kan gi mindre akne og uønsket hårvekst. Dette preparatet kan være spesielt gunstig for personer med tilstander som PCOS.

Hvordan virker Slinda?

Slinda virker ved å hemme eggløsning, endre slimet i livmorhalsen og kan redusere tykkelsen på livmorslimhinnen. Dette gir en god beskyttelse mot graviditet.

Fordeler med Slinda

  • god beskyttelse mot graviditet ved riktig bruk
  • kan ha god effekt på akne og uønsket hårvekst
  • kan gi bortfall av menstruasjon på sikt
  • lite hormoner og øker ikke risiko for alvorlige bivirkninger som blodpropp og hjerte-karsykdom
  • har vist bedre blødningseffekt enn de tradisjonelle gestagen-pillene (Cerazette)
  • studier har vist at virkestoffet drospirenon kan ha effekt på humørsvingninger og PMS.

Ulemper med Slinda

  • noen kan oppleve litt uregelmessige blødninger i begynnelsen
  • må tas til samme tid hver dag
  • gir ikke mulighet for å regulere eller hoppe over menstruasjonen, slik østrogenholdig prevensjon kan gjøre
  • rapporterte bivirkninger er omtrent de samme som for andre gestagen-preparater
  • litt dyrere enn tradisjonelle p-piller

Hvordan bruker du Slinda?

Slinda inneholder 24 aktive og 4 inaktive piller (uten hormoner). De inaktive pillene er grønnfarget, slik at det enkelt å følge med på hvilken pille du skal ta og når.

De hvite, aktive pillene inneholder samme mengde og sammensetning av hormoner, til tross for at det kan være litt forvirrende beskrevet i preparatomtalen.

Når du tar de grønne hormonfrie pillene kan du oppleve en liten blødning, ofte mindre enn en menstruasjonsblødning. Det er mulig å hoppe over de grønne pillene hvis du ikke ønsker denne blødningen, men noen kan oppleve litt endret blødning etterpå.

Hvis du ikke allerede bruker hormonell prevensjon: start med Slinda på første menstruasjonsdag i ny syklus. Da vil du være beskyttet med en gang.

Hvis du starter utenom dette må du bruke tilleggsprevensjon de første 7 dagene.

Hoppe over mensen med Slinda?

Slinda gir ikke mulighet for å regulere mensen på samme måte som kombinasjonspreparater gjør, men noen kan oppleve at menstruasjonen uteblir over tid. Den vil imidlertid komme tilbake hvis du slutter å ta pillene.

Mange opplever en liten blødning når man tar de 4 grønne hormonfrie pillene. Det er ikke farlig å hoppe over de grønne pillene for å unngå denne blødningen, men det kan føre til endrede blødninger senere.

Glemt Slinda p-pille

Slinda skal tas til omtrent samme tid hver dag.

Hvis du glemmer en pille, skal du ta den så snart som mulig, men innen 24 timer, for å opprettholde beskyttelsen mot graviditet.

Hvis du glemmer to eller flere piller, skal du ta den siste glemte pillen så snart som mulig, og du må bruke tilleggsprevensjon (for eksempel kondom) i 2 dager for å være beskyttet mot graviditet.

Slinda er et godt alternativ for:

  • De som ikke kan eller ønsker å bruke østrogenholdig prevensjon, spesielt ved høyt blodtrykk, migrene med aura eller økt risiko for blodpropp
  • De som opplever blødningsplager med andre gestagen-piller som Cerazette eller Conludag
  • De som ammer

Snakk med legen for å se om Slinda kan være et passende alternativ for deg.

Bivirkninger av Slinda

Mulige bivirkninger av Slinda er lik som for andre gestagen-preparater.

Dette kan være gi uregelmessige blødninger, særlig de første månedene. Hodepine, kvalme, endret sexlyst, humørsvingninger og kviser er rapportert som vanlige bivirkninger.

Husk at alle kropper er forskjellige, og man reagerer ulikt på medisiner og prevensjonsmidler. De fleste bivirkninger går over i løpet av de første 3 månedene etter oppstart.


Kilder:
Relis.no
Felleskatalogen.no
Journals.plos.org
Slynd.com

Exeltis userguide

Lyst til å lære mer?

Prevensjon

Prevensjon uten hormoner

Det er ikke så rart å bli litt nervøs når du scroller gjennom maurtuen av bivirkninger som er ramset opp i vedlegget på diverse prevensjonsmidler. Heldigvis er det få som opplever de alvorlige bivirkningene. Men hva finnes av helt hormonfri prevensjon?

Les merLesetid: 2 minutter