Derfor bør du ta vaksine mot hepatitt A og B
Hepatitt er latin for betennelse i leveren. De virusene som er hovedårsaken til en slik betennelse, er hepatitt A og B. Utenlandsreiser og stikkskader er noen av de vanligste årsakene til vaksinering.
Derfor bør du vaksineres mot hepatitt-A
Hepatitt A er ikke en kronisk tilstand og kan gå over uten behandling.
Viruset skilles ut i avføringen hos smittede og smitter dermed hyppigere blant menn som har sex med menn, eller gjennom kontaminering i land med dårligere hygiene vilkår og høy forekomst av hepatitt A (Afrika, Sør-Amerika, Midtøsten og deler av Asia). Det kan også skje inokulasjonssmitte gjennom sprøytedeling eller håndtering av kontaminerte blodprodukter.
Det regnes med at du er beskyttet i 30-40 år dersom du er fullvaksinert, noe kortere for barn. Dersom du har gjennomgått infeksjonen, vil du være immun resten av livet.
Derfor bør du vaksineres mot Hepatitt-B
Hepatitt B er en kronisk og svært utbredt sykdom på verdensbasis (ca. 40% anses å ha vært smittet). Forekomsten i Norge er derfor høyest blant innvandrere og blant rusmisbrukere.
Hepatitt type B kan smitte gjennom seksuell eller blodkontakt. Det kan derfor også smitte via sprøytedeling og stikkuhell, derfor er vaksinen dekket av arbeidsgiver for arbeidstakere som er utsatt for smitte gjennom utøvelse av sitt yrke. Det er også smittsomt fra mor til barn gjennom svangerskap og fødsel.
Kombinasjonsvaksine mot både hepatitt A+B
Kombinasjonsvaksinen Twinrix ble tilgjengelig i 1999. Innholdet i en dose hepatitt A+B-vaksine tilsvarer en halv dose hepatitt A-vaksine og 1 dose hepatitt B-vaksine. For å bli fullvaksinert mot hepatitt A+B skal du ta tre vaksinedoser over minimum et halvt år. Etter fullvaksinering med 3 doser hepatitt A+B-vaksine varer beskyttelsen i flere tiår.
Hvor kan jeg sette vaksinen?
Vaksinen kan tas ut på valgfritt apotek, og prisen på vaksinen er omtrent 500 kroner. I tillegg til dette tar vanligvis vaksinatøren (apoteket) et beløp på ca. 100-200 kroner for å sette vaksinen. Trykk her for å se oversikt over apotek som kan sette den på deg.
Den kan ellers settes av annet trent helsepersonell, for eksempel fastlegen din.
Er du usikker på om du har vaksinen, eller hvor lenge det er siden du tok den? Informasjon om din vaksinasjonsstatus kan du finne på hjemmesidene til Helsenorge.
Bestill vaksine mot hepatitt A og B
Kilder: FHI og Relis
https://relis.no/sporsmal_og_svar/5-6875?source=relisdb