Vaksine

Hjernehinnebetennelse: Russetiden nærmer seg, husk vaksine!

Visste du at ungdommer, særlig i russetiden, er spesielt utsatt for å bli smittet av meningokokker? Meningokokker kan føre til hjernehinnebetennelse og potensielt bli livstruende for den som blir smittet.

Av Andrea BirketvedtMedisinsk ansvarlig lege hos Maja

Hva er hjernehinnebetennelse?

Meningokokksykdom, også kalt smittsom hjernehinnebetennelse (meningitt på fagspråket, ja, kjært barn har mange navn) skyldes infeksjon av meningokokker. Meningokokker er bakterier som spres med direkte dråpesmitte fra hals og nese fra personer som er bærere av bakterien. Smittsom hjernehinnebetennelse er en akutt og alvorlig infeksjonssykdom som også kan føre til blodforgiftning (meningokokksepsis). Dette kan utvikle seg svært raskt og dødeligheten ligger på omtrent 10%. Heldigvis finnes det flere meningokokkvaksiner.

Hvordan smitter hjernehinnebetennelse?

Friske bærere har bakterien i halsen som del av deres normale bakterieflora, og de vet ikke at de er bærere. Ulike måter bakteriene sprer seg på kan f.eks være drikking av samme flaske, kyssing og aktiv/passiv røyking som går fra munn til munn. Samtidig skriker mange seg hese og såre i halsen på fest og konsert, noe som gjør at bakteriene lettere kan spre seg fra halsen og over til blodet.

Dersom en er utslitt, fryser og er forkjølet, vil kroppen i tillegg ha mindre motstandskraft for å bekjempe denne bakterien.

Hva er symptomene?

Et tegn på hjernehinnebetennelse kan være lysskyhet og nakkestivhet, f.eks at man ikke klarer å legge haken mot brystet. Noen kan også oppleve oppkast, feber og redusert allmenntilstand.

Alvorlig meningokokksykdom kan også gi små blodutredelser under huden. Bloduttredelsene ser ut som små røde eller blårøde prikker/flekker. Senere kan utslettet vokse og bli store, blå felt. For å bekrefte dette kan man prøve å trykke et vanlig, rent drikkeglass mot deler av utslettet og se gjennom glasset. Hvis utslettet ikke forsvinner ved press/drag i huden, kan det være et tegn på blødning, og dermed et tegn på meningokokksykdom. Da skal man ringe lege øyeblikkelig.

Hvem burde vaksineres?

Folkehelseinstituttet anbefaler ungdom mellom 16 – 19 år til å vurdere å vaksinere seg. I Norge gjelder dette spesielt med tanke på russefeiring, men kan også være aktuelt ved deltagelse i aktiviteter med tett samvær med andre ungdommer over en periode. Tett samvær kombinert med festing, deling av flasker og sigaretter, høyt alkoholinntak, aktiv eller passiv røyking og lite søvn kan økt risiko for smitte.

Når burde man ta vaksinen?

Etter gjennomført vaksinasjon tar det ca. to uker før vaksinen gir full beskyttelse. Det anbefales at ungdom som vil vaksinere seg før russefeiring, eller tilsvarende aktivitet med økt risiko for meningokokksykdom utføres i god tid før feiringen begynner.

OBS! Ikke ta vaksinen dersom du har hatt en alvorlig reaksjon på tidligere dose av samme vaksine, har kjent allergi mot noen av innholdsstoffene eller har en akutt infeksjonssykdom med feber over 38 grader.

Hvor lenge varer vaksinen?

Beskyttelsen varer i ca. 5 år (ca. 10 år for Nimenrix). Vaksinasjon tidlig i videregående skole vil gi beskyttelse i russetiden og ved reiser senere i ungdomstiden.

Husk at Maja har samarbeidsapotek kan sette vaksinen på deg for ca. 100-200 kroner.

Trykk her for å se oversikt over apotek som kan sette den på deg.

Kilder: FHI, NEL, Helsenorge
Skrevet av: Jennifer Holt. Godkjent av Andrea Birketvedt

Lyst til å lære mer?

Vaksine

Kort om influensa

Influensa er en virusinfeksjon i luftveiene som smitter via luft, dråpe og kontaktsmitte. I gjennomsnitt vil ca. 5-10 % bli rammet av influensa årlig. Det finnes nye vaksiner for viruset hvert år.

Les merLesetid: 1 minutter