Endometriose: kan tarmbakteriefloraen ha en betydning?
Ny forskning viser at ulik tarmbakterieflora hos mus påvirker utviklingen av endometriosevev. Kan det være derfor noen kvinner utvikler alvorligere form for endometriose enn andre?
Det har vært flere studier som peker mot at tarmfloraen kan være forhøyet eller endret hos kvinner med endometriose. Det er likevel uvisst om tarmfloraen har en direkte påvirkning på utviklingen og veksten av vevet, eller om den bare gir en økt risiko for å bli rammet.
Hvor stor betydning har tarmfloraen på vår helse?
Når det kommer til tarmbakterier og sammenhengen med sykdomsutvikling har det vært mye forskning og spekulasjoner på hvor mye tarmbakteriene påvirker oss. Studier har vist at tarmbakteriene våre produserer en rekke stoffer som kan påvirke immunsystemet vårt.
En ny forskningsstudie har for eksempel vist at de som hadde gjennomgått Covid-19 hadde betydelig færre av bakterietypene som regulerer immunsystem i tillegg til en økning av bakterier som skaper betennelse og immunreaksjoner. Det så også ut til at ubalansen i tarmfloraen vedvarte etter pasientene ble friske.
Dette gjør det utrolig spennende å titte nærmere på hvordan tarmfloraen kan påvirke ulike sykdommer, spesielt endometriose som fortsatt er et mysterie uten en optimal diagnostisering eller behandlingsform.
Den nye studien om endometriose og tarmbakterier er utført på mus. Det er behov for ytterligere forskning på mennesker, men resultatene er spennende.
Hadde tarmbakteriefloraen en påvirkning på endometriose?
I denne studien hadde alle musene fått satt inn biter av livmorslimhinnevev utenfor livmoren, slik som de rammet av endometriose har. Den ene gruppen hadde fått nedbrutt tarmbakteriene sine med ulik antibiotika (ja, antibiotika kan faktisk være ødeleggende for bakteriefloraen din), mens den andre gruppen hadde normal bakterieflora.
Det viste seg at livmorslimhinnevevet vokste mer hos de musene som hadde fått antibiotika med påfølgende ubalanse i tarmfloraen Når musene med normal bakterieflora fikk tilført tarmbakterier fra en mus med endometriose, vokste livmorslimhinnevevet utenfor livmoren ytterligere.
Forskere tror også at menstruasjonsblod kan forflytte seg oppover i egglederne og eggstokkene (retrograd menstruasjon), og derav gjøre at livmorslimhinneceller kan trenge ut i bukhulen og begynne å vokse på nye steder. Det sies at menstruasjonen også vil forflytte seg oppover hos 90 prosent av alle kvinner, men at immunsystemet passer på at cellene ikke trenger ut og skaper endometriosevev. Dermed er det lettere å forstå at et godt immunsystem generelt i bakteriefloraen (også i tarmene) vil kunne beskytte oss mot blant annet endometriose eller videreutviklingen av endometriose.
Videre synes forskerne det kan være svært aktuelt å undersøke om det er spesifikke bakterieproduserende metabolitter i tarmfloraen hos kvinner som har endometriose.
I så fall kan dette kanskje være med på å diagnostisere endometriose hos kvinner ved hjelp av en avføringsprøve (tenk så revolusjonerende, i stedet for å måtte legge seg på operasjonsbordet!).
Immunological partners: the gut microbiome in homeostasis and disease - La Flamme - 2020