Bruk syklusen som din superkraft
Vi kjenner det alle: dager hvor energien føles på topp, og alt går på skinner, og så dager hvor vi helst vil krype under dyna og trykke på pauseknappen. Mange av disse følelsene kan faktisk kobles til vår naturlige hormonelle syklus. Og dette er noe du kan utnytte. Kroppen vår gir oss et spekter av hormonelle signaler hver måned – nøkkelen er å forstå dem og bruke dem til vår fordel.
Hvorfor er det viktig å forstå syklusen?
Kvinnehelse har lenge vært underprioritert i medisinsk forskning, og mange kvinner har vokst opp uten en grundig forståelse av hvordan deres egen hormonelle syklus påvirker kropp og sinn.
Vi lever i en verden tilpasset en 24-timers syklus, men kanskje kvinner fungerer annerledes?
Menns hormoner svinger i en jevn 24-timers syklus, mens kvinners syklus varer i snitt 28 dager. Likevel er samfunnet vårt tilrettelagt etter den mannlige modellen. Mange kvinner opplever at deler av måneden føles som å gå i skikkelig motbakke – men med bedre forståelse av syklusen kan vi tilpasse oss og optimalisere prestasjon og velvære.
Kvinner gjennomgår hormonelle svinginger fra pubertet til overgangsalder, og disse endringene kan ha stor innvirkning på fysisk og psykisk helse. Ved å få bedre innsikt i egen syklus, kan vi utnytte styrkene våre og gjøre tiltak for å redusere de negative effektene av hormonelle svingninger.
Syklus = hormoner i sving
Mange kvinner har opplevd den frustrerende hjernetåken som kan komme med PMS, overgangsalder eller andre hormonelle endringer. Det er et direkte resultat av samspillet mellom hjernen og hormonene våre.
Hjernen hos kvinner og menn er strukturelt lik, men hormonene gir oss ulike styrker og utfordringer. Østrogen, for eksempel, er en nøkkelspiller som styrker både vår mentale og fysiske helse. Det påvirker alt fra serotoninproduksjon (vårt lykkehormon) til dopamin (som gir driv og belønning).
Når østrogennivåene topper seg rundt eggløsning, er vi ofte på vårt beste. Vi er energiske, kreative, og tåler stress bedre. På motsatt side, når nivåene synker, kan vi føle oss mer slitne, sensitive og nedstemte. Det er viktig å forstå at dette er naturlige svingninger – og de kan utnyttes💪
Hvordan utnytte syklusen din
For å gjøre nytte av egen syklus er det lurt å bli kjent med syklusen sin og deretter gjøre tiltak. For å bli kjent med syklusen kan man loggføre symptomer i noen måneder og se om det er noe mønster. Bruk gjerne app eller dagbok.
Bruker du prevensjon? De som bruker prevensjon har også en syklus, men den naturlige syklusen er undertrykket, og man har mer stabile hormonnivåer. Med det sagt; alle reagerer forskjellig på prevensjon og man kan fortsatt ha nytte av å loggføre syklusen man har, og se om det er noe mønster.
1. Forstå syklusens faser
Her kan du lese mer om hele menstruasjonssyklusen.
Kort fortalt; menstruasjonssyklusen deles inn i tre faser. Noen liker å tenke på fasene som årstider, og da kan vi lage 4 faser.
#1 - FASE: Follikkelfasen
- Menstruasjon, kan sammenlignes med vinter: Energien kan være lav, og kroppen trenger restitusjon🛌. Bruk tiden til å ta ekstra vare på deg selv.
- Tiden før eggløsning, kan sammenlignes med vår:
Østrogennivåene stiger, og du føler deg mer sterk og motivert💪. Bruk denne tiden til å starte nye prosjekter, legge viktige møter, prestere på trening eller i jobbsammenheng.
#2 - FASE - Eggløsning
- Eggløsningsfasen, kan sammenlignes med sommer: Her er du på topp!🎉 Dra nytte av energien og karismaen din.
#3 - FASE: Lutealfasen
- 14 dager etter eggløsning, kan sammenlignes med høst: Kroppen forbereder seg på en eventuell graviditet🤰, og progesteron overtar. Dette kan gi deg ro, men også større behov for hvile. Perfekt tid for planlegging, refleksjon og selvpleie💆♀️.
Ved å kjenne igjen disse fasene, kan vi justere arbeidsoppgaver, treningsrutiner og sosial aktivitet deretter.
2. Optimaliser livsstilen din
Juster forventningene til deg selv: Du er ikke lat eller svak hvis du trenger en pause – du er menneskelig. Lytt til kroppen din og gi deg selv tillatelse til å være fleksibel.
Kosthold: Et balansert kosthold, inkludert grønnsaker, sunt fett og proteiner, kan bidra til å støtte hormon- og tarmhelse.
Omega-3, vitamin B6, kalsium, vitamin D og magnesium kan bidra til å redusere premenstruelle plager.
Aktivitet: Velg aktiviteter som passer til energinivået ditt – kanskje en gåtur føles bedre enn en hard treningsøkt. Planlegg gjerne treningen din etter syklusen hvis du merker at du har mer kapasitet rundt eggløsningen.
Søvn: Pass på at du får nok søvn. Dårlig søvnkvalitet kan forsterke symptomer som tretthet, irritabilitet og nedstemthet. Derfor er det viktig å prioritere god søvnhygiene: legg deg og stå opp til faste tider, unngå skjermer før sengetid, og skap en rolig, mørk atmosfære på soverommet.
Stress: Stress kan forsterke de hormonelle svingningene. Mindfulness, pustepauser eller bare å logge av sosiale medier for en stund kan gi deg en liten buffer i hverdagen.
Våre krav til oss selv, og samfunnets forventninger
Vi lever i et samfunn som forventer at vi skal prestere like godt hver eneste dag, uansett hvor vi er i syklusen vår. Dette kan føre til følelsen av å jobbe mot kroppen i stedet for med den. Tenk om vi kunne tilpasse arbeidslivet bedre til kvinners naturlige rytmer – hvor mye mer balanserte, kreative og produktive kunne vi vært da?
Syklusrelaterte plager kan ha stor innvirkning på kvinners arbeidsliv. Skolefravær som skyldes syklusrelaterte plager og menstruasjon er skremmende høyt. Store deler av sykefraværet hos kvinner er relatert til psykiske lidelser. Kvinner i arbeidsliv går ofte gjennom store hormonelle endringer, enten ved å slutte med prevensjon for å bli gravid, svangerskap/amming, eller inn mot overgangsalder.
Kunnskap om syklusen gir oss makt til å optimalisere hverdagen vår. Kroppen din jobber for deg, ikke mot deg – prøv å lytte til dens signaler. Ved å forstå hvordan hormonene svinger og lære oss å kjenne kroppen, kan vi ta bedre valg for oss selv ❤️
En viktig bemerkning: Det er viktig å huske at vi alle opplever hormonelle svingninger og sykluser ulikt. Mens noen føler seg på topp rundt eggløsning, kan andre oppleve plager som smerter, oppblåsthet eller humørsvingninger i denne fasen. Det er heller ikke unormalt å ha utfordringer i flere deler av syklusen. Hvis du opplever at symptomer som nedstemthet, smerter eller humørsvinginger blir uttalte og påvirker hverdagen din i stor grad, bør du ikke nøle med å kontakte lege.❤️