Seksualhelse

Guide ved seksuelle overgrep

Føler du at du har blitt utsatt for et seksuelt overgrep, eller kjenner noen som har det? Når en grense krysses, du ikke har samtykket, du blir overfalt eller du ikke blir hørt når du sier nei. Da har vi samlet litt informasjon til deg her.

Av Mariann HæstadSykepleier hos Maja

Seksuelle handlinger skal alltid være frivillige

Et seksuelt overgrep defineres som et bredt spekter med ulike uønskede seksuelle handlinger som personen ikke har gitt eller er i stand til å samtykke til. Faktisk så har 34% av kvinner opplevd seksuelle overgrep i løpet av livet, og hele 9% oppga å ha vært utsatt for voldtekt.

Rundt 43% av alle overgrep har skjedd i forbindelse med en fest hvor det oftest er involvert rusmidler og alkohol. Mange syns derfor også at det er vanskelig å anmelde hvis de selv har vært beruset. Husk at ingen kan utføre seksuelle handlinger med deg når du er overstadig beruset og ute av stand til å samtykke. Du skal aldri ta på deg skylden for at noe slikt blir begått.

Hvordan går du frem hvis du er utsatt for et overgrep?

Ikke alle har lyst til å anmelde eller si fra om en ubehagelig hendelse. Det er derimot veldig viktig for den psykiske ettervirkningen at hendelsen blir bearbeidet sammen med noen du er trygg på. For Maja er det viktig å ha tilgjengelig informasjon om dette temaet i tilfelle noen av dere som bestiller test for seksuelt overførbare sykdommer sitter hjemme med en vond klump i magen. Her er noen punkter om hvordan du kan gå frem.

1. Praktiske råd dersom det nettopp har skjedd: Ring 112 dersom du er i fare. Oppsøk hjelp med en gang. Helst ikke gå på toalettet, dusj eller skift klær. Velger du å skifte- ta med deg klærne som bevismateriale.

2. Rask helsehjelp kan være avgjørende, både for akutt psykisk helsehjelp og for en mulig anmeldelse. Sporsikring er grunnleggende i dommen av en gjerningsmann/kvinne. For noen er sjokket stort og det vil ta tid før en føler seg klar for å anmelde eller oppsøke hjelp. Dette er helt greit, men det er viktig å vite at det blir vanskeligere å samle bevismateriale. Gjerne ring overgrepsmottaket før du kommer slik at du kan bli møtt og det blir mindre skummelt.


Ønsker du å snakke anonymt med noen først kan du ringe 116 006 eller 800 57 000. Dette er en hjelpetelefon for de som opplever vold eller overgrep.



3. Finn ut hvor overgrepsmottaket er i din by. Alle skal ha et telefonnummer du kan nå dem på. Ved å ringe dem kan du også avtale hvor, når og hvordan du skal møte. Liste over kontaktinformasjon finnes lengre nede i artikkelen. Ta gjerne med deg noen du er trygg på som støtte i prosessen. Alle overgrepsmottak har taushetsplikt.


4. Hva vil skje når jeg oppsøker hjelp? På et overgrepsmottak vil de først ha en samtale med deg. Det er viktig at du er en del av prosessen og føler deg sett og hørt. Etter samtalen vil du bli undersøkt hvis du samtykker til dette. Her kan de ta DNA- prøver, fotobevis. De kan også hjelpe deg med både test for seksuelt overførbare sykdommer, graviditetstest og anmeldelse. Sporsikringen lagres som bevis i tilfelle du ønsker å anmelde med en gang eller ved senere anledning.


5. Tilbudet er gratis og du velger helt selv om du ønsker å anmelde. Du kan også velge bort undersøkelser, alt er opp til deg selv og hva du er komfortabel med.


6. Alle får tilbud om oppfølging dersom det er ønskelig.



Størstedelen av alle voldtektsanmeldelser blir dessverre henlagt i mangel på bevis. Dette er en av årsakene til at det er viktig å dra tidlig for sporsikring dersom det skulle være ønskelig å anmelde på nåværende eller senere tidspunkt. Selv om mange voldtektssaker blir henlagt er det viktig å huske på at du da har gitt personen et større grunnlag for en dom dersom det skulle skje med noen andre. Dette er en av årsakene til at man alltid oppfordres til å anmelde på tross av at det kan ha skjedd for en tid tilbake. Uavhengig av hva du velger skal du ikke sitte med dårlig samvittighet, du skal alltid gjøre det som kjennes riktig for deg selv.

Grunner til å anmelde et overgrep

  • For at gjerningsmannen eller kvinnen skal få fengselsstraff.
  • Fordi overgrep ikke skal godtas.
  • For at du skal klare å bearbeide og komme deg videre fra hendelsen.
  • For at du kan få voldsoffererstatning.
  • Staten dekker kostnadene i en anmeldelse knyttet til overgrep.

Hvor søker du hjelp ved overgrep?

Oslo: Overgrepsmottaket på Oslo legevakt. Storgt 40, 0182 Oslo. Tlf. 23487090. Ved seksuelle overgrep på personer under 14 år skal barnemottaket på Ullevål sykehus kontaktes på 22989140.


Trondheim: Overgrepsmottaket på St. Olavs Hospital. Erling Skjalgssons gt. 2, 7030 Trondheim, tlf. 72571212.


Bergen: Overgrepsmottaket på Bergen legevakt. Solheimsgt. 9, 5058 Bergen. Tlf. 55559950.


Kristiansand: Overgrepsmottaket i Agder, Sørlandet sykehus. Egsveien 100, 4515 Kristiansand. Tlf. 38073400.


Tromsø: Overgrepsmottak på Tromsø legevakt, Sykehusvn. 30, 9019 Tromsø. Tlf. 77628000.


Stavanger: Voldtektsmottaket, Stavanger legevakt. Armauer Hansensvei 30, 4011 Stavanger. Tlf. 90240200.


Ålesund: Overgrepsmottaket, Ålesund. Ålesund lokalmedisinske senter 2, Åsesvingen 16 inngang nord. Generelt legevaktstelefon: 116117.


Drammen: Overgrepsmottaket på Drammen legevakt. Rosenkrantzgt. 17, 3018 Drammen. Tlf. 32254170.


Fredriksstad: Overgrepsmottaket, Fredrikstad kommune. Jens Wilhelmsensgt. 1, 1671 Kråkerøy. Tlf. 47462100.


Øvrige adresser kan du finne her: https://dinutvei.no/alle-hjelpetilbud/

Kilder:

https://bufdir.no/vold/TryggEst/Overgrep/Seksuelle_overgrep/

https://www.politiet.no/rad/voldtekt-og-seksuelle-overgrep/hvor-gar-grensene/

Lyst til å lære mer?

Seksualhelse

Er det vanlig å blø etter samleie?

Det er ikke uvanlig at noen kan oppleve en viss grad av vaginalblødning etter samleie/sex. I de aller fleste tilfeller er dette helt ufarlig og skyldes små rifter og sår i skjeden, men det er likevel noen ting man skal være klar over.

Les merLesetid: 2 minutter